Alla ska få jobb! Hurra

Enligt Håkan Juholts sommartal idag utlovades en satsning på att alla ungdomar i landet ska ha rätt till minst tre veckors sommarjobb till avtalsmässig lön. Det låter väl jättebra?

Det är viss skillnad mellan att vilja att alla arbetslösa ungdomar ska ha ett jobb och att lova att de också ska få ett. Om det var möjligt att erbjuda alla ungdomar ett arbete skulle de också redan nu ha ett arbete under sommaren. Vad partiledaren säger är att det offentliga ska ordna jobben genom konstgjord andning och genom ökad statsskuld. Det är endast genom att ytterligare öronmärkta medel tilldelas kommunerna som Juholt kan fullfölja ett sådant löfte och de pengarna finns inte i dagsläget för då skulle de användas. Att ungdomar är arbetslösa är inget önskvärt scenario det har en rad negativa implikationer på vårt samhälle både på kort och lång sikt, jag tror alla vill att arbetslösheten ska vara 0% men det fungerar inte så i verkligheten. Att samhället ordnar jobben är ingen lösning det är inte ens önskvärt. Marknaden ska ordna jobben och det offentliga ska stå för samhällsservice, utbildning och omsorg. Inte agera arbetsgivare med lånade pengar. Man behöver inte fundera länge innan man drar sig till minnes och förstår vad sådan ansvarslös politik leder till, se bara på medelhavsländerna Grekland, Spanien och Italien. En stor statsskuld innebär ökad känslighet vid höga räntor vilket skulle vara förödande för en liten öppen ekonomi som Sverige.

Åtgärder för att lösa ungdomsarbetslösheten blir istället effektivare om man stärker svenska företags konkurrensmöjligheter på den globala marknaden. Att spruta pengar (med penningabrandslangen) där det brinner kommer endast leda till att de brinner upp fort som tusan. Det är förvånande ansvarslöst av Juholt att säga något dylikt, jag tror nog att det var valfläsk som gled ur munnen i en utandning igår. Uppeldad av de röda fanorna och tomheten i blicken av de sina gick han över gränsen som vi sett så många gånger förut. Jag trodde i ett ögonblick att det skulle bli match men Håkan är ingen Göran, inte ens med hans välvuxna snorbroms.

 

Etiketter: , , ,

12 kommentarer

 1. Conny Forsström

  Alla vill INTE att arbetslösheten ska vara 0%, exempelvis liberala ekonomer och hela alliansen (för det är funktionellt för lägre löner med en viss arbetslöshet samt för inflationen, fast det säger man inte högt). Krisen i Grekland berodde på att man INTE tog in skatt som du säkert vet.

  Sen gällande jobb för ungdomar, så kan vi alla vara utan arbetsgivare som ger lön när solen skiner och inte annars (du minns säkert att ett företag agerade så). Sådana företag ska inte finnas.

 2. John

  Bästa egenskap ” allmänbildad ” . De sprack visst nu pga en massa Flumskriverier. Du behöver uppdateras .

 3. Nisse

  Juholt är desperat i sin jakt på anhängare. Hans kritik mot sänkt restaurangmoms är också felaktig. Sänkt moms kan leda till större intakter för statskassan, eftersom det blir mer lönsamt att använda vit arbetskraft. Sedan Conny, är eutokrisen inte så enkel att ”Grekland inte tog i skatt” utan det är ett stort antal länder, Irland, Grekland, Spanien, Potugal, Itlalien, som lever över sina tillgångar och litar på att unionen ska hjälpa dem. Problemet är att viljan (samt resurserna) från Tyskland och Frankrike inte alls räcker till för att tacka upp dessa länders konsumtion.

