Glutenfri och sockerfri ”barntårta”






Nu börjar det bli lite tradigt med dessa regniga dagar!
Å andra sidan, mer tid för matlagning och bakning. 👍

Den här tårtan kallar jag för barntårta för att…tja, först och främst, kolla på den. 😉
Det här med dekorationer är inte min starkaste sida, haha.
För det andra så innehåller den här tårtan milda smaker som jag tänker borde gå hem hos många barn.
Den är fylld med vaniljkräm och chokladmousse.
Min son älskar denna!
(Han älskar i och för sig allt sött, så jag vet inte om det är någon bra referens? 😆)


Ingredienser tårtbotten:


2 dl glutenfri mjölmix (eller 1 dl glutenfri mjölmix och 1 dl potatismjöl)
2 dl sukrin gold
4 stora ägg
1/2 dl kakao
1/2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver


Ingredienser fyllning 1:


1 ägg
1 dl vispgrädde
1/2 dl sötströ eller sukrin gold
1 tsk vaniljpulver
Eventuellt en halv mosad banan (jag tycker det är så gott att ha i tårta, men min sambo hatar det så jag skippar ofta den biten. 😅)


Ingredienser fyllning 2:


1 ägg
1 dl vispgrädde
1/2 dl sötströ eller sukrin gold
1/2 – 1 msk kakao
1 tsk sockerfri hasselnötskräm, exempelvis denna, gör moussen extra god, men kan uteslutas


Garnering:


2-3 dl vispgrädde
Förslagsvis riven sockerfri choklad (jag använde denna) och valfri frukt eller bär


Gör så här:


* Blanda mjöl och bakpulver

* Vispa ägg och socker pösigt med elvisp, vispa en längre stund för att få så bra konsistens som möjligt på tårtbotten

* Tillsätt mjölblandningen och blanda om

* Häll smeten i en ordentligt smord eller bakplåtsbeklädd rund form (ca 22-24 cm i diameter) och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 20-25 minuter
Gör dock alltid ett stickprov då det kan variera en del från ugn till ugn
Om tårtbotten börjar få för mycket färg för tidigt så kan man täcka den med folie

* Låt tårtbotten svalna helt innan du försiktigt skär den i tre delar


* Separera äggulan från vitan (spara äggulan)
* Vispa äggvitan med elvisp till ett fast skum
* Vispa grädden i en annan skål
* Rör i äggulan, sötningen och vaniljpulvret i grädden
* Mosa bananhalvan ordentligt, använd gärna stavmixer eller elvisp, och häll i banansmeten i grädden
* Vänd till sist ner äggvitan och ställ moussen i kylen ett tag


* Separera äggulan från vitan (spara äggulan)
* Vispa äggvitan med elvisp till ett fast skum
* Vispa grädden i en annan skål
* Rör i äggulan, kakaon och sötningen
* Vänd till sist ner äggvitan och ställ moussen i kylen ett tag


* Bre ut fyllning nummer 1 på en av tårtbottnarna och placera nästa tårtbotten ovanpå
* Bre ut fyllnig nummer 2 ovanpå, och lägg den tredje tårtbotten ovanpå
* Vispa grädden och smeta ut den på hela tårtan
* Dekorera med riven choklad och frukt eller bär



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Blogghubb