Johan Söderling, Vännäs

Vännäs visar kraft mot trakasserierna!

Av , , 3 kommentarer 0

Tack alla Vännäsbor som anslöt till manifestationen idag.
Jag är glad över att vi var så många.
Jag är glad över alla som spontant ville säga sin mening.
Tack Leif för ditt initiativ.
Tack Desirée och Lena som snabbt fick fram ett upprop som många skrev på.

Jag tror att ur detta hemska kan genom dagens manifestation växa en styrka som jag hoppas våra irakiska flyktingar ska känna och gör att de igen kan känna trygghet i Vännäs.

3 kommentarer

Snart rullar tågen

Av , , 1 kommentar 0

Pendeltrafik Vännäs-Umeå 2011.
Eller rättare sagt ( Storuman)-Lycksele-Vindeln-Vännäs- Umeå.

Ja det verkar bli av, nu startar snart upphandlingen av tågtrafiken. Själva tågen är redan under beställning. Vid ägarsamrådet för länstrafiken tidigare i januari fick jag se hur de kommer att se ut.

Så långt gott och väl. Men hur blir det med pendlingsmöjligheter för Vännäsborna? Var skall tågen stanna i Vännäs? Hur blir det med bussförbindelserna den dagen tågen börjar rulla?

Först och främst är det viktigt att framföra att spårbunden tågtrafik nu kommer igång är att välkomna. Det känns rätt att utnyttja spåren och minska trycket på vägen och samtidigt slippa en hel del utsläpp som bilar och bussar står för.
Lite svårare blir det när vi talar om var tågen skall stanna. I diskussionerna har hela tiden Vännäs station varit huvudalternativet. Det känns självklart att vi skall utnyttja vår fina station för tågresande.
Lika självklart är det kanske inte för de framtida tågoperatörerna (de som skall köra tåg på sträckan). De vill så fort som möjligt nå slutdestinationen utan onödiga stopp och tidsfördröjningar. Det låter väl rimligt. Men det står ju i kontrast mot att man vill att vi skall resa med tåg och få möjlighet att stiga på förstås.

Idag trafikeras inte Vännäs av tåget som går mellan Umeå och Luleå då tåget går via det sk. triangelspåret som sticker norrut innan det når Vännäs samhälle.

Nu till problemet för framtidens pendling till Umeå. Det finns risk att framtida tågoperatörer inte vill gå in till Vännäs station utan utnyttja triangelspåret och med det minska restiden med ca 6 min. Men man funderar då på om de ca 1600 Vännäsbor som dagligen pendlar till Umeå inte är målgrupp för tåget. Det låter fånigt och dumt att ha en kort restid, många potentiella resenärer, men inga möjlighet för resande att stiga på. Själva syftet är ju att transportera människor. Vännäs är fjärde största tätort i länet och en stor pendlingskommun.

I det här sammanhanget har banverket jobbat på ett alternativ att förlägga en ny station
(Vännäs östra) snett bakom ishallen mot Tvärån innan växeln där triangelspåret börjar.
Denna placering känns inte bra då den hamnar mitt i skogen med näst intill inga närboende.
.
Vid ett telefonmöte idag med ansvariga på banverket har vi framfört att en sån placering inte är intressant för oss i Vännäs. Vi vill använda vår station och kan som alternativ möjligen tänka oss att tåget stannar i Vännäsby vid Hemberget där för övrigt banverket redan förberett för ett stopp, en hållplats. Ett annat alternativ skulle kunna vara Vännäsby station men då måste planfri korsning mellan Umevägen och spåret byggas vid Statoil, annars kan inte bommarna höjas då tåget angör stationen. Det skulle nog orsaka mycket irritation kan man tänka. Så då kanske Hembergsalternativet ändå är bättre. Men som sagt, huvudalternativet är fortfarande Vännäs station. Det är klart får vi tåget att gå in till Vännäs station och stanna i Vännäsby, det vore fantastiskt bra.

När tågtrafiken startar får vi nog räkna med att bussarna till Umeå blir färre. Länstrafiken kommer förmodligen inte köra parallell trafik. Annars skulle man ju önska det. Åtminstone under en övergångsperiod tills vi lärt oss fördelarna med att resa med tåget.

Nu har jag inte tagit med alla kring kostnader för en hållplatsplacering vid triangelspåret som nog kan räknas till flera miljoner. Vägar parkeringar, belysning stationsbyggnad osv, osv. De får i så fall kommunen stå för.

En ganska vanlig dag.

1 kommentar

Festplatsen i Vännäsby

Av , , Bli först att kommentera 0

Ikväll höll vi informationsmöte kring festplatsen i Vännäsby.

