Det här med matkräsna barn


Som bäbis var Alexander ett riktigt marvrak. Det var så lättsamt!
Dels under tiden han drack ersättning, men även när vi började med riktig mat.
Han åt verkligen ALLT, och jag tänkte att ”oj, det här går ju nästan för lätt”.
Någon gång efter att han passerade ett och ett halvt år hände något, han började vägra att ens smaka och valde bort en maträtt efter en annan.
Kvar fanns tillslut inte mycket, det var väl i stort sett korv, kött och pommes frites som gick an där ett tag.
Vissa dagar när det var som värst funkade inte ens sådana ”safe cards”, och frustrationen och stressen över matsituationen växte sig allt starkare.


Vår sköterska på BVC gav oss rådet att inte truga och tjata så mycket, då det kan få matsituationen att kännas kravfylld för barnet.
Och ja, det köper jag.
Då måltiderna såklart ska vara någonting avslappnat och kravlöst.
Om han inte ville äta så tyckte sköterskan på BVC att vi istället skulle låta honom gå från bordet, och sedan skulle vi erbjuda mat igen på ett tag.
Ville han inte äta då heller så skulle han få vänta tills nästa måltid.
Vi skulle inte erbjuda en massa andra rätter om något inte dög, vilket jag såklart kan förstå då det finns risk för att barnet blir ännu mer kräsen.
Det är dock väldigt lätt hänt att man efter en tid sitter där med dubbla eller tredubbla rätter, då ett hungrigt barn inte är roligt för någon. (Speciellt inte kl 03 på natten) 😅
Vi insåg såklart fort att den metoden ytterligare förvärrade matsituationen, då Alexander mycket riktigt satte i system att vänta på något godare – typ korv och pommes frites.
Det hände till och med att han började vägra sådant, och istället skrek efter glass eller liknande, och då kände vi att det verkligen var hög tid för en förändring.
Att barnet ratar vissa saker – absolut, vem tycker om allting liksom.
Men om den där listan med vad barnet inte vill äta är betydligt längre än listan med det barnet vill äta, ja då blir det ju inte hållbart i längden.


Jag har märkt att ju mer vi har försökt få honom att äta specifika grejer, exempelvis grönsaker, desto mer motsträvig har han blivit.
Det är som att han tänker att: ”de vill verkligen att jag ska äta det här, så det är säkert äckligt”.
Att muta eller hota med att barnet exempelvis inte får lördagsgodis om denne inte äter kan ju kännas som en bra lösning i stunden, men är nog ingen vidare långsiktig lösning.


Numera kör vi på att lägga upp grönsaker och annat på tallriken, utan tjat eller krav på att det ska ätas upp.
Om det inte äts upp så gör vi bara samma sak igen vid nästa måltid.
När vi har gjort så istället för tjatandet som vi höll på med tidigare, så har det hänt att han mågon gång helt plötsligt plockat i sig något av det ”äckliga” på tallriken.
Och ibland insett att det inte var så äckligt.
Vi har fortfarande långt kvar, men jag tror att vi är på rätt väg i alla fall.


Den största vändningen blev när vi började erbjuda Alexander att hjälpa till med att laga maten.
Genom att vara delaktig i matlagningen och få göra enkla sysslor som att röra om i gryta, hälla i krossade tomater i köttfärssåsen eller krydda, blev han betydligt mer intresserad av att smaka på maten, även på sådant som han tidigare totalvägrade.
Han kan absolut krångla med maten även nu, men det är på en annan nivå.
Vissa saker är dock fortfarande totalt omöjligt att få i honom, hur delaktig han än är i tillredningen – exempelvis broccoli.
Men hey, man kan ju inte få allt, eller hur. 😉


Nu fungerar ju olika metoder självklart olika bra på olika barn, men att prova låta barnet vara delaktig är något som jag starkt skulle tipsa om i alla fall, om man sitter i samma besvärliga situation som vi gjorde.
Fler som har haft små matvägrare?
Hur kom ni tillrätta med det? 🙂4 kommentarer

