Ingen förundersökning om mutbrott

Det blir ingen förundersökning om mutbrott mot moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten. Åklagaren Gunnar Stetler tyckte inte att det var något svårt beslut. Kring ärendet har jag två kommentarer, dels är det glädjande att se att rikdagsmäns omdömen är bra och att media uppfyller sin roll som granskande myndighet. Men jag anser dock att tredje statsmakten tenderar att förvandla händelser som dessa till häxjakter och vigla upp folket till att få berörda Arkelsten att avgå genom tvång eller genom att vara en belastning. Till dem vill jag påminna om att de dels ska vara sakliga och dels sälja upplagor med hjälp av snaskigheter. Blanda inte ihop dessa för då riskerar ni att bli en aftonbladetblaska med lättuggat för rubrikläsare.

Visst vore det bra om riksdagsmän och -kvinnor kunde föra logg på vilka resor de företar sig samt vem som betalar dessa i framtiden. Detta finns redan i våra grannländer, det hade dessutom kunnat ha en preventiv effekt och minska "gränsfallens" numerär.

Dessutom anser jag att det är onödigt att riskera dessa effekter och att man istället bör tänka sig för, något som berörda S.A förmodligen gör i framtiden. Det gäller inte bara henne utan flertalet andra riksdagsledamöter har fått liknande resor betalda. Frågan är om de ska låta riksdagens pengar eller rättare sagt folkets pengar bekosta deras utbildning eller om det lika gärna kan vara företag som gör detta? Riksdagen ska företräda folket, jag tycker att det borde stå "aktörer", är det så farligt om de dessutom företräder olika företag? Huvudsaken är att de inte favoriserar vissa av dem… Vill vi ha riksdagsledamöter som sitter isolerade eller som beger sig ut i verkligheten? Det är högst sannolikt att beslut som är förankrade i en upplevd situation är bättre än de som grundas i läst papperspromemoria.

Etiketter: , , ,

21 kommentarer

 1. Grannen oppa backen

  Bra skrivet Jimmy! Håller med dig, låt dom resa så länge de inte missbrukar uppdraget att företräda folket.

 2. Häxjakt på Ken?

  Slå upp Kenule ”Ken” Beeson Saro-Wiwa i Wikipedia och sök efter ordet SHELL. Vad fann du? Vilka gav Shell sitt stöd?

  Vad hände Ken Saro-Wiwa?

 3. Andreas

  Du tror inte att det finns en risk för att de som åker på dessa får en skev verklighetsbild när de åker på resor betalda av företag?

  Jag tror att det blir ensidig information och en ibland förskönande tolkning till företagens fördel. Hur detta sedan kommer att påverka politiken kan man bara spekulera i. Lobbying är i alla fall knappast någon vitamininjektion för demokratin.

 4. Peter Åberg

  Kunskap är makt.
  Vad blir konsekvensen om man bara blir matad med kunskap från ett håll?
  Hur stort inflytande får de som inte har de multinationella företagens ekonomiska resurser att bjuda beslutsfattare på ”studieresor”?
  Är det ren demokratisk välvilja som gör att stora bolag bjuder riksdagsmän på resor?
  Jag tror att man som beslutsfattare måste vara oerhört försiktig när det gäller att ta emot resor från ekonomiska intresseorganisationer.
  Jag tror att det fungerar ungefär som reklam. Man tror inte att man påverkas men forskning visar att man gör det i ganska stor utsträckning.

 5. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  När stora företag ”bjuder” riksdagsmän på resor, så finns risken att de förväntar ett ”tack” tillbaka!
  Antagligen tycker de att det fungerar också, annars skulle dessa ”bjudresor” knappast förekomma!

 6. Jimmy Lindberg

  Svar till Häxjakt på Ken? (2010-11-02 00:32)
  Och på vilket sätt menar du att din jämförelse med en bananrepublik är relevant? Det är inget ovanligt med bjudresor, vad folk verkar haka upp sig på är det faktum att shell nämns. Varför är det allvarligare att bjudas av ett oljeföretag än av ett biståndsorgan?

 7. Jimmy Lindberg

  Jag tror att man är medveten om detta när man reser, jag tycker inte att det är orimligt att också oljeföretag får säga sin sak så länge detta går till på ett bra sätt. I detta fall blev Arkelsten bjuden av shell för att medverka vid en miljöbilstävling.

 8. Jimmy Lindberg

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2010-11-02 15:04)
  Jag tror inte det, de vill visa upp sin produktion och erbjuda parlamentariker förståelse för sin situation. Det är samma sak de ”levererar” oavsett om Arkelsten använt riksdagens pengar för at resa dit. Tiden när folkvalda fick penningbuntar för att rösta si eller så är över. Var drar du gränsen för mutor? Luncher på företagsbesök eller reklampennor? Det ska inte gå till överdrift.

 9. Jimmy Lindberg

  Svar till Peter Åberg (2010-11-02 09:24)
  Det är naturligtvis ett problem att den som har mest pengar också hörs mest, men det tycker jag är irrelevant i detta fall. Detta eftersom starka organisationer också kan uppsöka politikerna. Risken som jag ser det är att våra folkvalda av rädsla för att bli mutanklagade stannar hemma hellre än att fara ut i världen för att se och lära sig saker. Menar du att bara för man läser en bok så sväljer man automatiskt allt som står i den? Att läsa mellan raderna får man göra i verkliga livet med, jag har förtroende för att politikerna klarar detta.

