Svensk jordbrukspolitik = hyckleri

Vi vill att djur skall ha det bra på ett emotionellt och moraliskt plan men när det kommer till plånboken tycker vi helt annorlunda! Skriver efter att ha läst en artikel på svd som var intressant och typisk Sverige. 

Vi äter allt mer kött i Sverige men svensk köttproduktion minskar, vi köper alltså allt mer från utlandet. Inget konstigt med det. problemet är bara att villkoren för svenska bönder skiljer sig från de krav som ställs på övriga Europeiska bönder. Där är djurskyddetkraven betydligt lägre och köttet blir således billigare. Annika Bergman, ordf. Sveriges grisföretagare säger "bara under de tre första månaderna har flera hundra bönder lagt ner sin verksamhet".

Skillnaden är:

"Grisar från övriga EU rör sig på väsentligt mindre utrymmen, suggorna står i burar vid förlossning och den lilla grisens svans kapas för att grisarna ska kunna gå tätare utan att börja äta på varandra. Så är det inte i Sverige. I Sverige har grisarna tillgång till strö och har svansarna i behåll. Suggorna går lösa med sina kulltingar."

En gullig historia, men oavsett vad man tycker om djurhållning förstår man att det är ojämlika förhållanden som riskerar vår nationella produktion. Från statligt håll kan man agera på tre sätt,

1) Påverka EU att skärpa sitt djurskydd.

2) Kräva jordbruksmedel från EU för merkostnaden för köttproduktion med hårda djurskyddkrav. (Lycka till haha)

3) Upplös den nationella djurskyddslagen och EU-anpassa.

Annars kan man i alla fall från offentligt håll kräva att all offentlig upphandling av kött som inköps skall ha producerats i enlighet med svenska djurskyddskrav.

 

Hon är dock en drömmare som tror att frågan mirakulöst kommer lösas med djurskyddskraven i behåll, läs själv artikeln.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vi-vill-ha-grisar-kvar-i-sverige_6145507.svd

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. Mr Cool

    För de flesta svenskar är god djurhållning en självklarhet men som vanligt lyser övertygelsen om att just svenskens sätt att se på saker överlägset alla andra nationers men så är det inte. Visst betyder sämre djurhållning ekonomiska fördelar för uppfödaren men efter att i många år bott i utomlands tror jag den främsta anledningen till skillnaderna är just synen på djurens värde.

    Var på en kick-off i Portogal för några år sedan där det arrangerades en minitjurfäktning för oss svenskar. Tjuren som inte var fullvuxen var dock inte helt ofarlig för oss som sprang omkring men den var retad till vansinne och blödde ymmigt från ett brutet horn. Vi ville avbryta för att allt kändes fel medans arrangörerna skrattade åt vår mesighet. För dom spelade det ingen som helst roll att tjuren for illa.

    Jag har ingen direkt lösning på problemet förutom att man bl.a. inom EU bör verka för bättre djurhållning enligt ett gemensamt regelverk. Men tar vi på oss för dyr hantering så raderar vi vår egen köttindustri och utländska aktörer tar då helt över. Det stora hindret är att många inte tänker i samma banor samt givetvis ekonomiska motiv. Väl i butiken tror jag dock att de flesta sneglar på prislappen.

  2. Jimmy Lindberg

    Svar till Mr Cool (2011-05-08 19:46)
    Jag håller med om att vi inte har råd att spela farbror duktig när det handlar om djurskyddsregler. Det ger heller inget långsiktigt resultat annat än att svensk produktion slås ut. Faktum är att svenska folket har sagt sitt, vid charkdisken!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.