 1. Rebecka Persson

  Det är så tufft för vissa när det gäller barn och mat.
  Vår son har haft perioder av att äta och inte och han har 4 maträtter han kan äta, han hade 2 till rätter han åt med dom äter han inte längre.
  BVC på teg var inte hjälpsam för 3 år sedan de tyckte vi skulle låta sonen svälta tills han åt.
  Hans problem har kommit och gått i perioder och han säger att han mår illa ibland när han äter och är rädd att det ska fastna i halsen.
  Jag fick höra om selektiv ätstörning och kollade upp det och sonen passar in på symtomen gällande selektiv ätstörning.
  Det är mycket okunskap inom vården gällande selektiv ätstörning, det är få som har kunskap och vissa inom vården tror det bara är påhitt och barn bara är kräsna med mat.
  Men vi har haft tur nu och vc tar oss och sonen seriöst och tror på att det ev kan vara det.
  Nu är det svårt att veta exakt hur ditt barn är vid mat vad säger han när han ska äta, äter han alltid bra? Säger han något när han äter? Osv.
  Men ha det i bakhuvudet selektiv ätstörning om det blir värre framöver.
  Sonen åt allt nästan och jättebra till ca 2-3 års ålder sen började det gå utför med maten.
  Hoppas att det vänder sig för er lillplutt.

  • johannahsundberg (inläggsförfattare)

   Hej!

   Oj, selektiv ätstörning hade jag aldrig hört talas om.
   BVC har ju inte nämnt något om det heller, så kanske att de inte har så stor kunskap eller ens känner till det, då.
   Alexander kan inte helt och hållet göra sig förstådd än, språkmässigt, men det märks fort när man har ställt fram tallriken om det är ”rätt” eller ”fel” mat, det blir antingen ”nej nej” eller ”namnam”. 😅
   Vi ska snart till BVC igen i ett annat ärende och vi har fått en ny sköterska, så jag ska passa på att höra vad hon har att säga.
   Nu när jag tänker efter så kommer jag ihåg att jag själv hade en period någon gång i femårsåldern då jag var rädd för att sätta saker vi halsen.
   Jag minns inte riktigt när det började eller slutade, bara att det var väldigt bekymmersamt under tiden det varade och att jag inte vågade äta vissa saker.
   Tack så mycket för tipsen, och jag hoppas att det snart blir bättre för din son också!

 2. Helena Nilsson Springare

  Hej. Inte kul när det är ”matknas”.
  Vi har också haft det periodvis och vi hade nån som bara åt kalla grönsaker, medans någon annan ville ha tillagade. Konsistenser var också jobbigt (såser och blandningar)
  Till slut så gjorde vi bara så att vi la undan och liksom ”sorterade” maten så att allt låg för sig (lite tacos-aktigt typ) så fick alla ta det de ville och så kunde vi vuxna blanda ihop vår mat på slutet när barnen tagit. (typ tomatsåsen med färsen)

  Det här med att slippa sortera maten var ju en hit för de matkänsliga i vår familj. Vi lagade alltså inget annat, utan barnen fick ta först av alla när allt låg för sig. Det enda som blev lite mer-jobb var att det blev mer byttor/skålar etc. Men vi slapp ju i alla fall laga annan mat. Alla åt samma, fast alla hade helt olika kompositioner fast av samma mat! En winwin.

  Hoppas det blir bättre med maten för er framöver! Kram

  • johannahsundberg (inläggsförfattare)

   Nä vilken pers det kan vara, man sitter som på nålar många gånger innan måltiderna och bara hoppas innerligt att det ska gå vägen denna gång. 😅
   Alexander ratar såser nio av tio gånger, den där tionde gången kan det helt plötsligt gå för sig med en klick ketchup på tallriken. 🤔 😆
   Att få honom att äta någon form av gryta är totalt omöjligt.
   Jag tänker också att det bästa är att försöka få in som rutin att alla äter samma mat, men som du skriver att det kan bli olika kompositioner.
   Vi får bli ännu bättre på att dela upp all mat och köra lite taco-tema eller vad man ska säga.
   Tacos är en av Alexanders favoriter, och det kanske kan ha att göra med att det är uppdelat.

   Tack och kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Blogghubb