Knäck och ischoklad utan tillsatt socker



Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.





Jag gjorde en laddning av varje för en knapp vecka sedan, och allt är redan slut! 😛
Både knäcken och ischokladen smakar precis ”som vanligt”, så jag vågar tro att dessa går hem hos alla som tycker om knäck och ischoklad. 🙂


Knäck


Ingredienser:


1 – 2 dl sukrin gold (jag tycker det blev tillräckligt med 1 dl, men det är ju en smaksak)
2 dl fibersirap gold
2 dl vispgrädde
1 dl sötmandel (valfritt)
En ytterst liten gnutta salt


Gör så här:


*Blanda sukrin gold, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull.
Gärna en stor, då går det fortare.

*Låt koka upp på medelvärm och rör om då och då
Försök ha på så låg värme som möjligt, utan att det slutar koka

*Smeten ska koka ca 20-45 minuter, tiden beror dels på hur stor bottenyta man har på kastrullen (ju större bottenyta desto kortare koktid) sant hur man vill ha knäcken
Jag personligen gillar knäck som är rätt hård på ytan och gärna lite seg i mitten, medans min sambo vill att den ska vara mer som mjuk kola
Ju längre man kokar desto hårdare blir knäcken

*Grovhacka mandel om det önskas i knäcken

*För att kolla att knäcken är klar är det lättast att använda en termometer som ska visa 122°C-130°C när knäcken är klar
(Vid 122°C är knäcken rätt mjuk och ljusare i färgen och vid 130°C betydligt hårdare och mörkare)

*Om man inte har en termometer så kan man göra det klassiska kulprovet
Man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och kollar om man lätt kan forma smeten till en kula, i så fall är knäcken färdig

*När knäcken är klar, häll i den hackade mandel

*Fördela knäcken i knäckformar, man kan ta hjälp av exempelvis ett halvdecilitermått eller en tillbringare

*Knäcksmeten börjar snabbt stelna, om den blir för tjock och svår att fördela i formarna så kan man ställa kastrullen på spisen igen och värma på den på nytt

*Förvaras med fördel i en burk med bakplåtspapper mellan lagren för att undvika att knäcken kladdar ihop


Ischoklad


Ingredienser:


200 g kokosfett
250 g choklad utan tillsatt socker
Jag använde ljus choklad, men det är ju, som jag brukar säga, en smaksak
Små aluminiumfolieformar


Gör så här:


*Smält kokosfettet i en kastrull på medellåg värme
Bryt eller hacka chokladen grovt och lägg ner i kokosfettet och rör om tills chokladen har smält

*Använd ett halvlitermått eller en tillbringare till att portionera ut smeten i formarna

*Låt dem stelna kylskåp.
De kan med fördel förvaras i kylskåp sedan också, för att undvika att de blir för mjuka



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Blogghubb