Att festplatsen brann ner sommaren 2008 var en chock för oss alla. En lång tradition och en viktig samlingspunkt försvann.

Arbetsgruppen som utsågs på första informationsmötet 1/10 har sedan dess arbetat med att ta fram förslag på nybyggnation. Allt utifrån Spöland if:s önskemål. Många synpunkter framfördes på de ritningar som presenterades. Flera hade tips om möjligheter till delfinansiering.
Mötet var enigt om att byggnaden borde byggas upp, men samtidigt medvetna om problemet med finansieringen och driftkostnaderna. Den finansiella krisen har inte gjort det lättare att ro ett projekt av denna storlek i hamn. Spöland har i samverkan med kommunens tjänstemän ansökt om bidrag från olika håll. Med förhoppning om positivt besked om bidrag ser vi framåt. Vi enades om att mötas när besked om ev. bidrag kommer.
Handikapp och pensionärsforum var särskilt inbjudna. Allmänheten var också på plats och tillsammans var vi ca 30 personer.

Bli först att kommentera

Full fart framåt och utför.

Av , , 1 kommentar 0

Efter en välbehövlig vila är jag nyfiken på nya utmaningar.

Det nya året kommer förhoppningsvis innehålla många spännande möten och ärenden.
Jag hoppas att vi som nation kommer att få ordning på finanserna så att vi kan koncentrera oss på att utveckla och bygga upp istället för att nedmontera.

I Vännäs drabbas vi också av nya negativa siffror kring skatteprognoser som vi måste förhålla oss till. Många kommuner måste göra om hela budgeten, vi kommer än så länge undan med justeringar av investeringsbudgeten. Det känns ju inte bra bra och vi hoppas på positivare siffror framöver.

Det har varit en skön ledighet och inte har vi gjort så mycket annat än att träffa vänner och bekanta. Jo mat och dryck förstås. Jag har dock klarat att hålla vikten, gick i nytvättade jeansen, så man får vara nöjd. Men inte mer än att träningen ska igång inför snowboardsäsongen. Har haft funderingar på att sluta med snowboard, har inte lust att ramla. Men nu tänkte jag istället vara bättre rustad inför fjällen v. 10 genom att träna i Vännäsby på träningscenter och åka lite mer i backen på Middagsberget. Det blir mitt personliga nyårslöfte.
Vi har köpt säsongskort i Middagsbacken till familjen under många år. Våra barn åker alla utför och vi gläds åt den fina backen. Tack till alla ideella krafter som jobbar med att sköta den.
Idag har vi fått lite mer snö som gör landskapet vackrare och backen mer njutbar.

Vi ses i backen framöver?

1 kommentar

Trött men nöjd

Av , , Bli först att kommentera 0

Nog för att man har varit slut många gånger efter intensiva skoldagar. Elever som krävt all ens uppmärksamhet i sin iver.
Idag har vi träffats tillsammans över partigränser. Vi har tillsammans med tjänstemän, facket och revisorer sökt finna vägar mot att förenkla och tydliggöra visioner mål och planer för Vännäs. Det var en bra dag tycker jag. Många bra resonemang och goda inlägg.
En intensiv dag som jag hoppas skall ge bra resultat framöver.

Bli först att kommentera

Idag är jag glad!

Av , , 2 kommentarer 0

Fast det är jag nog för det mesta.
Så mycket drivkraft det finns i Vännäs!
Jag möter många människor. Många människor som vill något. Många människor som bryr sig om Vännäs, som vill vara med och utveckla vår bygd.
Idag så har jag träffat bibliotekets personal och fått funderingar på vår bios framtid. De vill utveckla biografen till en mötesplats. Mycket mer än film. Spännande!
Jag har träffat företagare som trivs i Vännäs och tycker kommunen är en bra samarbetspartner. Jag har mött Vännäs utvecklingsteam och lyssnat till deras idéer om ungdomsfrågor och Vännäs yttre miljö. Jag har mött socialchefen och lyssnat till det som händer inom förvaltningen. Jag har mött partikamraterna och lyssnat på Lars om riksdagsarbetet. Jag har spelat rock med mina grannar.
Det har varit en bra dag!

