Politisk oreda och avsaknad av partilinje

Så ser läget ut i Storuman, ingen röstberättigad vet vad de olika partierna står för. Här i Umeå brukar man i alla fall få ett valmanifest med posten. Det kostar lite och ingenting men ger ett bra resultat. Där kan man läsa vilka frågor man är eniga om inom partiet och vad man ser för framtid i kommunen. Jag tycker att Storumans kommun borde ta efter detta, ni kan till och med trycka upp ett kompendium med låt säga en sida för varje parti med bilder på de som finns på personkrysslistan. Bara för att kommunen är liten garanterar det inte att alla känner alla, de människor som är folkvalda är på något märkligt vis de minst folkliga förutom möjligen Erold som är folklig men inte politiker.

Skämt åsido tycker jag att man som folkvald kan kräva att få information och att varje seriöst parti borde kunna tillhandahålla detta. På Storumanbloggarna här på vk har jag nämligen läst att det är långt ifrån alla som förstår vad de olika partierna vill. Men jag kan inte klandra dem, för det saknas en partilinje inom i stort sett alla partier, det verkar vara en bunt individualister som ger ett spretigt intryck. 

Marianne (v) har skrivit en valplattform på sin blogg, men den har som brist att den inte når ut till alla. Det är lätt hänt att ett valmanifestet blir en massa slitna klyschor, försök ta seriöst på detta och beskriv också vad som ni tänker "dra ner på". Folk förstår sig på att avfärda något som verkar för bra för att vara sant. Allt måste finansieras, även i Storuman.

Etiketter: , ,

20 kommentarer

  1. Lars Valler

    Det kommer, och vi har flera föreningar, många att lyssna till och en budget att invänta så vi ser vad blir den grund man kan bygga på. Personligen anser jag att man måste vara klar över vad som måste göras.

    Därav får du, och alla andra helt klart vänta tills vi har sett budgeten som tas nu för 2011 och vi kan se vilka konsekvenser det medför och handlingsutrymme.

    Dock ha den rödgröna regeringsalternativet fört fram mer pengar till kommunerna vid en valseger som ger ca 4 miljoner till storuman, jag frågar många vad man kan göra med extra pengar och jimmmy, vad anser du de ska placeras?

  2. Jimmy Lindberg

    Svar till Lars Valler (2010-06-02 10:25)
    Först och främst undrar jag hur det kan finnas 4 miljoner kronor till över efter senaste årens ”investeringar”? Hur som helst, är som du säger så anser jag osjälviskt att det borde användas till att stärka arbetsmiljön på servicehus och bland annat tillsätta en utredning om behoven inom det området i framtiden. Det kommer som bekant bli många gamla i framtiden, redan nu går anställda inom den här sektorn på knäna medan många blir utan plats. Men naturligtvis finns fler akuta områden, gator och avlopp som en insatt bekant vittnat om är i bedrövligt skick.

  3. Jimmy Lindberg

    Svar till Lars Valler (2010-06-02 10:25)
    Dessutom måste något göras för att stimulera nyföretagande, detta är en hård nöt att knäcka. I andra kommuner finns ex. nyföretagarehus där man kan hyra ett kontor med internet och telefon för en liten summa under första året. Man får hjälp och stöd med frågor och kontakter. Man skulle kunna ordna föreläsningar och företagareträffar för att få hjälp med idéer. Det finns dem med idéer men som aldrig vågar satsa, dessa kan man hjälpa på traven även om 4 miljoner är lite.

  4. Lars Valler

    Ja, jag tror på småföretagaren i glesbygd, ja , jag tror på att möjligheterna finns där, kanhända att alternativet med friår för företagande kan visa sig vara en lösning. Men den stora utmaningen är att skapa en varaktg relation mellan nya och gamla system.

    Tranan, jag vetför lite men förstår en sak, denna fråga har man nog pratat länge om men inte funnit en bred lösning. kanske dax att fråga sig om tranan ska få vingar ?

    Uppskattar dina svar, och håller med att föratagandet och dess roll måste lyftas upp en bit på dagordningen men kanske ska starta en frivillig provapå helg.

