Glutenfria och sockerfria kanelbullar utan jäsning
Efter att ett kraftigt sötsug inföll på kvällskvisten så slängde jag ihop dessa.
När man inte har tid eller orkar hålla på och baka i flera timmar så är bullar utan jäst en smidig genväg.
Jag hade inte direkt skyhöga förväntningar då glutenfria bullar överlag inte är så lätt att få jämförbara med vanliga.
Men de här blev över förväntan och min sambo blev riktigt glatt överraskad! 😀
Jag föredrar att kavla ut bulldegen så tunn som möjligt, tycker bullarna blir godast och saftigast då när det inte är så mycket deg.
Det här receptet ger ca 30 små bullar om man kavlar ut degen tunt, eller ca 15 normaltjocka bullar.
Ingredienser:
75 gram smör
2,5 dl mjölk
0,5 dl ljus fibersirap
1 tsk malen kardemumma
1 msk fiberhusk
0,5 dl sötströ
3 tsk bakpulver
En gnutta salt
9 dl glutenfritt mjöl (jag använde 5 dl finax mjölmix och 4 dl rismjöl)
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
1 dl sötning (jag använde 0,5 dl sötströ och 0,5 dl sukrin gold)
3 msk kanel
Topping: Penslat ägg
Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 grader.
Smält smöret och häll det i en bunke. Häll i mjölk, sirap, sötströ, kardemumma och salt och blanda blanda runt.
Tillsätt mjöl, fiberhusk och bakpulver. Rör ihop till en deg.
Kavla ut degen till valfri tjocklek, och tillsätt lite glutenfritt mjöl om degen är för kladdig.
Jag delade degen i två delar och kavlade ut en och en.
Blanda ihop smör, sötning och kanel till en jämn smet och bre ut det över degen.
Rulla ihop degen till en rulle och skär ut bitar.
Pensla bullarna med vispat ägg och strö över någon form av topping om så önskas.
Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter om degen har kavlats tunt, och 7-10 minuter om degen är normaltjock.
Låt svalna och njuuut!