Egyptisk stabilitet?

Så länge Mubarak sitter kvar i makten kommer folkligt missnöje att finnas, men frågan är vad som händer om han plötsligt försvinner? Jag måste få säga bananrepublik, för det är precis vad det är. När han försvinner kommer någon ännu tokigare ta vid precis som i grannländerna. Det bästa kanske skulle vara om han kunde kliva åt sidan och sprida makten på ett parlament, i alla fall ett-interrimsparlament tills demokratiska val kan hållas. Tror dock folket kommer bli missnöjda då de nu verkar tro att det kommer bli hur bra som helst så fort Mubarak försvinner. Tror det kommer att ta länge men att kicka ut pilot-diktatorn är ju ett steg åt rätt riktning. Man ska inte ha så bråttom bara…

Annars kan revolutionen bli blodigt, känns som om det är upplagt för det med desperation och vapenmakt.

 

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Lars Valler

    insämmer helt att man måste gå varligt fram med förändingen då området är en krutdurk av parametrar.

    Bara detta med att man har suezkanalen, närheten till Israel etc skapar tanken om at det komer bli många som vill blanda sig i en eventuell ny regering vilket kan skapa andra missnöjen.

    Men folket har talat.. Mubaraklänger sig fast vid makten som en treåring håller i sin leksaksbil.

  2. Johannes

    Hur ser du på Kjell Olof Feldts uttalande kring höjd pensionsålder osv? Har han rätt? Går det att göra någonting? Måste man börja spara?

  3. Jimmy Lindberg

    Svar till Lars Valler (2011-02-11 07:18)
    Det är läge för världen runt omkring, åtminstonde vi demokratier, att agera och stödja processen så att det går bra. Nu finns chansen att sända en signal till andra förtryckta medborgare i diktaturer i mellanöstern att bryta sig ur förtrycket via ett gott exempel, Egypten. Men visst kan det gå fel nu också, någon ny dåre inom det militära eller ett islamist-extremistparti som tar makten och inskränker de demokratiska mekanismer.

  4. Jimmy Lindberg

    Svar till Johannes (2011-02-11 11:31)
    Feldt är en gammal sosse men jag har respekt för honom absolut. Som jag ser det kan man antingen få fler i arbete eller höja pensionsåldern. Detta måste ske det är ingen valsituation. Skulle sätta mina pengar på att vi får en förhöjd pensionsålder till 69 år inom kort. Det är inget chockartat med det. Vi lever ju längre och är friskare idag dessutom. Det är inget populärt politiskt beslut att ta så det behövs nog en stark regering eller en överenskommelse mellan blocken vilket är att föredra. Att få fler i arbete är nog det bästa men det finns så många i arbetskraften som är arbetsodugliga sorgligt nog.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.