Dödsångest fick en ny innebörd efter att jag blev mamma

75262178_10156340190032735_1551866637181779968_o


Ett av de första riktigt starka minnena jag har av rädsla för döden var när jag var runt fem, sex år.
Jag minns inte om det var något speciellt som utlöst det hela, eller om det bara kom, men jag drabbades av enorm ångest en kväll när jag låg och skulle sova.
Gråtande frågade jag min mamma, som satt brevid min säng, om man kom till himlen efter döden, hur det såg ut där, om det fanns gräs och träd och om vi alla skulle träffas där uppe.
Min mamma är inte religiös, men hon svarade så gott och så lugnande hon kunde på mina frågor.
Svar som hon förmodligen inte trodde på själv, men som jag är glad att hon trots allt gav mig, för det gjorde att jag kunde somna och sov lugnt och tryggt den natten.


Denna ångest har sedan dess mer eller mindre varit en bestående del av mitt liv.
Ångest över att något ska hända mig, min mamma eller någon annan som står mig nära.
Vissa perioder har jag besväras betydligt mer av den än andra.

Dödsångest fick en ny innebörd efter att jag blev mamma.
Från och med att jag såg det där första svaga plustecknet på stickan, så föddes rädslan för att något skulle hända mitt barn.
Missfall, plötslig spädbarnsdöd, och senare att han skulle sätta i halsen, skada sig allvarligt eller få någon hemsk sjukdom.
Rädslan för att något ska hända mig så jag försvinner ifrån honom, den är också ständigt närvarande.
Flygrädslan har nått nya oanade höjder, och tankar på hemskheter som cancer finns alltid någonstans i bakhuvudet.
Den epidemi vi står mitt upp i nu har ju inte heller direkt gjort saken lättare, om man säger så.

Vissa nätter har jag svårt att sova, endast fantasin sätter gränsen för katastroftankarna och endast sömnen får dem att upphöra för stunden.

Jag vet att det är jätteviktigt att inte låta sig styras av tankarna.
Att det är ok att ha dessa orostankar, men att de inte får ta allt för stora proportioner.
Att man måste våga leva också, och våga ge sitt/sina barn möjligheten att få leva ett innehållsrikt liv.


Jag har förstått att det inte är ett alltför ovanligt fenomen det här, att dödsångesten föds eller trappas upp när man får barn.
Så kanske finns där ute någon eller några som läser detta som känner igen sig?2 kommentarer

 1. Isabell

  Hej Johannah!

  Jag slank in här på din blogg när jag på jobbet satt och googlade något som jag levt med länge, nämligen rädslan att dö eller att någon närstående ska dö. Precis som du säger fick dessa hemska tankar en helt annan innebörd efter jag fick barn. Jag förlorade ett barn i tidigt missfall, något jag egentligen inte tänkt så mycket på då jag mer ser de som att jag fick missfall och inte att jag förlorat ett barn, men vad jag grät när jag satt där hos barnmorskan med min mamma bredvid mig och fick beskedet att det inte längre fanns något där. Månaden senare blev jag gravid igen, och då kom rädslan igen, hur ska det gå nu? Kommer jag få behålla detta barnet? Tur var så fick jag det och födde senare en frisk son, men då kom nästa rädsla. Tänk om något händer honom, tänk om han dör och jag inte får se honom växa upp. Eller tänk om jag dör, vad gör han då? Usch dessa tankar präglar mig varje dag och precis som du säger är det bara fantasin som sätter gränser för dessa hemska tankar. Det kan vara allt ifrån sjukdomar så som Cancer, eller i dessa tider Corona, till att det ska bli en skjutning på dagis precis som på Utöja, vilket jag vet är helt orealistiskt egentligen. Vännerna säger att så kan man ju inte tänka då blir man ju helt tokig, men jo uppenbarligen kan jag ju det. Värst är det på kvällen när man ska sova, vissa nätter hämtar jag till och med sonen och lägger han i min säng för att få vara nära och höra att han andas. Andra dagar räcker det att krypa ner bredvid honom en stund. Men kanske att man skulle gå och prata hos någon, jag inser ju nu att denna kommentar blir oerhört lång, och då har jag knappt börjat med alla tankar och känslor jag har.
  Antar att jag mest använde ditt kommentarsfält för att skriva av mig just nu, så tack.

  Önskar dig en fantastisk dag och att alla dina nära och kära har det bra!

  • johannahsundberg (inläggsförfattare)

   Hej!

   Och tack för din kommentar!
   Här får man skriva av sig så mycket man vill. 😀

   Jag måste säga att det är befriande att stöta på någon som kämpar med liknande tankar som jag.
   Skönt när man inser att man inte är ensam, liksom.
   Även om jag såklart beklagar att du också lider av dessa obehagliga orostankar då jag ju vet hur mycket det tär på en.

   Jag har själv varit hos en psykolog och pratat om detta lite grann tidigare, och jag ska väl fortsätta att gå framöver.
   Så det tänker jag kan absolut vara en bra idé för dig också att prova.
   Även om jag inte kan säga att det har gjort någon enorm skillnad, så är det rätt befriande att få sitta och vräka ur sig rejält. 🙂

   Kramar till dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Blogghubb