Sossar, lyssna på Feldt.

Kjell Olof Feldt, tidigare ökänd socialdemokratisk finansminister är starkt kritisk mot de rödgrönas skattepolitik. Han säger bland annat att "ett återinförande av förmögenhetsskatten kommer att leda till kapitalflykt." (Vilket jag skrivit om tidigare här på bloggen men det tål att återupprepas). Den kopplingen är nämligen långt ifrån allmänt uppfattad, baserat på de otaliga kommentarer detta resulterat i.

Den tidigare finansministern fortsätter med att säga att det är illa nog att man ens framfört åsikten i frågan eftersom det skapar en stor osäkerhet.

 

 

Etiketter: , ,

12 kommentarer

  1. Lars Valler

    1.5 % förmögenhetsskatt innan 2007, fär mig att tänka på en vanlig arbetares lönekonto men faktum är att stora förmögenheter oftast ligger runt 5% till 8% i avkastning och därmed tar man procentuellt en liten del.

    Ja problemet är att den egentligen inte borde finnas men om de rödgröna vinner valet och ska balansera kostnaderna att jämna ut skillander i skattesatser mellan grupper kommer man att införa en form för att skapa jobb och utbildningar.

    Något som svenska företag efterfrågar!!

    Om alliansen inte lånat till skattesänkningar och sålt ut företag kanske vi inte sett förslaget.

  2. Jimmy Lindberg

    Svar till Lars Valler (2010-06-01 02:44)
    Kanske har du varit finansminister? Det är lätt att tycka saker men att veta vad de får för effekter är en annan. Företag vill inte ha ha tillbaka mer skatter, och motivera gärna hur en förmögenhetsskatt ska leda till mer jobb. Staten ska sälja ut och privatisera, det faktum att individer driver företag istället för staten är att vi förändrar kulturen från att människor går runt och tror att staten ordnar jobben till att man gör det själv.

  3. Sunt förnuft

    Har redan tidigare sagt att jag av princip är emot dubbelbeskattning och det står jag fast vid.
    Skulle dock gärna vilja se siffror på hur många jobb som räddats kvar eller skapats i Sverige pga borttagen förmögenhetsskatt? Tror personligen att effekten är starkt överdriven.
    Att ha den åsikten att ”människor går runt och tror att staten ordnar jobb” är enligt min åsikt mycket synisk. Ville man vara elak så kunde man säga att det tydde på ett visst förakt men så långt skall jag inte gå.
    Enligt min åsikt så skall staten inte driva företag med vissa undantag, sjukvård och viss infrastruktur.

  4. Henrik

    Jag förstår inte riktigt vad förmögenhetsskatten har med att skaffa jobb att göra? Ren och skär skatteintäkt vilket jag personligen tror – resulterar i en mindre skatt pga av skatteflykt med kapitalet på andra håll.

  5. Jimmy Lindberg

    Svar till Sunt förnuft (2010-06-01 18:07)
    Jag har aldrig sagt att svenska jobb sparas i och med en slopad förmögenhetsskatt, jag har sagt att förmögenhetsskatten leder till kapitalflykt. Jag har endast bett Herr. Valler att motivera hur en fastighetsskatt leder till jobb.

  6. Jimmy Lindberg

    Svar till Henrik (2010-06-01 19:10)
    Den som nämnde jobb i sammanhanget var Valler, jag pratar kapital. Att kapital och arbetstillfällen har ett samband är rimligt att tro men det kräver en statistisk undersökning, utan en sådan tänker jag inte uttala mig. För det gör jag inte utan att ha på fötterna. Jag förstår inte din sista mening. Tror du att en skatteintäkt leder till mindre kapitalflykt? Isf måste jag avstyrka, så är inte fallet, en högre skatt i Sverige leder till en större kapitalflykt vilket är allmänt känt.

  7. Jimmy Lindberg

    Svar till Henrik (2010-06-01 19:10)
    Forts. Vidare är ett kapitalintensivt land som Sverige beroende av kapital vilket försvåras av höga skatter. Vi behöver en större del kapital i vår produktion än mängden arbete. Den typen av jobb som kräver mer arbete än kapital (arbetsintensiv) är sedan 40-50 år flyttad från Sverige. Ett exempel på detta är ex. varvsindustrin, borås tygväverier, jordbruk. Dessa näringar har på senare år minimerat arbetsinsatsen vilket inte kan komma som en nyhet för någon människa. Min far som arbetar i skogen med maskiner utför själv ett tjog timmermäns jobb. Vi måste vara 2000% effektivare än låglöneländer.

  8. Johan Karlsson

    Lars Valler och andra vänsterister fortsätter svamla om att ”låna till skattesänkningar”. Detta är ju ett fullkomligt absurt påstående som grundar sig på att alla pengar i skulle tillhöra Staten. Att vänsterextremister resonerar så kan jag förstå men när ledande socialdemokrater kommer med liknade argument börjar man fundera hur det egentligen är ställt i Partiet.

  9. Lars Valler

    Jimmy, du glömmer bort att företagen behöver kapital, vi behöver riskkapital men den mängden ökade inte med alliansens politik ( se tex DN ) men då utanförskap ökar och arbetslöshet ökar ska man enligt marshallmetoden satsa på investeringar dvs jobb för många och det kan man bara göra om ALLA bidrar efter förmåga och om du har miljoner efter skulder kan en förmögenhetsskatt ge 5 miljarder till insatser. Lustigt är at vi har skapat så många rika under S-styre ???

  10. Jimmy Lindberg

    Svar till Lars Valler (2010-06-02 10:15)
    Du kan inte jämföra alliansens situation med föregående mandat rakt av. Den politik de för kommer visa sig som effektivast nästa mandat, om de vinner. Jag är mäkta imponerad över hur de skött denna mandatperiod, det är bara att åka till Grekland på semester för att inse att 9% arbetslöshet är en låg siffra, man måste sätta saker i ett tidsenligt sammanhang. Alla måste bidra där ha du rätt, det är genom arbete Sverige har vuxit sig starkt inte genom att stimulera till bidrag. (S) samhälle har handikappat många som kan och vill och det blir en negativ spiral där pengar används ineffektivt.

  11. Sunt förnuft

    Nej jag menade inte att du hade nämnt detta med förmögenhetsskaten men det parti som du vurmar för säger ofta det.
    Kapitalflykt kan aldrig vara bra men, det är skillnad på kapital och kapital. Personligen anser jag att kapital i arbete inte bör beskattas. Kaptial som ej är i arbete tycker jag dock vi kan diskutera.

  12. Henrik

    Jo det var det jag menade, att det kommer bli en mindre nettoskatteintäkt, dvs vad du skrev.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.