 4. Jimmy Lindberg

  Svar till Conny Forsström (2011-08-21 15:12)
  0% i arbetslöshet är en fin tanke men tyvärr en chimär, det kommer alltid finnas dem som inte vill arbeta. Sedan kan man diskutera huruvida fackens arbete leder till fler sysselsatta, när lönerna är för höga blir det färre i arbete. Det finns en fast lönesumma som ska delas upp på x antal personer. Arbetslöshet betyder enligt mig delvis att det är för höga löner. Självklart finns det rötägg till företagare men de är bara en liten del inte ens en promille. Dock en promille som jämt får stor uppmärksamhet… Krisen i Grekland berodde på att man levde över den nivå man hade skatteintäkter för. Så är det med den saken.

 5. Jimmy Lindberg

  Svar till Nisse (2011-08-21 20:52)
  Helt rätt, jag måste erkänna en viss oro för det monetära samarbetet. Det är inget fel att ha en gemensam valuta men när länder missköter sig såsom medelhavsländerna gjort ska de inte få vara med på tåget. Grekland hade ju dessutom ljugit från första början, hade deras tillväxtsiffror stämt vet jag inte om de varit med i EMU. Tysklands betalningsvilja för kalaset har dessutom avtagit, Merkel står snart ensam om att vilja hålla hjulen i rullning och då är det kört. Kanske bäst att vara drastisk och slänga ut ex Grekland och Spanien ur EMU? Undrar vilka ekonomiska åtgärder de tvingas gå med på? Känner på mig att det kommer sändas en hel del demostrationer på nyheterna de närmaste månaderna…

 6. Conny Forsström

  Du vet nog mer än mig om ekonomi och då vet du att borgerliga (liberala) ekonomer inte vill ha 0% arbetslöshet. Att det skulle handla om arbetsovilja köper jag inte, minst sagt.

 7. Mr Cool

  Helt rätt att för höga löner hämmar vår export d.v.s. det som betalar välståndet. Kvällsöppna bibliotek i offentliga sektorn är bara internkostnader. Politiker har över tiden parerat den sämre konkurrenskraften som höga löner utgör medelst devalveringar vars betydelse är liten för de som lever på bidrag. Det är också så att lönerna påverkar produktpriset oavsett om det är vara eller tjänst. Blir det för dyrt så minskar försäljningen. Ytterst kan det leda till nedläggningar och personalreduceringar. Det är också så att inom ett företag så är snabbaste vägen att rätta till ett dåligt resultat att avskeda folk. Viljan finns ej heller hos alla att arbeta och den minskar ju mindre skillnad det är att arbeta än att lyfta bidrag. I Conny Forsströms förenklade värld är pengar inget problem för det är ju bara att höja skatten för de rika. Vilka denna grupp är och var gränsen går för rik har jag aldrig lyckats klämma ur honom. Företag vars produkter säljer bra kan utan vidare höja lönerna och det är därför det är tveksamt med den likformiga lönenivå som facket förespråkar. Det skulle kunna vara större variationer tycker jag. Facket hade ju chansen att förvärva SAAB och visa hur slipstenen skall dras med att höja lönerna och minska arbetstiden……

 8. Jimmy Lindberg

  Svar till Conny Forsström (2011-08-22 11:39)
  Nationalekonomer (inte liberala ekonomier eller borgerliga ekonomer) kallar det du refererar till för jämviktsarbetslöshet. I Sverige anses NAIRU, alltså den sysselsättningsnivå som kan bibehållas utan att inflationen sticker iväg, ligga på omkring tre procent. Finns det ekonomer som är sossar? =)

 9. Mr Cool

  Ber att få citera en ”klarsynt” sosseekonom….

  ”Örjan Nyström Facklig strateg LO i Göteborg:

  ”I Sverige leder kollektivavtalens jämförelsevis höga lägsta löner i förening med höga arbetsgivaravgifter och skatter på arbete till att det inte finns någon efterfrågan på de som har en svag marknadsattraktion, och de drivs ut i de offentliga försörjningssystemen.”

