En diskussion kring TV-avgift

Kan vara Sveriges mest förlegade avgiftssystem. Varför har vi då kvar det? Är det för att behålla AMS jobben i Kiruna? Det borde väl gå att ordna fram riktiga jobb med riktade jobbsatsningar istället för att lägga pengar på tv-reklam och onödiga tjänster? Att lägga tv-avgiften på skattesedeln direkt skulle leda till att alla betalade, men å andra sidan skulle det bli orättvist, det verkar vara en infekterad fråga. Varför ska det behöva vara det? Alla har en TV-apparat idag (förutom jag förstås)! Det räcker inte med en heller, en del har frukost-tv och tv inne på skithuset utöver den som står i vardagsrummet… Sedan finns det radioapparater och bilstereo som också faller in under avgiften så det är nog svårt att slingra sig…

TV-licensen är INTE något man betalar för rätten att titta på SVTs kanaler, utan för rätten att inneha en TV-mottagare. Att licenspengarna sedan finanserar SVT är inte riktigt samma sak. (Exakt det här argumentet använder Radiotjänst när man säger "Men jag tittar aldrig på SVT" så jag ser inga problem med att vända det mot dem.)
Att betala en avgift för innehavet av en elektronisk apparat är sjukt. Vem skulle acceptera en statlig dator-licens eller telefon-licens, t.ex.?

Vill staten ta betalt för SVT så går det alldeles utmärkt att göra det Pay per view. Eller som alla andra kanaler finansieras; via reklam eller abbonemang. Att finansiera statlig television via skattsedeln är sjukt. Det vore som att alla, oavsett om man har en bil eller inte, fick betala vägskatt.

Sedan kvarstår kanske det viktigaste, varför ska man betala 2100kr/år för vinklade skitprogram med samma underhållningsvärde som en IKEA monteringsmanual?! Ska summera sveriges radio P3. Det är oftast helt okej musik men mellansnacket där jobbiga PK programledare utan humor tuggar på kunde man väl lägga ett brusljud över? Jag blir nära på provocerad av att tänka på det höga avgiften när man lyssnar på ex. Brunschrapporten. Herregud, när jag tänker på det är det är få minuter per dag som det faktiskt är intressant eller underhållande tv/radio. (Tacka vet jag MNK och P1 på kvällstid). Oj, jag glömde hylla det faktum att skiten faktiskt är reklamfri tv och radio.
 

Sammanfattningsvis: Man betalar 2100kr för ändlös skit utan reklam. INFO: Public service-bolagen SVT, SR och UR har en årlig budget på närmare 6,7 miljarder kronor. Det motsvarar 18,6 miljoner kr per dygn.

Det här är bra däremot, lyssna på nattugglan: http://www.youtube.com/watch?v=4jCeRVPkYNw&playnext=1&list=PLD9D24632BE5741A2 Ni kommer garva läppen av er.

 

Etiketter: , , , , , ,

6 kommentarer

  1. Jimmy Lindberg

    Svar till Johannes (2011-02-21 22:00)
    Intressanta länker, kan inte annat än hålla med om kritiken mot public service i den första. Det är skamligt hoppas det blir bättring annars hamnar nog fler tv-apparater på tradera. Att landstinget västernorrland väljer att avskeda sin främsta tillgång är för mig en gåta, men tack Bergius för att du håller mig uppdaterad på VN nyheter =) Tror att det snart är dax för ett landstingsinlägg och en står såg!

  2. Johannes

    Det har stormat lite kring kring SO och en moderat landstingspolitiker. Moderaten hade lovat väljarna att sparka SO om de kom till makten. Nu fick alliansen till slut majoritet, men nu hade hon ändrat sig. Dock var samarbetssvårigheterna mellan henne och Sigge tyvärr för stora om man får tro det som skrivs i tidningarna.

  3. Skogsägare

    TV-avgiften är en relik från socialisttiden som förhoppningsvis försvinner. Nyligen krävde faktiskt SVT-chefen Eva Hamilton att även datorer och mobiltelefoner skulle omfattas av krav på tv-avgift. Motivet sades vara att SVT Play fanns tillgängligt via dessa.

    Det märkligaste är dock att Statlig television här motiveras med ord som ”fri” och ”oberoende”.
    Det mest rättvisa vore naturligtvis att koda sändningarna så att de som vill ta del av dessa betalar. Själv skulle jag gärna ge en slant för att ta i P1 på min radio, trots den marxistiska vinklingen på i stort sett samtliga kanalens program. Att lägga avgiften på skatten känns inte heller speciellt lyckat, dock bättre än dagen system.

  4. Jimmy Lindberg

    Svar till Johannes (2011-02-22 11:15)
    Beklagligt att det skulle komma från en moderat, men jag vet att det bara är populism… Vet att Olofsson var bra för västernorrland. Ibland är det inte den populäre som får jobbet gjort.

  5. Jimmy Lindberg

    Svar till Skogsägare (2011-02-24 11:20)
    Ja måhända är det pest eller koleraresonemang men jag tycker att p1 en del kvällar är rent suveränt. Deras intervjuer och innehåll överstiger vida p3 och p4 som man bara vill spy åt. Dock kan det vara kul med p4 karlavagnen när en del kufar ringer in. Omväxling och skärpa är bra. Sammansättningen programledare tycker jag ska spegla befolkningen i alla avseenden och inte som nu, samhällets ultravänstra som bara äter en viss föda och förmodligen gör revolt mot något de utsatts för i sina unga år. Detta eftersom när de diskuterar med de som ringer in så styr de resonemanget med sin makt som programledare dit de vill. De tror kanske att de för folkets talan men i själva verket skiljer sig deras uppfattningar betydligt från gemene mans. Alla i deras fikarum tycker att pappan bör amma barnet och att man ska få sjukersättning direkt utan prövning. Verkligheten är en annan och där saknas en medvetenhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.