2 kommentarer

Från åttiofem till tretton på tre timmar

Av , , Bli först att kommentera 0

Inbjuden till PRO Vännäsby:s 50-års jubiléum. Mycket folk och trevlig stämning. Jag höll ett kort tal kring betydelsen av allas medverkan till Vännäs utveckling. Jag tackade också alla de pensionärer som genom åren hjälpt till på Vännäsby skola med att finnas till hands på rasterna sk. rastkompisar. Många pigga pensionärer finns i Vännäsby. Än en gång tack för inbjudan.
Sen fick jag tidigt lämna sällskapet och firandet för att bege mig till Stjärnhuset. Vårt nya ungdomshus i Vännäs där framtidens stjärnor får mötas och stråla. Igår var det invigning och vi var många som deltog. Alla härliga människor som gjort det möjligt att starta verksamheten och förstås alla ungdomar som kom för att delta i invigningskvällen. Vi knöt band mellan politiken och ungdomarna, symboliskt för att visa att många verksamheter samsas i Stjärnhuset. Att Ikaros och Linda fått nya lokaler känns underbart. Nu kan man sitta i en trädgård och grilla istället för på en parkering. Härligt att så många ungdomar dök upp. Jag hörde att under tiden jag var där så hade ett hundratal kommit. Ikaros bjöd på mat och lekar, underhållning och samvaro.

Tusen tack för en trevlig kväll och lycka till!

Bli först att kommentera

Minnesstund

Av , , Bli först att kommentera 0

Det var en värdig och vacker minnesstund för de omkomna ungdomarna i Vännäs kyrka igår kväll. Vi var många som ville vara med och hedra minnet av de två.
Jag kände Johanna, då hon varit min elev under några år. Tragiskt, fruktansvärt och helt overkligt känns det.
Man blir dramatiskt påmind om hur skört livet är.
Vi måste vara aktsamma och ta hand om varandra. Man vet aldrig vad som händer.

Bli först att kommentera

Otrohet, tragik och dåligt väderminne.

Av , , Bli först att kommentera 0

Har varit Vännäs otrogen en period. Vårt sommarställe ligger nämligen i Nordmalings kommun. Det har funnits i fruns släkt länge. Tror den första stugan byggdes på fyrtiotalet. Vi trivs väldigt bra där. Behöver bara gå några meter för att nå stranden med fin sand. Börjar dock minska på doppen i havet. Men njuter när jag väl gör det.

Politisk stiltje! Kan läsa mejlen på mobilen, men det har lyst med sin frånvaro. Men det kan ju vara skönt också.

Sent i onsdags kväll blir jag informerad om den tragiska händelsen vid Brännland. En ung människa miste livet. Det sköra livet, ännu en ung människa får avsluta sitt liv i förtid. Mina tankar går till familj och vänner.

Minnet sviker mig då man talar om att värmen äntligen är på gång. Kommer som inte ihåg dåliga dagar. Glömmer snabbt om det regnat eller varit kallt. Är kanske inte så väderberoende. Men det är klart, ligger inte ofta i solen och njuter. Är mera den som vill göra något aktivt. Nu har det varit en period av husreparation. Alltid något som skall fixas i stugan. Håller på att göra om ett förråd till sovrum/gästrum. Detta för att i sin tur kunna flytta ur vårt sovrum och reparera detsamma. Våra barn börjar bli stora och bjuder med sina pojkvänner och kompisar, så fler sovplatser behövs.

Snart är stiltjen förbi och politiskt arbete väntar. Det känns roligt att få komma igång. Har mycket på agendan till sensommaren/hösten. Längtar efter att få börja.

Bli först att kommentera

Varmt, vänligt och välkomnande i Vännäs

Av , , Bli först att kommentera 0

Så är Vännäsdagarna i full gång. Mängder av besökare fyller centrum och stämningen är god. Unga talanger sprider sång och glädje. Jag stortrivs.

Min granne Lars-Erik Åström påannonserade mitt invigningstal där jag kort talade om vikten av att alla deltar i samhällsutvecklingen och att vi vuxna måste ta ansvar för våra ungdomar under marknadsdagarna. Att hur vi uppträder mot varandra är viktigt för trivseln. Vidare tackade alla de människor som deltagit i planeringen av dessa dagar, alla de som nu störs under några dygn,alla de sponsorer som gjort det möjligt att bjuda på ett så stort artistuppbåd. Helt fantastiskt och helt gratis.
Själv kommer jag att finnas på plats dels under dagen för partiet vid vår husvagn och ikväll tänkte jag njuta av musiken. Må vädret stå oss bi.

Fick förresten en kommentar om att vi skall se till våra ungdomar och att de sköter sig. Tydligen så är det större problem med vuxna som överförfriskar sig och ger sig ut bland marknadsstånden. Trist. Föregå med gott exempel och ta det lugnt med alkoholen. Njut av gott sällskap och god underhållning. Det räcker långt. Trevligt bemötande är viktigast för lyckade marknadsdagar.
Vill ni prata med mig så finns jag vid husvagnen straxt bredvid cafè Ljuslycktan mellan ca 13-15 idag. Håll utkik efter påklistrad namnlapp så hittar ni mig.
Välkomna

Bli först att kommentera