Friterade glutenfria dumplings med räkfyllning och sojadipp






Jag älskar friterade dumplings, men efter att endast ha ätit traditionella dumplings gjorda på vetemjöl så funderade jag på om man skulle kunna göra goda glutenfria dumplings, utan vetemjöl. Och ja, det kan man absolut!


Den här fyllningen är underbart god och smakerna gifter sig finfint med varandra
Jag bjöd min syrra (som tidigare bara ätit ångade dumplings någon gång och inte varit imponerad) på detta igår, och hon gav de 5 av 5. ✌


Recept: (35-40 stycken)


Dumplingsdeg:

3 1/2 dl hett vatten
7 dl rismjöl eller fullkornsrismjöl
0,5 dl olja (exempelvis olivolja eller rapsolja)
1 msk fiberhusk
En liten gnutta salt


Fyllning:

400 g tigerräkor (man kan använda vanliga räkor också men då får man beräkna så att det blir 400 g räkor UTAN skal)
2 salladslökar
1 vitlöksklyfta
1 tsk riven färsk ingefära
3 msk soja
2 tsk sesamolja
1-2 msk majonnäs (kan uteslutas)
1 msk potatismjöl
1 tsk chiliflakes
1 tsk sötströ eller några steviadroppar
0,5 tsk mald svartpeppar
0,5 tsk salt


Sojadipp:

0,5 dl soja
1 tsk finhackad chili (2 om man vill ha såsen ännu hetare)
2 msk risvinäger
2 tsk sesamolja
1 tsk riven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
1 tsk pressad citron
1 tsk sötströ eller några steviadroppar


Gör så här:


* Blanda mjöl, fiberhusk, olja och salt i en bunke
* Häll på kokande vatten och rör om
* Knåda ihop till en smidig deg
* Låt degen svalna
* Låt gärna degen vila inplastad i kylskåp i en timme eller två
* Kavla ut degen (använd rismjöl eller potstismjöl under och på degen) och stansa ut ringar med hjälp av ett glas
Ett tips är att kavla ut degen så tunn som det bara är möjligt utan att den går sönder
Dumplingsen blir absolut godast om degen är tunn
(Man får ofta ha lite mer tålamod när man jobbar med glutenfri deg och tillsätta lite vatten eller olja vid behov, då den glutenfria degen saknar de där glutentrådarna som fungerar som ett naturligt lim som håller ihop degen)
* Finhacka räkorna och salladslöken och lägg i en bunke
Finriv ingefäran på ett rivjärn och pressa vitlöksklyftan och blanda i
Tillsätt soja, sesamolja, ev majonnäs, chiliflakes, stevia, salt och svartpeppar och rör om
Alternativt grovhacka alla ingredienser och kör allting i matberedare
* Lägg en liten klick fyllning på varje degplatta
* Fukta kanterna med vatten eller ta lite olja på fingrarna och vik ihop till en dumpling
* Häll olivolja eller rapsolja i en stor kastrull, det behöver inte vara så mycket men så den räcker botten i alla fall
* Fritera dumplingsen i några minuter, tills de har fått lite färg på båda sidor
Vill man ha dumplingsen relativt mjuka så tar man upp dem efter någon minut

* Blanda soja, risvinäger, sesamolja och stevia
* Finhacka chilin, finriv ingefäran, pressa i vitlöksklyftan och rör om


Jag använder den här sojan, den är glutenfri och fortfarande hur god som helst!

2 kommentarer

    • johannahsundberg (inläggsförfattare)

      Ja, det är lite pillergöra. 😁
      Att fixa i ordning fyllning och dipp går fort, det som tog längst tid var att kavla och stansa ut degplattorna.
      Jag lät degen vila i kylen någon timme också, men om man bortser från det så skulle jag gissa på att det säkert tog 90 minuter i alla fall.
      Dock körde jag på i lugn takt, man kan säkert fixa det på en timme om man ligger i och har flyt. 🙂

Lämna ett svar till Kurser Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Blogghubb