  5. Jimmy Lindberg

    Svar till Lars Valler (2010-06-03 01:38)
    Jag tycker att man ska vara pragmatisk dvs, se vad som fungerar och vad som inte fungerar och sen stöja de satsningar som man vet är goda/lyckade. Gällande företagande kanske man kan börja med att genom SUAB höra sig för med existerande företag vad de tror skulle kunna produceras lokalt, så man får sig en bild av avsättningen för ev nya underleverantörer. Sedan måste det matchas bättre med ersättare som är beredda att ta över företag som är beredda att avslutas pga ålder etc. Det finns många av dessa företag med avtal som kan förnyas för den med rätt utbildning. En rejäl översikt…

  6. Sunt förnuft

    Är personligen tveksam till partipolitik på lokal nivå. Tycker vi kan gå vidare och ha rena personval i stället, då skulle mera fokus hamna på de problem och möjligheter som finns istället för en massa partipolitiskt käbbel.
    De allra flesta bör väl ha sin kommuns bästa för ögonen och i en kommun av inlandsmått så känns det som om partipolitik allt som oftast kommer i vägen.

  7. Jimmy Lindberg

    Svar till Sunt förnuft (2010-06-03 19:54)
    Jag kan se en fördel med att ha politiska partier, det är att man som väljare vet ungefär vilken plattform personen man röstar på har. Annars riskerar det att bli godtyckligt. Men visst, partiet spelar en liten roll lokalt rent praktiskt. Men tror det är svårt att undvika ”käbbel” som du skriver oavsett struktur.

  8. Sunt förnuft

    Visst behöver vi politiska partier och precis av de skäl du nämner men, kvarstår vid min tanke. Vilken nytta gör de på lokal nivå?
    Av egen erfarenhet har jag dragit den slutsattsen att det förekommer allt för mycket käbbel av rent partipolitiska skäl, inga sakliga skäl utan just partipolitik. Oftare än vad du tror så käbblas det mellan partier mer än mellan olika åsikter om sakfrågor.
    Sedan kan jag hålla med dig, ett visst käbbel kommer att kvarstå, och kanske inte helt av ondo.

  9. Håkan Rombe

    Klockren analys Jimmy. Eftersom ett litet fåtal bloggar och redovisar sin ideologi och sin värdegrund blir det lite av att ”köpa grisen i säcken” om man bara tar valsedeln för det parti man röstar på i rixvalet. En och annan kommunal politiker är nog ganska långt ifrån moderpartiets politiska inriktning på riksplanet, om de ens vet vad den är. Mitt råd är. Rösta med krysspennan på den person du tycker överensstämmer med din egen värdegrund, oavsett parti.

  10. Erold

    Jimmy,för att vara utbildad och begåvad som bl.a Håkan,så förstår jag inte hur ni kan uttala er om min duglighet som politiker.
    Vad syftar du/ni på för kriterier som inte gör mig till kommunpolitiker,och att försöka förlöjliga eller nedvärdera en person ,istället för att komma med nåt konkret,det bevisar bara hur lite ni har att komma med inom det politiska arbetet för att utveckla denna kommun.
    Stör det dig att jag har kopplingar inom TV,,eller menar du att hjärncellerna tar slut för att jag har varit med i bl.a Robinson/Talang.
    Hur ser din politiska karriär ut ,som kan bedöma min kunskap?

  11. Jimmy Lindberg

    Svar till Erold (2010-06-05 18:11)
    Nu var ju inte tanken att det skämtet skulle ta fokus från budskapet som jag anser är viktigast. Det vill säga att partipolitiken i Storuman måste vara tydlig gentemot de röstberättigade. Är du populist anser jag att det är skadligt, man bör ha kommunens bästa för ögonen snarare än publikfrieri. TV-kändisskap är irrelevant, även om Jan Emanuel från Robinson tagit samma väg in med personkryssen i Stockholm. Han var bedrövlig som politiker. Jag känner dig för dåligt för att göra en fullgod analys, det kan bero på er låga profil utåt. Som offentlig får du utstå lite kritik…

