Kladdkaka (sockerfri) med kolatäcke






Otroligt god och enkel dessert, utan vanligt socker men inte glutenfri.
Jag använde gammaldags vetemjöl till denna då det innehåller mer näring än det vanliga vita mjölet och många upplever att det är snällare för magen.
Men man kan självklart använda ”vanligt” vetemjöl om man vill det, då det är lättare att få till den där härliga hårda/sega ytan med det vi klassar som vanligt vetemjöl.


Recept:


Ingredienser till kakan:


100 g smör
2 ägg
1 dl sötströ
1 dl fibersirap ljus eller mörk
2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao (Vill man ha kraftigare chokladsmak så kan man dubbla)
1/2 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
1-2 krm salt


Ingredienser topping:


2 dl vispgrädde
1 dl fibersirap gold
1 dl sukrin gold
En pytteliten gnutta flingsalt


Dekoration och tillbehör:


Jag strödde lite sukrin melis över den färdiga kakan
Eventuellt en klick vispgrädde och färska hallon


Gör så här:


* Sätt ugnen på 175 grader
* Smält smöret
* Blanda ihop ägg och socker
* Blanda i de torra ingredienserna i smeten
* Häll i det avsvalnade smöret
* Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 22-24 cm i diameter.
* Grädda i mitten av ugnen i ca 10-17 minuter beroende på hur kladdig du vill ha kakan
* Låt kakan svalna
* Häll grädde, fibersirap gold och en gnutta flingsalt i en kastrull och låt koka på medelvärme tills det tjocknar, ca 20-30 minuter
Kolan ska inte vara hård, bara bli lite seg
Genom kultestet (man sänker ner en tesked kola i ett glas vatten) så kan man se hur seg kolan är
*Bred kolasåsen på kakan
*Dekorera med sukrin melis och servera eventuellt med vispgrädde och färska bär


Någon gav smeten (och kakan) mer än godkänt. 😄




Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Blogghubb