Facken splittrade

Fackförbund utesluter medlemmar på grund av deras politiska uppfattning. Flertalet personer har hittils blivit uteslutna, det är naturligtvis de omdiskuterade partiet Sverigedemokraterna som berörs.

Den första är en chaufför i Ljungby uteslöts ur sitt fack Transport på grund av sin kandidatur till kommunfullmäktige. Den andra är en viss Eva Remnebratt, 58 år och socionom har uteslutits ur Akademikerförbundet SSR. En tredje uteslöts ur Transportarbetareförbundet på grund av hans kandidatur i kyrkovalet för Sd. Det var 21-årige renhållningsarbetaren Adam Marttinen från Eskilstuna .

Det råder för närvarande en stor splittring kring frågan om man ska få lov att vara aktiv Sd:are samtidigt som man är förtroendevald inom det fackliga. Kommunal, Lärarnas riksförbund och metall har gjort precis tvärt om och godkänt liknande fall.

Facken som är emot bedömer att SD:s idéer är oförenliga med grundvärderingarna. Att kandidera för partiet anses därför strida mot förbundets stadgar. Andra argument som används är att "vi står för allas lika värde".

De drabbade anser att det är rena "diktaturfasoner". Och de fack som är för anser att man ska vara väldigt varsam med vapnet uteslutning, det sade exempelvis Anders Ferbe, informationschef på Metall.

"– Det är inte rimligt att man utesluts bara för att man är aktiv i Sverigedemokraterna, även om vi tycker väldigt illa om deras politik. Vi har en grundlag och man måste respektera människors rätt att tänka, sade Ferbe. "

Lärarnas riksförbund lät sd:arna stanna eftersom de inte ”ville skapa politiska martyrer”.

Sd:s partiledare Jimmie Åkesson anser att det finns en kultur av angiveri och åsiktsregistrering inom flera fackförbund. Han ansåg vidare att det var oroväckande att många av medlemmarna utsatts för påtryckningar från sina fack om sin partitillhörighet. Det gäller även medlemmar som inte har offentliga uppdrag i sd, sade Åkesson.

På frågan är om man ska bli utesluten ur facket för att man är emot mångkultur. Svarar Åkesson man går väl inte med i facket främst för att kämpa för mångkultur, utan för att man vill solidarisera sig med sina arbetskamrater.

Personligen är det irriterande att se att facken gör på detta viset och det visar sig att jag inte är ensam om den synen, hela 89% som svarade på en undersökning i sydsvenskan blev "arga" av det sätt som facken skötte frågan. Vad tycker du?

Etiketter: , ,

34 kommentarer

  1. Jimmy Lindberg

    Svar till John (2010-09-29 19:52)
    Frågan var inte vilket parti som handlat ”rätt” mot Sd, utan att facken valt att se annorlunda på politiskt aktiva från det partiet. Jag anser att alla riksdagspartier ska stå i skamvrån. Men ska jag välja ett parti som tagit fajten är det folkpartiet. De har berört asylfrågorna men då pekats finger åt och kallats rasister. Det är typiskt Sverige och säkert också anledningen till att Sd haft så stor framgång.

  2. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Naturligtvis ska ingen uteslutas från sitt fackförbund pga sin politiska åsikt!! Samtidigt kan man ju undra hur man tänker när ens ideologi och värderingar går stick i stäv med den förening man ändå vill vara medlem i??

  3. Inger

    Jag är med i facket för att de kan hjälpa mig om det händer något på jobbet, om det blir en konflikt, om det ska löneförhandlas osv. Inte för att jag tycker att vi ska ta emot flyktingar. Jag är med i a-kassan för att inte stå på bar backe om jag skulle bli utan jobb. Att sedan andra får ”draghjälp” av att jag är med är bara ett plus. Det gör mig inget. Hade det gjort mig något skulle jag gått ur facket och a-kassan, satt in pengarna på något sorts sparande, och smort mitt munläder. Min politiska åsikt har inget med anslutningen till facket att göra! Ska inte ex muslimer få vara med heller då?