  12. Erold

    Eftersom du (JIMMY)svarar på din egen fråga om valplattfomar….
    Dvs.Då bloggar inte läses av så många?,så är det väl lite onödigt att lägga kraft på bloggvalplattformar bara för att du skall bli nöjd!
    Och vi inom KL har klart visat var vi står i olika frågor.
    IT,Skolfågor,Glesbygdsmed.center,Stefansgården,Flyget,Turismen i hela kommunen,Infrastrukturen,Vårdnadsbidrag,och framför allt ett gemensamt samarbete med företagen inom kommunen m.m.
    Dessutom då vissa av våra allianspolitikska partier inte hållit vad de lovat inom överenskomna frågor ,så har vi tagit egna vägar för att lösa frågorna

  13. Erold

    Publikfrierier stämmer väl bättre på dig och Håkan som båda har egna bloggar för att ”visa upp sig”
    Och att dessutom uppmana folk att kryssa på den som skriver känns som lite hysteriskt,eller?
    Dessutom har jag svårt att förstå vad du hakar upp dig på,då du i ena stund säger att jag är populistisk (publikfrieri?) ,och i nästa rad anser du att vi är har för låg profil?
    Motsägelsefullt ??
    Kan det vara så att du litar blint på vad Håkan skriver om mig ,då du nu skriver så ,och ”känner mig för dåligt”
    Om du följt med så har KL varit de KLART tydligaste politikerna i denna kommun för väljarna

  14. Jimmy Lindberg

    Svar till Erold (2010-06-05 22:23)
    Vad Håkan anbelangar får han själv svara, det är märkligt vad du polariserar. Angående kändisskap beror det naturligtvis på vad man är känd för. Publikfrieri var tydligen en öm tå. Att blogga är ett bra sätt att visa vad du står för. Mina åsikter är alltid vattendelare, jag är inte en publikfriare snarare tvärtom. Det är inte motsägelsefullt att vara båda delarna, du skiljer dig från övriga politiker med att agera mer privat än politiskt, då det är sällan man kan läsa om dina uttalanden i KF. Jag litar inte blint på någon, jag tar ställning själv. För vem har ni visat vad ni står för?

  15. Jimmy Lindberg

    Svar till Erold (2010-06-05 22:00)
    Jag har aldrig rekommenderat valmanifest i bloggform, jag ansåg att dessa skulle tryckas och skickas ut till folk. Jag har däremot påtalat en önskan att politiker bör blogga för att folk ska kunna fråga saker.

  16. Erold

    Jag undrar vems tå som blev trampad på?
    Och att polarisera på min kritik av din snedvridna uppfattning av mig som politiker,istället för att argumentera på de 9 punkterna som vi krigat för visar istället på ditt intag av information genom att inte vara på KF i Storuman,och istället suttit och väntat på medial service i din dator
    Det är inte i talarstolarna som arbeten utförs,utan de är i möten med nyckelfigurer och de som har fakta som man får hjälp att komma till det man vill,och dessutom har lovat väljarna att utföra
    Positiva,öppna människor ger mig kraft att fortsätta tro på vår kommun!

  17. Jimmy Lindberg

    Svar till Erold (2010-06-06 01:16)
    Har inte haft möjlighet att svara förrän nu. Jag är inte tåöm och jag tar inte illa upp, jag har inget att bevisa men det har du. Är det såhär du gör när du får kritik?

  18. Erold

    Ja ,precis så reagerar jag på kritik om att jag inte skulle vara riktig ?”politiker”,då jag vet hur mycket ”ideell tid ” jag lägger ner för att du skall kunna nervärdera mitt engagemang.
    Du,Håkan och andra speciella personer försöker alltid att ta till såna nedvärderande kommentarer,då ni inte har nåt annat att komma med.
    Det är väl tydligt att du inte behöver bevisa nåt då DU inte verkar behöva ta kritik eller beslut,men fordrar att jag som engagerar mig skall bara blunda för all nonsens till personlig kritik som ni spottar ur er!!

  19. Jimmy Lindberg

    Svar till Erold (2010-06-11 17:27)
    Jag är fortfarande inte övertygad. Du har en förmåga att inte leverera svar på de frågor man har. Politik kräver mer än enbart vilja.

  20. Erold

    Och vilka speciella frågor vill du ha reda på av mig och alla andra politiker,som du nu inte har fått svar på?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.