  Sen ett ganska kul citat från Björn Rosengren (han som inte förstod att han befann sig på en porrklubb)……

  ”En fjärdedel var sjukskrivna, en fjärdedel var förtidspensionerade, en fjärdedel var arbetslösa och en fjärdedel begrep aldrig vad jag talade om”. Björn Rosengren om sina möten med arbetarkommunen i Norrbotten. Intervjuad i Dagens Industri, återgivet i Aftonbladet 15/4 2005.”

 10. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  om sagt ”mr Cool” du sa det själv, jörn Rosengren som inte ens förstod att han var på en strippklubb, vad tror du han hade kol på i norrbotten?? Den allmänna kundskapen är väl att de mest arbetsamma och lojala arbetarna finns i norrland! det brukar inte vara något problem för norrlänningar att få jobb i södra Sverige!
  Vem som tycks leva i en ”förenklad värld” beror kanske på vilken livsåskådning och girighetsgrad man själv besitter! För mej är hela livet en sammanhängande cykel, där man arbetar för att få en lön som man kan konsumera av och skapa sig ett gott liv! Min konsumtion gör att hjulen snurrar, och sysselsättningen ökar, vilket ger fler jobb, fler konsumerar och så rullar hjulen!Samtidigt har vi råd att ta hand om de mindre lyckligt lottade, som inte har tillfredsställelse att tillhöra den arbetande och konsumerande skaran! i kan när som helst på grund av olika olyckliga omständigheter hamna i denna grupp av utsatta människor själva, för jag tror nämligen på människan, och jag tror att det är mindre än en promille som utnyttjar sina lyckligt arbetande och konsumerandde medmänniskor! Det är viktigt att folk har arbete och löner som tilåter konsumtion, det är det som får hjulen att snurra! Men några hamnar alltid ofrivilligt utanför, och dem ska vi hjälpa!

 11. Mr Cool

  Marianne, Björn Rosengren var givetvis tvungen att förklara sin närvaro på porrklubben med politiskt korrekta ordval. Utan att ha träffat honom personligen så har jag fått uppfattningen att han är en humoristisk såväl som begåvad person. Hans politiska bana där har förespråkat ett ekonomiskt jämlikt samhälle har gjort honom till en förmögen man och han bor idag i en 20-miljoners villa i ett ”fint” område garanterat fritt från mångkulturella inslag.

  Visst skall vi ha löner som genererar ett gott liv och jag påstår att lönenivån korresponderar mot andra kostnader i samhället d.v.s. matkostnader, hyra, taxi, restaurangbesök etc. Det är därför det är billigare att åka taxi och äta i Bulgarien och dyrare för oss att göra motsvarande i Norge. M.a.o. lönenivån styr våra levnadskostnader.

  Jag kan instämma i att norrlänningar som söker jobb söderöver har ett gott rykte men dom som stannar kvar och föredrar en lättjefull tillvaro med att leva på bidrag har det inte. Jag har själv släktingar i din närhet som trots fyllda 50 inte har haft ett riktigt jobb i hela sitt liv utan levt på A-kassa, lönebidragsjobb eller gått sjukskrivna. Dom är oftast hängivna socialister och kan inte tänka sig att lyfta på röven för att söka ett riktigt jobb för ”dom trives ju så bra där dom bor”.

  Sen odlar du själv vänstermyten att alla röda är goda och empatiska människor medans alla blå är elaka och giriga. Så enkelt är det inte och jag vågar påstå att det blå laget sammantaget betalar mer via skattsedeln än det röda till vård och omsorg i samhället. En annan myt du lyfter fram är att fifflet är en promille. Jag påstår att ingen vet hur stort det är eftersom det som inte avslöjas inte går att mäta. Men man kan konstatera att sjuktalen ökar vid gott väder och påverkas av stora idrottsevenemang typ VM och OS och i din region kanske även av älgjakten. Vem kan avslöja om man via mobilen sjukskriver sig och förlänger sin semester några dagar från en strand i Spanien.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.