  4. Johannes

    ”Säger såhär” som Tommy Söderberg brukade säga. För det första så kan jag konstatera att det är väldigt populärt att sparka på SD. Ett nästan otäckt mediadrev mot dem har lett till en rad incidenter som gör att man börjar att fundera på vad en demokrati är för någonting. Många anser SD vara ett odemokratiskt parti, jag säger ingenting om det men de odemokratiska handlingar jag märkt av efter valet kommer inte ifrån Herr Åkesson. forts…

  5. Jimmy Lindberg

    Svar till Inger (2010-09-30 11:19)
    Precis jag anser ej heller att facket ska ha rätten eller ens vilja gallra bland sina medlemmar. De om någon borde ha samma syn på medlemmarna och inte godtyckligt utesluta sådana som inte passar in på mallen. Vad får det för utveckling på sikt?

  6. Alejandro Caviedes

    Herregud, det är skrämmande att du tar parti för sverigedemokraterna i din iver att smutskasta fackföreningsrörelsen. Du gör dig till ett språkrör för Jimmy Åksesson. Varje förbund bestämmer själv om sina egna stadgar genom demokratiska beslut på sina kongresser. Om främlingsfientliga åsikter strider mot fackets stadgar, så ska man inte va med i facket. Punkt slut. Vad ska man ha stadgar till om man inte ska följa dem?

  7. Alejandro Caviedes

    Sen vad gäller Jimmy Åkessons (SD) uttalande som du helt okritiskt återger, om att man inte går med i facket för att kämpa för mångfald utan för att vara solidarisk med sina arbetskamrater, kan man påpeka hyckleriet. Hur pass solidariskt gentemot sina arbetskamrater är det att engagera sig i ett parti (som SD) som vill inskränka arbetstagarnas rättigheter genom försämringar i LAS, MBL, och fackets möjligheter till stridsåtgärder? Och hur solidariskt gentemot de arbetskamrater och andra medlemmar som har invandrarbakgrund är det att engagera sig i ett rasistiskt parti?

  8. Jimmy Lindberg

    Svar till Alejandro Caviedes (2010-10-06 20:41)
    Fackförbundets stadgar har stort tolkningsutrymme och precis som lagen kan man tolka den på olika sätt inget av handlingssätten skulle här strida mot stadgarna men de väljer ändå att utesluta folk på grund av politiska åsikter. Ska det vara så i ett demokratiskt land tycker du?

  9. Jimmy Lindberg

    Svar till Alejandro Caviedes (2010-10-06 20:46)
    Jimmy Åkessons uttalande är inte det jag tycker är intressant i detta fall utan fackets ställningstagande. Hade inlägget handlat om Sd hellre än fackens ställningstaganden hade jag säkerligen kritiserat det. Är du medveten om din bild av Sd inte är gängse? Det är väl ingen annan än rödgardister som säger att Sd är rasister? De är kritiska mot svensk asylpolitik men så vitt jag vet vill de inte utvisa alla invandrade. Men det är klart det finns gott om idioter i det partiet. Bara för att jag är moderat skriver jag inte under på allt moderaterna står för, så är det säkerligen för andra med.

  10. Alejandro Caviedes

    Du frågar om sverigedemokrater ska kunna uteslutas ur facket i ett demokratiskt land. Facket är ingen myndighet, det är en FÖRENING. I en förening är det medlemmarna som bestämmer via demokratiska beslut de fattar på sina kongresser och via den styrelse de väljer demokratiskt. Bedömer medlemmarna via sin demokratiskt valda styrelse eller via de beslut de demokratiskt fattar på sina kongresser, att medlemskap i SD är oförenlig med de stadgar medlemmarna demokratiskt fattat beslut om, så ska sverigedemokrater kunna uteslutas från facket. ENKELT!

  11. Alejandro Caviedes

    Så du tycker att SD inte är rasister utan bara invandringskritiska? SD:s riksdagsdelegation lämnade kyrkan i protest när biskopen började tala om alla människors lika värde och vikten av att sätta ner foten mot rasismen.

    Hur kan detta tolkas annorlunda än att SD är emot alla människors lika värde och kampen mot rasismen?

  12. John

    Svara Alejandro Jimmy. I ett demokratiskt Samhälle utrycker man sin åsikt, men du kanske inte Kan P.G.A dina Gener från Nasismen.

