Glutenfria och sockerfria bullar med två olika fyllningar (kanel och mandelmassa)






Kanelbullar är helt klart ett av de allra godaste bakverk jag vet.
Om de är saftiga och innehåller mycket kanel vill säga!
Om de dessutom är är glutenfria OCH sockerfria, ja då är det ju nästan för bra för att vara sant. 😋


Idag provade jag att fylla hälften av bullarna med krämig mandelmassafyllning, och det var himmelskt!
Det här receptet ger ca 50-60 väldigt tunt kavlade bullar (jag gör alltid mina tunna) eller ca 40-45 normaltjocka.


Jag älskar rejält med fyllning i bullar och tar alltid mer än vad som står i de flesta recept, så vill man ha mer sparsamt med fyllning så är det bara att halvera recepten på fyllning här nedan.


Ingredienser deg:


50 g jäst
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
2 msk fiberhusk
1 dl sötströ eller sukrin gold
1/2 tsk salt
2 tsk malen kardemumma
14-16 dl glutenfri mjölmix, spara lite till utbakning (jag använde Finax)


Kanelfyllning:


300 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl sötströ eller sukrin gold
4 msk kanel


Mandelmassafyllning:


300 g rumsvarmt smör
3 dl mandelmjöl
1 äggvita
1 dl sötströ eller sukrin gold
Ett par matskedar vatten (2 för lite fastare mandelmassa och några fler för en mer lös konsistens)


Till pensling: 
1 ägg
Förslagsvis hackad mandel


Gör så här – degen:


* Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader
* Smula ner jästen i en stor skål
* Häll över mjölken och rör om
* Tillsätt smöret i bitar, sötningen, kardemumma och salt
* Tillsätt mjölet men spara ca 1/2 dl till utbakningen
* Knåda degen rejält, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand
* Låt degen jäsa under en bakduk cirka 30 minuter
* Dela degen i flera delar
4 delar om du vill ha normaltjocka bullar, och fler delar om du vill ha tunna
* Kavla ut varje del till en avlång kaka


Gör så här – kanelfyllning:


* Blanda ingredienserna till en slät kräm och stryk ut ett lager på varje utkavlad degbit
* Rulla ihop och skär rullen i bitar av önskad storlek


Gör så här – mandelmassafyllning:


Blanda mandelmjöl, sötning, äggvita och vatten och kör i mixer en liten stund tills ingredienserna har blandat sig helt
Du kan antingen välja att blanda ihop mandelmassan med smöret och bre på degen, eller att bre på endast smöret först och sedan smula mandelmassan på.
Detta går ju lättare om mandelmassan är lite hårdare i konsistensen


* Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och grädda i 225 grader mitten av ugnen i 5-10 minuter beroende på tjocklek på bullarna
(Jag gör som sagt alltid mina bullar så tunna som möjligt och jag gräddar dem aldrig längre än 5 minuter)
*Njuuut!



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Blogghubb