Lokalt självstyre i Storuman?

Apropå lokalt självstyre i Tärnaby och kommunalisering av tidigare privata näringar har jag här några reflektioner. Jag anser att frågan om kommunalt självstyre är aktuell och eftersom den varit en infekterad fråga sedan Tärnaby försökte sig på självstyrelse förra gången. Jag anser inte att de ska bli en egen kommundelsnämnd eftersom vår lilla kommun inte tjänar på att dela upp oss. Ej heller tjänar vi på att få högre kostnader för den kommunala organisationen, denna ska snarare minskas när befolknings och beskattningsbasen minskar. Det bör istället vara upp till de politiska företrädarna från Hemavan och Tärnaby att företräda väljarna centralt i Storuman. Kommundelsnämnder finns i stora och rika kommuner exempelvis Umeå. Det bästa sättet att få "fred" mellan Storumans olika delar är att göra klokare investeringar i framtiden så att mer pengar behålls till de ordinarie verksamheterna.

Vilket osökt leder mig till frågan gällande kommunaliseringar av näringar i Hemavan & Tärnaby. De näringar som diskuterades speciellt idag var köp av folkets hus i Tärnaby samt badhuset. Jag tycker att det är rimligt att kommunen tillhandahåller en lokal för detta i området. Men man bör vara långsiktig i sitt beslutande. Lokalen bör vara hållbar dvs. vara så billig som möjlig i drift och underhåll och dimensionerad för områdets begränsade invånarantal. Det som sedan sker i huset ska föreningsliv samt privata aktörer stå för. Dessa ska dessutom betala hyra. Huvudsaken är att man slipper kommunens velande och obeslutsamhet sälja köpa hit och dit bestäm er och håll er till det (det blir väl billigast?).

Gällande badhuset vore det billigaste att ordna bussning till Storuman, användningsgraden av Storumans badhus är redan allt för liten. Man får många resor för den hyra som man i dagsläget diskuterar (2mkr/årligen). Man skulle kunna ordna intensiva badveckor med inackordering i någon kommunal outnyttjad lokal. Lägg fram följande för den aktör som äger badhuset. Kommunen skall i fortsättningen ej betala någon hyra. Utan skolväsendet där uppe skall istället betala elevernas bad och åldringsvården skall betala reumatikers och övrigas hälsobad. Dessa får medel tilldelade från Kommunen. Alternativet att bussa till Storuman finns så rådlösa blir man icke, dessutom förbättras köpläget. Det är rimligt att det är långt för fjällbor till bad om det är långt för Storumanbor till fjäll och utförsåkning. Det finns lösningar.

Personligen skulle jag vilja att kommunen utöver detta tillsatte en skolutredning.

Sen kan man tycka vad man vill om den föreslagna försämringen, men det blir automatiskt aktuellt när ansvarslös politik förts.

Etiketter: , , ,

8 kommentarer

  1. Snuv@luva.

    Aprpå bussning till Storumans badhus.
    Det vore en bättre idé att bussa oss till Mo i Rana där det finns ett riktigt badhus och det vore samtidigt en stor besparing på naturen då vi har många mil kortare väg dit.

  2. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Varför skulle det vara dyrare för kommunen med en turism och byggnadsnämnd i Tärnaby?? Jag tror snarare det handlar om räsla att jobb ska flyttas från Storuman till Tärnaby!
    Och varför i all världen ska barnen härifrån bussas till Storuman för att lära sig simma??Badhuset i Hemavan är välbesökt och i bättre skick än i Srtoruman, så bussa barnen därifrån och hit istället! Här finns det inkvartering också!Varför lägga ner det koncept som fungerar bäst??!!

  3. Jimmy Lindberg

    Svar till Snuv@luva. (2010-09-29 08:18)
    Problemet att bussa till en annan kommun eller ett annat land som du nu föreslår är att det inte är någon besparing för kommunen. Badhuset i Storuman är en fast kostnad.

  4. Jimmy Lindberg

    Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2010-09-29 09:34)
    Tror snarare att framtiden kommer att innebära interkommunalt samarbete till exempel att storuman kommuns byggnadsnämnd kan ansvara för sorsele och vilhelmina medan de i sin tur ansvarar för någon annan nämnd. Storuman är ”experter” på det området då det byggs i kommunen som i en mindre stad. Är badhuset i tärnaby kommunalt? Nej just det. Det är väl ingen som har bestämt att det blir så, men när pengar saknas kan det komma att bli så. Förstår inte varför kommunen ska behöva stödja badhuset däruppe med hyra? De elever och gamla som kommuen har ansvar för är kunder/brukare som alla andra.

  5. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Och du menar att om byggnadsnämnden i Storuman också ska ansvara för Sorsele och Vilhelmina, så kan inte det skötas från Tärnaby?? Förklara för mig!!
    Nej jag tycker inte att kommunen ska stödja en privat företagare som nu driver badhuset, men det är 13 mil från Tärnaby, 15 mil från Hemavan till Storuman och barnen ska ha simundervisning i skolan, bla därför är det nu som det är! I Storuman pratar man om sitt undermåliga badhus och att det ska byggas nytt!! Då kan man väl köpa badhuset i Hemavan i stället! Det är lika långt från Storuman till Hemavan som tvärtom!!

  6. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Dessutom sa du ju att det var dåligt med badgäster i Storuman, det problemet finns inte i Hemavan!
    Ibland är det rernt svårt att rymmas i bassängen!

  7. Jimmy Lindberg

    Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2010-09-30 09:44)
    Jag vill endast att man tänker sig för, och det före man beslutar. Vilka det är som ska ”röra på sig” avgörs av antal personer x antal mil. Men det är ju bara en tanke inget definitivt. Jag hoppas verkligen inte att kommunen bygger ett nytt badhus, ser hellre att pengarna hamnar på annat. Jag vet att man talat om det tyvärr, men det kan väl knappast vara aktuellt nu? Att det är lite badgäster kan jag inte bevisa eftersom jag inte har statistiken men det är en känsla jag får. Men det är troligt att båda badhusen är underutnyttjade med tanke på att de byggdes då befolkningen var dubbelt så stor.

  8. Jimmy Lindberg

    Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2010-09-30 09:44)
    Åter igen, det är vettlöst att decentralisera funktioner i en liten kommun. Att tro att nämnden företräder tärnabor fungerar ej heller. Sammansättningen av nämnden kommer att spegla kommunen och inte valdistriktet, så fungerar det. Ex kommer (v) att ha mindre %:uell närvaro i en ev. nämnd än vad de har i valdistriktet. På vilket vis skulle detta lösa grundproblemet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.