  13. Jimmy Lindberg

    Svar till Alejandro Caviedes (2010-10-07 15:34)
    Vart någonstans står det uttryckligen i fackets stadgar att medlemsskap i Sd är olämpligt? Det är en bedömningsfråga eftersom partiet sannerligen är nyare än stagarna. Absolut får man besluta som man vill i en förening men det känns som att man går över lik för att motarbeta ett demokratiskt framröstat parti. Jag anser att man inte ska tumma på de värderingarna bara för att en ny situation som denna uppstår. Jag tycker att man ska tänka sig för vilka konsekvenser handlandet har.

  14. Jimmy Lindberg

    Svar till Alejandro Caviedes (2010-10-07 15:36)
    Vem kan bättre svara på den frågan än partiet själv? Det finns flera epitet för att beskriva allt ifrån exempelvis hudfärg till politisk tillhörighet. Att avfärda Sd som rasister eller idioter tror jag att de drar nytta av. Jag tycker att man ska ta folk som röstar på allvar. Varför röstar folk på Sd, det finns väl inte 300000 rasister i vårt land? Jag tycker själv att invandringspolitiken har varit otillräcklig. Har sett dokumentärer där ungdomar kastar stenar på brandbilar ex, så ska det inte behöva vara. Människor måste integreras, hur många muslimer jagar älg? =)

  15. Jimmy Lindberg

    Svar till Alejandro Caviedes (2010-10-07 15:36)
    Tror inte att folk har röstat på Sd av den anledningen att de värdesätter människor olika utan för att de törs ta i en infekterad fråga. Jag menar till och med Jan Björklund kallades ju rasist när han försökte ta sig an frågan. Jag tror att Sd kommer att försvinna om det blir mer ansvar och mer integration. Istället för att slå sig för bröstet sägandes hur duktiga vi är i Sverige…

  16. Alejandro Caviedes

    Du har svårt att skilja mellan SD och deras väljare. Jag tror att de flesta som röstade på SD inte alls är rasister, men att påstå att SD bara är invandringskritiska är naivt. I flera utspel har SD visat med sina egna handlingar att de inte är beredda att skriva under på principen om alla människors lika värde. SD är i grund och botten ett enfrågeparti som skyller varenda problem i samhället, oavsett vlket, på invandringen.

  17. Alejandro Caviedes

    I alla LO-förbund finns det en portalparagraf i stadgarna där medlemmarna bestämt att förbundet ska verka för en samhällsutveckling på demokratisk socialistisk grundval innebärande generell välfärdspolitik, jämställdhet, internationell solidaritet mm. Sen skiljer sig formuleringarna åt beroende på förbund. Hur man tolkar detta i fråga om ett parti som SD är det upp till förbundets medlemmar att själva avgöra antingen genom sina demokratiskt utsedda styrelseledamöter eller beslut på kongressen. Vad i detta tycker du är odemokratiskt?

  18. Jimmy Lindberg

    Svar till John (2010-10-07 23:51)
    För det första heter det nazismen, det borde en rasbiolog som du veta med allt ditt DNA prat. För det andra har jag väl aldrig varit något emot att man uttrycker sin åsikt, det gör jag varje dag.

  19. Jimmy Lindberg

    Svar till Alejandro Caviedes (2010-10-08 16:53)
    Eftersom Sd är ett nytt parti kan varken du eller jag veta hur de tänker agera i riksdagen. Men kommer de att köra på som ett enfrågeparti kommer det förmodligen straffa ut sig.

  20. Jimmy Lindberg

    Svar till Alejandro Caviedes (2010-10-08 17:02)
    Tycker du att man ska kunna utesluta medlemmar från ett politiskt parti också? Bara för att du är sosse och jag är moderat behöver det inte innebära att vi står för allt som partiet står för. Jag anser att man inte ska kunna bli utslängd ifrån ett fackförbund på grund av konceptet partiet står för utan för det som du som person står för. Du kan ex. vara med i ett parti för att förändra, eller hur? Det riskerar att bli lite väl svartvitt, och jag tycker inte om riktningen detta tar.

