Probiotika – för bättre tarmflora

Av , , 2 kommentarer 6

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore







Jag hade inte hört talas om probiotika tills för några år sedan, men sedan dess har jag tagit det som kosttillskott.
Probiotika har en mängd goda egenskaper för magen, vilket ju är högst välkommet när man har känslig mage och IBS-problematik.


I kroppen finns det mängder av onda och goda bakterier, som ständigt krigar med varandra.
Även de onda bakterierna behövs, för det är viktigt att ha en balans mellan de olika bakterierna.
Om de dåliga bakterierna blir för många uppstår en obalans.
Obalans kan ge sig tillkänna genom olika besvär från mag och-tarmkanalen, hudproblem, ständig trötthet, humörsvängningar och nedsatt immunförsvar.
Det finns studier som stödjer tron på att obalanser i tarmfloran kan ha betydelse för uppkosten av IBS.


Vad är då probiotika?

Probiotika är goda bakteriestammar som finns i tarmarna och de stimulerar en mycket stor del av immunförsvaret, faktum är att runt 70-80% av kroppens samlade immunförsvar finns i mag-tarmkanalen.
De goda bakterierna tillverkar olika vitaminer, som vitamin B och K, samt att de hjälper till att sänka PH-värdet som i sin tur skyddar mot skadliga inkräktare (bakterier, parasiter och jästsvampar.)
De goda bakteriestammarna stimulerar tarmrörelserna genom att de tillverkar ämnet serotonin, och de kan också påverka näringsupptaget och fettförbränningen.


I vilken mat finns probiotika?

De goda bakterierna finns naturligt i jorden, och tidigare har de hittats på färska grönsaker och frukter.
Idag utgör rå växtföda generellt ingen stor del av den moderna människans kosthållning, och även om det gjorde det så besprutas majoriteten av grödorna vilket gör att de naturliga bakterierna har minskat.
Exempel på andra livsmedel som innehåller probiotika är fil, yoghurt, surkål, miso och kimchi.
Dock är de flesta produkter som säljs i butiker pastöriserade (de har hettats upp för att döda bakterier som kan göra oss sjuka, som campylobacter, ehec och listeria, vilket då tyvärr även dödar de goda bakterierna.)


Om man inte har tillgång till eller inte vill stoppa i sig en massa opastöriserade produkter så är kosttillskott det enklaste sättet att få i sig probiotika.
Det finns många olika probiotikaprodukter ute på marknaden, och olika produkter innehåller olika bakteriestammar.
Därför är det en god idé att välja en produkt som innehåller flera olika bakteriestammar, detta ger större chans att någon av bakteriestammarna är rätt för just dig.


Jag har under lång tid använt probiotika från Helhetshälsa, den innehåller fem olika bakteriestammar.
Bodystore har just nu 20% rabatt på den här här och den finns som i två storlekar, en med 150 kapslar och en med 90 kapslar.
De har även rabatt på allt annat från Helhetshälsa, fram till den 24/5.

2 kommentarer

Underbara natur

Av , , 4 kommentarer 9



Ju äldre jag blir, desto större behov får jag av att spendera tid i naturen.
Jag trivs fortfarande bra med mitt liv i stan, men att ta ett litet break från stadens buller och byta billjud mot fågelkvitter och lummig skog, porlande vatten eller vågor som slår mot stranden, blir allt viktigare för mig.
Forskning visar starkt på att vistelse i naturen kan ge en rad hälsofördelar, som att öka positiva känslor, bidra till bättre mental återhämtning och prestation samt sänka blodtrycket.
Att vara i naturen gör för mig personligen visseligen inga mirakel, men det är typ som en liten klick balsam för min själ.


Idag när vi strosade omkring i Baggböle ville Alexander låna min kamera och fota en egen bild, och jag var snabb på mobilkameran och hann fånga ögonblicket, ett ögonblick av ren och skär glädje. 😁





Och titta här vilka fina bilder han tog! (Med ”lite” hjälp från mamman. 😉)







Jag brukar ofta säga att tänk om man var lika lättroad som man en gång var, så där som barn är.
Om man var bättre på att uppskatta det enkla i tillvaron.
Men om man blir barnsligt glad av en ”perfekt” bild på en snigel, så kanske man inte är så illa ute ändå? 😆

4 kommentarer

Ostskal till tacos

Av , , 2 kommentarer 9






Ibland när vi äter tacos här hemma så kör vi med stora salladsblad istället för de traditionella tacoskalen.
Jag tycker det funkar superbra, så fräscht och även mättande (åtminstone efter ett par stycken. 😉)
När vi känner för något ännu matigare men ändå vill köra low carb så kör vi på dessa ostskal.
SÅ goda! Till och med matkräsna Alexander gillar dem. 😁


Receptet ger ca 10-15 stycken.


