Omöjligt uppdrag

Oppositionen på Irland verkar gå mot en vinst i parlamentsvalet, dock ingen majoritetsvinst utan de kommer att få samarbeta med något ytterligare parti för att styra landet de kommande 4 åren. Som alla vet har nuvarande styret tvingats till tuffa politiska beslut för att få landets ekonomi på fötter. Det har väl gått sisådär, det var inga populära beslut de tvingades till. Folk tenderar dessutom att se till de egna plånboksfrågorna före landets välstånd, eller kanske rent av överlevnad i fallet Irland? Det var ett mycket svårt läge och därför har nu folket sagt sitt och röstat på "vänsteralternativet" Fine Gael istället, som enligt undersökningar blir största parti på 36,1%. Fianna fail får bara drygt 15% och rollerna är helt klart ombytta. Vänsteralternativ måste ses i sitt sammanhang då de befinner sig till vänster om mitten men tillhör fortfarande samma EU grupp som svenska Moderaterna och har en kristdemokratisk värdegrund. Men vad som sker är att vågskålen väger över till vänster på Irland.

Irland som varit ett ekonomiskt raketland har gått från svältdöd med potatisransoneringar till ett land med en av världens högsta BNP:er. De drabbades oerhört hårt av den ekonomiska krisen då de är en liten öppen ekonomi med en stor mängd utländska etableringar. De hade höga lån och en allmän framtidsoptimism. De föregående åren slogs den drömmen i kras och i spillrorna valde de att ändra lojalitet, de röstade på ett annat parti.

Jag tror därför att det är som upplagt för smaschläge, nu kommer besvikelsen när de inser att den nya parlamentskonstellationen inte har någon "quick fix" utan att det kommer krävas stora strukturella förändringar och en tillit till det politiska modet som förra parlamentet visade. Jag skulle tippa att de kommande månaderna kommer präglas av beskyllningar och en avsaknad av hållbara beslut.

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.