Dödsstöten för ideella föreningar?

Det kan man undra… På torsdagen sa EU-kommissionen nej till Sveriges ansökan om undantag från momsredovisning i små ideella föreningar. "De flesta föreningar har inte anställd personal och i dag är det inte direkt någon kö till att bli kassör i en ideell förening", säger Karin Mattsson Weijber, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Jag anser att det är ett hårt slag mot ideella föreningar, för ska de börja redovisa moms får det enorma konsekvenser – betydligt färre kommer att engagera sig ideellt. De föreningar som inte har anställd personal kommer att få betydligt mer att göra kort och gott, vilket kanske kommer bli ohållbart i längden. Kanske kommer glesbygdsföreningar behöva slås ihop och anställa någon som sköter detta? Jag är själv ordförande för en skoterklubb som dock inte gör speciellt många transfereringar men jag är naturligvis rädd att vår kassör inte längre ska anse att det inte längre är mödan värt.

Sveriges önskan var att föreningar som omsätter mindre än en miljon kronor skulle undslippa att betala moms, nu blev det inte så, något som Anders Borg är besviken över.

 

Etiketter: , , , , ,

8 kommentarer

  1. Johannes

    Jag är lite kluven i denna fråga. Eftersom jag är för en fri marknad med fri konkurrans så tycker jag det är bra. Om jag tar lån och öppnar ett fik så vill jag inte att en ideel förening säljer fika för halva priset.

    Det som gör att jag ändå kan tycka att det är synd är just när det gäller idrottsföreningar eller liknande. Som Borg säger så köper man korv då det är match och inte till lunch en måndag. I det fallet så tycker jag inte momsfriheten hotar fri konkurrans. Ett annat argument kan ju vara att föreningar som omsätter under 1mkr är relativt små och kanske ändå inte utgör något hot.

    Det här med administrationsbiten går ju att lösa enkelt. Finns en uppsjö med datorprogram som klarar detta automatiserat. Kanske kan föreningarna bli ännu effektivare än man varit tidigare om man inser vilka möjligheter som faktiskt finns.

  2. Jimmy Lindberg

    Svar till Johannes (2011-03-31 12:57)
    Det är ett problem om ideella föreningar konkurrerar med ordinarie verksamhet som folk faktiskt ska leva av. Min uppfattning är att ideella föreningar i låg utsträckning sysslar med sådan konkurrensverksamhet. Istället är det idrott och den typ av funktioner som är önskvärda men som ändå ingen har en tillräckligt hög betalningsvilja för. Momsfriheten är till gagn för de riktigt små aktörerna som jag tror kan få det jobbigt. Den skoterklubb som jag sitter som ordförande för har en bit kvar till miljonen om jag säger så… Att rekrytera frivilliga är redan nu betungande. Trenden är ju att det blir färre och färre som vill syssla med sådant. Kanske en av individualismens baksidor? Jag är helt klart för momsfrihet för ideella föreningar.

  3. Christine Svensson

    Ja, men Johannes. Det beror ju också på hur stor förening det handlar om. Jag är själv kassör i en förening och jag tycker det känns väldigt konstigt att köpa in ett datorprogram för att kunna redovisa ett par hundra kronor i moms. Det här tror jag kommer att ta död på många föreningar.

  4. Tveskärt

    Oj vad konstigt. Jag menar det ges ju alltid undantag från EU-regler. Vargjakten exempelvis. Mats Carlgren gapskrattar åt EU-direktiven i det fallet och hänvisar till vad befolkningen i fråga tycker. Borgen kanske innerst vill få in lite extra pengar utan att visa det. Jag finner ingen logik i hur dessa EU-regler efterlevs och inte. Ena gången så andra gången si. Här är ett bevis. Tack för mig!

  5. Håkan Rombe

    Verkligen illa. Om det är sant vad jag såg i en tidning är det momsfritt om omsättningen är under 89 000 kr tror jag det var. Många föreningar klarar sig under den gränsen men arenaidrotterna hamnar ju över. Kan det vara en idé att när gränsen 89 000 nalkas för små föreningar klyva föreningen i två föreningar med var sin styrelse osv. Man kan kanske ändå ha sina medlemsmöten, styrelsemöten etc på samma plats och på samma tid. Simsalabim!! Har jag förbisett något?

  6. Jimmy Lindberg

    Svar till Tveskärt (2011-04-01 22:24)
    Tydligen finns det ett visst ”förhandlingsläge” innan man gått med i EU. Sverige förhandlade till sig alkoholmonopolet, det var ett krav för att vi överhuvudtaget skulle gå med i unionen. Därför fick systembolaget vara kvar trots att EU aldrig skulle godkänt det nu. Det kan onekligen vara komplext ibland.

  7. Jimmy Lindberg

    Svar till Christine Svensson (2011-03-31 17:21)
    Det sägs ta ett par år innan det får genomslag för Sverige kommer att göra allt för att förhindra det. I små föreningar vill man ha allt så enkelt som möjligt. Tror det inte tar speciellt lång tid för föreningar att kringgå den nya lagen.

  8. Jimmy Lindberg

    Svar till Håkan Rombe (2011-04-02 20:01)
    Den siffran vet jag inget om, jag vet bara att svenska regeringen försökt få EU att acceptera en gränssättning på en miljon kronor men den gubben gick inte. Jag anser att det är riktigt dåligt för att sveriges 120.000 gräsrotsorganisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.