  21. Alejandro Caviedes

    Vad säger du? Att SD är ett nytt parti? F! är ett nytt parti, Piratpartiet är ett nytt parti, men SD?? De har ju haft mandat i flera kommuner sedan 1991! Man har haft god tid på sig att se hur de agerat i kommunpolitiken där de haft mandat. Ett parti som har begränsningen av invandring som universallösning på alla problem (alltifrån välfärdens finansiering till brottslighet) kan inte kallas på ngt annat sätt än ett enfrågeparti.

  22. Alejandro Caviedes

    Om jag också tycker att man ska kunna bli utesluten ur ett politiskt parti? De flesta partier reglerar i sina stadgar villkoren för uteslutning. Man kan uteslutas om man är dubbelorganiserad (alltså med i ett annat parti samtidigt), om man går emot fattade beslut osv. Det är inte alls ovanligt att folk utesluts från partier. SAP har uteslutit folk, moderaterna har också det, Sd också. VIlken värld lever du i egentligen?

  23. Jimmy Lindberg

    Svar till Alejandro Caviedes (2010-10-11 06:58)
    Det är första gången som Sd sitter i riksdagen, på kommunal nivå har de aldrig haft någon reell makt förutom möjligen i Skåneland. Jag anser att fackförbund inte ska ägna sig åt att välja och vraka bland sina medlemmar, var det inte nyss det var ramaskri över att de tappar medlemmar? Det är nytänk och inte uteslutning som är receptet tror jag. Men det finns ju fler fackförbund så de som blir ratade av olika anledningar kan ju bara ta ett annat. Partier är bara koncept och summan av sina medlemmar, detta förändras av medlemmarna, så är det säkerligen i Sd med.

  24. Jimmy Lindberg

    Svar till Alejandro Caviedes (2010-10-11 06:58)
    Ett tillägg, inom politiken är det politiker och inte medlemmar som tvingas avgå. Att bara vara passiv (vad du nu än är) ska inte kunna leda till uteslutning. Beskyddar du fackförbundens agerande? Utöver att det står att man får göra på detta vis i paragrafstycken vad ger detta för signaler och effekter på sikt tror du? /MVH

  25. Jimmy Lindberg

    Svar till Alejandro Caviedes (2010-10-11 06:58)
    Tillägg II: Sedan anser jag att det föredömliga här är att bemöta oacceptans med acceptans. Ska man utesluta Sd för att de vill utesluta? Eller för att de gör skillnad på folk? Mitt svar är bestämt nej, man framstår som en hycklare då, men jag förstår att det är en avvägning som åligger de enskilda fackförbunden att göra. Nu har jag framför min åsikt.

  26. Manne N

    Du skriver ”Tycker du att man ska kunna utesluta medlemmar från ett politiskt parti också?” Sverigedemokraterna har faktiskt uteslutit ett flertal medlemmar för att de inte har rätt åsikter. Exempelvis en som stod med på listorna för nationaldemokratern i Gävle.

    Självklart ska man kunna utesluta folk som motarbetar en organisations intressen. Jag tror inte Alejandro skulle ha några problem med att bli utesluten ur Moderaterna.

    En rimligare fråga är om inte aktiva Moderater och centerpartister också bör uteslutas.

  27. Jimmy Lindberg

    Svar till Manne N (2010-10-15 17:59)
    De uteslöt säkerligen aktiva medlemmar som hade förtroendeuppdrag, vad jag menade var att utesluta vanliga medlemmar. Jag anser att det enda som ska kunna utesluta folk ur en demokratisk institution är medlemmarna själva genom röstning. Bara för Reinfeldt var ”jobbig”, och tänkte annorlunda när han var ung behöver inte innebära att han borde uteslutits. Jag tycker att partiet ska växa och förändras med medlemmarna och inte tvärtom. Man ska inte sparka ut personer direkt de blir obekväma, förutsätt att det de gör är olagligt förstås… Då är det en helt annan femma.

  28. Jimmy Lindberg

    Svar till Maria Skiddi (2010-10-18 21:18)
    Aha! Blir less på honom, tycker det är viktigt att diskutera sådant här. Bara för ett extremt parti dyker upp ska vi inte äventyra vårt lands demokratiska grundvalar i häxjakten…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.