Sockerfri och glutenfri smulpaj med enkel vaniljsås
Den här pajen har jag gjort säkert fem gånger de senaste veckorna, med olika sorters bär.
Perfekt att slänga ihop snabbt när man är sugen på något sött.
Har man som jag en massa bärbuskar alldeles utanför dörren så underlättar det ju. 😀
Ingredienser 1 paj:
500 g färska valfria bär (man kan givetvis ta frysta också, men då är det bra om man blandar bären med mandelmjöl innan man lägger dem i pajformen, för att undvika att pajen blir för vattnig)
200 g smör
2 dl mandelmjöl
3 dl havregryn
1 dl kokosflingor
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljpulver
2 msk fibersirap eller sukrin gold
1/2 dl sötströ eller sukrin gold
En nypa salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Strö ut bären i en större ugnsform
Vispa ihop alla ingredienserna noga med elvisp och klicka ut degen jämnt över bären
Grädda i mitten av ugnen tills pajen fått fin färg (ca 15 minuter)
Vaniljsås (4-6 portioner):
3 dl vispgrädde
3 äggulor
2 tsk vaniljpulver
1/2 dl sötströ
Gör så här:
Vispa grädden fast
Blanda sedan ner resten av ingredienserna och rör till en jämn smet
Servera!