 10. Jimmy Lindberg

  Forts. Din devis är väldigt svår att leva upp till, att leva ett helt liv utan att ta in intryck är omöjligt. Det handlar mer om att vara medveten om att man gör det och att man bemöter det med en kritisk hållning som anstår en svensk riksdagspolitiker. Tack för din kommentar Peter.

 11. Jimmy Lindberg

  Men att till skillnad från detta låta sig bjudas på tennis som var fallet för Sahlin som nu återigen är uppe för åtal är illa. Det har absolut inget med hennes yrkesutövning att göra vilket var fallet för Arkelsten. Sahlin säger själv att ”Jag tycker det är både kul och viktigt att stödja svensk idrott”. Då kanske man kan betala själv också. Här är det fråga om ett rent nöje och inget som är förknippat med hennes yrkeroll, det visar på ett dåligt omdöme och det förvånar mig inte om detta leder til förundersökning om muta.

 12. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Kulturminister Lena liljeroth-Adelson var visst också bjuden på de här tennismatcherna! Knepigt javisst, de har ju råd att betala för sig! Men kanske ger de en starkare röst för tennis i riksdagen?! Sofia Arkelsten verkar ju faktiskt tagit intryck av sin ”bjudresa” av Shell, om man nu får tro det som skrivs. Tretton gånger har hon bloggat om Shell efter resan, hon har också pratat för Shell i riksdagen efter resan! Nej, jag tror inte att det är helt enkelt med ddessa ”bjudningar” oavsett partifärg!

 13. Jimmy Lindberg

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2010-11-02 20:01)
  Man måste tänka på om det är en resa i tjänsten eller för det höga nöjets skull, där drar jag gränsen. Ska bli roligt att höra vas Stetler säger om det senaste fallet.

 14. Mr Cool

  Huvudsponsor för Stockholm Open detta år var kortföretaget Eurocard…men vänta nu var det inte en viss politiker som missbrukade just sitt Eurocard till privata utlägg och sedan skyllde på ”otydliga regler”. Jag har haft Eurocard i firmans namn i årtionden men har själv förstått var gränsen går för nyttjandet. Jag har även blivit bjuden på Stockholm Open ett otal gånger av företag och det är mycket uppskattat och visst blir man påverkad av goda leverantörsrelationer. Men om nu Monas närvaro var så bra för svensk idrott så undrar jag var hennes son kommer in i sammanhanget?

 15. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Jag tycker nog att det blir mer osäkert om man som riksdagspolitiker bjuds på någonting av ett företag som kanske har ett intresse av att politiken går i en viss riktning! Även om jag tycker att det är knepigt att bjuda människor som har råd att betala för sig, så har jag faktiskt lite svårt att se hur bjudningen till Stockholm Open ska kunna få konsekvenser i politiska beslut?? Men jag kanske missar något?? Måste jag ju göra när kritiken mot Kulturministern inte finns någonstans!! kanske är det så att det faktiskt är mer okej att bli ”bjuden” både på det ena och det andra om man är Moderat??

 16. Jimmy Lindberg

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2010-11-03 12:48)
  Det är ju precis det som händer, när man bjuds på något som inte förväntas ligga i linje med tjänsteutövandet är det sannolikt att det ska uppfattas som en tjänst eller en gåva. Då är det troligt att de som står bakom evenemangsbjudningen vill ha något tillbaka eller bara ligga på plussidan. Det är känsligt, men du ser väl skillnaden mellan de två fall som här i diskussionen beskrivits? Vad som är lämpligt eller ej avgörs inte av politisk tillhörighet utan av mutbrottsåklagaren Gunnar Stetler.

 17. Marianne Johansson Bygget Moserkälla

  Ja, den skillnad jag ser är att blir man bjuden på en studieresa av ex Shell eller Kärnkraftsföretagen, så finns det en uppenbar risk att dessa bjudningar har en baktanke!
  att man vill påverka politiska beslut!
  Om man blir bjuden som hedersgäst på stockholm Open, så kan inte jag se vad det ska kunna få för politiska konsekvenser, mer än att det är bra PR för tävlingarna om våra politiker syns där!
  Men helt klart är ju att här nog måste sättas upp regler!

 18. Jimmy Lindberg

  Svar till Marianne Johansson Bygget Moserkälla (2010-11-03 22:13)
  Varför skulle det finnas en baktanke, du tror inte att det grundar sig i en egen föreställning om att oljebolag och kärnkraftsenergi är bovar och vandaler? Jag tycker att även dessa bör kunna påverka riksdagsmän och kvinnor på samma sätt som NGOs eller andra företag. Men jag har absolut förståelse för att det kan sticka i ögonen. För mig sticker det i ögonen när politiker blir bjudna på sådant som inte har med deras uppdrag att göra, de ska inte kunna åtnjuta massa gratisgåvor från olika håll bara för att det är offentliga personer.

 19. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Om du läst vad jag tidigare skrivit så ser du svaret på dina frågor. Jag tycker inte heller att folk som har råd att betala för sig ska få biljetter eller något annat gratis( Kungabarnen får gratis kläder av olika klädkedjor!)
  Och jag tror att det är naivt att inte se risken med att stora företag ”bjuder” politiker som ska behandla deras frågor i riksdagen på resor och annat!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.