Samband mellan förkylning och depression?Jag börjar så smått se ett litet ljus i tunneln efter en ytterst förkyld vecka.
När folk pratar om ”man colds”, så refererar jag till mig själv.
Där snackar vi man cold deluxe.
Förkylningar har alltid påverkat mig i stor utsträckning, jag tror inte att jag känner någon karl som blir mer ynklig och tycker mer synd om sig själv då än jag. Haha!


Något jag reagerat över under många år, är hur pass mycket min sinnesstämning försämras när jag åker på en förkylning.
Att man blir trött, less och inte direkt känner sig speciellt munter när man är omtöcknad och har ont är såklart inga konstigheter.
Men jag upplever en drastisk försämring av den depression och ångest som till någon del alltid finns i min vardag.
Det känns vissa gånger som att mattan fullständigt dras bort under mina fötter och jag sjunker plötsligt och oförklarligt ner i ett svårt hål.
Denna reaktion på en helt vanlig förkylning känns ju minst sagt rätt överdriven.
Att jag blir så nere vid en har jag tänkt till stor del beror på mig som person, och den kontrollmänniska jag är.
Att jag har svårt att bara vara, oförmögen att sköta alla de rutiner jag behöver ha i mitt liv för att det ska flyta på så smidigt som möjligt så jag kan må så bra som möjligt.
Som träning, kost, hushållssysslor och sociala åtaganden.
Jag har dock även funderat på om det inte skulle kunna vara något annat också, som sker i hjärnan. Något rent biologiskt.
Eter snabba efterforskningar hittade jag viss intressant läsning, bland annat en studie som pekar på ett samband mellan sjukdomskänsla och en försämring i det psykiska måendet.
Har man väldigt nära till att känna ångest och sjunka ner i depression i normala fall, så blir det ju så klart en än större påverkan på sinnesstämningen vid virusinfektioner som förkylning och influensa, än det kanske skulle bli om man inte drogs med ett lika besvärligt psyke.
Intressant, som sagt. Att det där, som när det gäller annat, kan finnas en koppling mellan det fysiska och det psykiska.
Även om det behövs betydligt mer forskning i ämnet.


Nu väntar en lugn helg, då jag hoppas ha ork till att fixa med lite saker som behöver göras hemma.
Och till veckan bör jag så gott som vara på banan igen.
Jag längtar efter att få ta ut mig fysiskt och återgå till en mer balanserad kost.
All färdigmat, glass och semlor, som jag tryckt i mig för att jag inte haft någon vidare ork för matlagning samt att det varit det enda jag känt ett uns sug efter, börjar stå mig upp i halsen.

Inte för att jag INTE uppskattat dessa…måltider…
De har helt klart lyst upp i förkylningsmisären.
Men det gäller att veta när det är nog. 😀

26910142_10154988066932735_8238196157140755898_o

9 kommentarer

 1. Malin

  Känner igen mig så mycket i ditt inlägg. Hittade din blogg då jag sökte efter kopplingen mellan att vid förkylning och influensa bli riktigt deppig samtidigt. Jag är nämligen likadan och undrade om det fanns fler och det gör det ju ;). Sedan mår man sämre för man smällt i sig glass för halsen och mackor när man är sjuk istället för mat. Som heller ingen annan skulle reflektera över vilken kost de åt när de var sjuka????. Kram!

  • johannahsundberg (inläggsförfattare)

   Åh, intressant! 🙂 Jag har aldrig tidigare stött på någon som reagerat likadant som jag när det gäller den biten.
   Ja men precis, jag försöker tänka att det är ”legitimt” att fylla magen med lite skräp när man är sjuk, men det skiter ju psyket i – psyket blir sämre ändå.
   Kram!

 2. Fredrik Alvelöv

  Jag har också känslan av ett svart hål när jag blir förkyld. Ofta sätter sig förkylningsvirus på magen för mig. Lång historia av panikångest och generell oro, men det är nästan komiskt hur nattsvart mitt sinne blir vid förkylning. Hittade också sidan när jag googlade på förkylning och depression. Åker just nu berg-och-dalbana mellan hopp och förtvivlan av en vanlig löjlig höstförkylning.

  • johannahsundberg (inläggsförfattare)

   Jag beklagar att du också mår kasst vid förkylning, även om jag måste säga att det är skönt att det faktiskt finns folk som förstår en. 🙂
   Jag hoppas att du är frisk och mår bättre nu!

  • Anita

   Hej Fredrik, Jag känner igen mig så i din text och vill tipsa dig om en bok av Mats Lekander som heter ”ditt inre liv” som hjälpte mig att lättare hantera känslorna. Den visar på sambandet varför vi känner så här när vi är förkylda mm
   Den går också att lyssna som ljudbok i kortare version.
   Ser att det var länge sedan ni skrev dom här kommentarerna , men Hoppas ändå att du får notis om detta och att det kan hjälpa fler som googlar, så som jag gjorde idag 🙂
   Bästa hälsningar Anita

 3. Anita

  Hej, Jag känner igen mig i precis det du skriver Johanna, och Malin och Fredrik som har svarat. Hoppas ni också får notis om min kommentar nu för jag vill tipsa er om boken ” Ditt inre liv” av Mats Lekander, den har hjälp mig mycket då den beskriver varför vi blir deprimerade av en vanlig förkylning.
  Fast jag har läst den så kämpar jag just nu med med dåligt mående under den här sega förkylningen som aldrig släpper … . Men när jag minns vissa saker som stod i boken så kan jag hantera det lite lättare….

  • johannahsundberg (inläggsförfattare)

   Hej Anita!

   Tack så mycket för tipset!
   Jag ska absolut ge den boken en chans. 🙂

 4. Anders Wennerblom

  Jag kan känna mig förkyld då jag egentligen är stressad eller har ångest, så lite tvärtom. Jag vet inte om det är normalt. Förkylning och depression känner jag också igen och det är en helt värdelös kombo. Jag brukar bädda ner mig varmt och försöka genomlida förkylning av bästa förmåga.

  • johannahsundberg (inläggsförfattare)

   Det är helt normalt, kroppen jobbar ju för fullt under stress och ångest och det är därför jag ofta börjar känna av förkylningssymtom efter en period av mycket stress och/eller ångest.
   Stress och ångest ger alltså förkylning, som i sin tur ger stress och ångest.
   En jäkla ond cirkel det där. 😛

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Blogghubb