Bovetefrallor med morot
Nyligen provade jag att baka med bovetemjöl för första gången.
Bovete har till skillnad från vad man kan tro ingenting med vete att göra, utan är en örtväxt som är släkt med rabarber.
I och med att bovete inte är ett sädesslag så är det naturligt glutenfritt.
Bovetemjöl innehåller en hyfsad mängd protein, och även en del vitaminer och mineraler.
Smaken på bovetemjölet är lite speciell, jag vet inte riktigt vad jag ska likställa den med, men jag skulle säga att den har en något besk eftersmak – som jag dock inte uppfattar som störande i det färdiga brödet.
Man kan med fördel blanda ut bovetemjölet med annat mjöl, det gjorde jag.
Recept (20 stycken)
Ingredienser:
25 g jäst
8 dl vatten
7 dl bovetemjöl
4 dl durramjöl (alternativt rismjöl eller fullkornsrismjöl)
1/2 dl fiberhusk
4 tsk salt
2 tsk brödkrydda
2 dl finriven morot
Pensling: 1 ägg
Gör så här:
*Värm vattnet till fingervarmt, ca 37 grader, och smula ner jästen
*Blanda i de andra ingredienserna
*Rör om väl i några minuter och låt sedan degen vila i 10-15 minuter
*Ta lite matolja på händerna och dela degen i 20 delar
Degen kommer att vara kladdig, det behöver den vara för att inte brödet ska bli torrt och tråkigt
*Rulla varje degbit till en boll och lägg på en bakplåtsbeklädd plåt
*Pensla bröden med vispat ägg, strö lite bovetemjöl över och låt dem jäsa i 60 minuter under en kökshandduk
*Sätt ugnen på 125 grader
*Grädda bröden i mitten av ugnen i 10-15 minuter