Ingredienser:


200-300 g riven ost (jag använde ca hälften vanlig mild hårdost och ca hälften västerbottenost för jag ville ha lite kraftfullare smak)
Eventuellt valfri krydda (exempelvis lite salt, peppar, chilipulver eller paprikapulver)


Gör så här:


* Sätt ugnen på 200 grader

* Riv osten och blanda den (om så önskas) med valfri krydda/kryddor

* Forma osten till någorlunda runda högar på en plåt med bakplåtspapper

* Ha gott om plats mellan varje hög (två plåtar kan behövas), så inte osthögarna smälter ihop med varandra

* Grädda i 10–15 minuter
Osten kan gärna få lite färg men inte för mycket för då smakar den beskt

* Ställ ett ugnsgaller över diskhon

* Lyft ostplättarna försiktigt med en spatel och häng dem över två av gallerpinnarna, för att forma rätt form
(ELLER använd en stekspade och lyft över ostplättarna till en kavel så att de får formas efter den.)

* Låt dem svalna helt innan de fylls upp med godsaker. 😋



2 kommentarer

Ugnsbakad paprika med två olika fyllningar

Av , , 2 kommentarer 10






En av mina absoluta favoriter när det kommer till LCHF-mat är tveklöst denna fantastiska rätt, eller vad man ska kalla dessa.
Så enkelt, så sanslöst gott samt mättande.
Jag och sambon åt detta som fredagsmiddag och vi bestämde en fyllning var. (Jag tog baconröran. 😋)


Ingredienser (4 paprikor):

4 stora paprikor, gärna sådana som kan stå upp av sig själv (ekologiska är att föredra)
1 dl riven västerbottenost eller parmesanost
Ett par msk olivolja
Några stora salladsblad


Köttfärsröra:

200 gram nötfärs
1/2 gul lök
1 klyfta vitlök
3 msk crème fraiche
1 tsk soja (jag använder denna glutenfria)
1 tsk sötströ eller ett par steviadroppar
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Några krm chiliflakes


Bacon och svampröra:

1 paket bacon
125 g färska champinjoner
1 knippe persilja
2,5 dl crème fraiche
Några droppar citronsaft
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar


Gör så här:

* Skölj paprikorna noga (särskilt om de inte är ekologiska)

* Skär av toppen, ta ur kärnhuset ur paprikan och skölj bort kvarvarande kärnor

* Gnid in paprikorna i olivolja

* Fräs löken, vitlöken och köttfärsen i en skvätt olivolja i några minuter

* Tillsätt soja, salt, svartpeppar, stevia och chiliflakes och stek i ytterligare några minuter

* Dra bort stekpannan från plattan och blanda i crème fraichen

* Fyll två av paprikorna med köttfärsröran

* Skär bacon och champinjoner i mindre bitar

* Hacka persiljan och lägg den i en skål

* Stek baconet tills det har blivit lite knaprigt

* Lägg baconet i skålen med persiljan

* Stek svampen i smör tills en del vätska har släppt

* Lägg svampen i skålen med baconet och persiljan

* Blanda ner crème fraiche, några droppar citronsaft samt salt och svartpeppar

* Fördela röran i de andra två paprikorna

* Riv osten och fördela den över de fyra paprikorna

* Grädda på 225 grader i nedre delen av ugnen i 20, 25 minuter

* Dekorera med salladsblad



2 kommentarer

Sommar!!!

Av , , Bli först att kommentera 10






Jag antar att man kan säga att sommaren (typ) är här nu!?
Även om det förvisso saknas rejält med grönska (åtminstone här i norr), och det inte är någon som helst värme i luften utan det går från hett till kallt på några sekunder när solen försvinner bakom molnen. 😄
Jag har ändå skaffat mig rejäla sommarkänslor, och om sommaren börjar redan nu blir ju sommaren några veckor längre.
Jag tycker att vi kör på det. 😉


Även om sommartiden med sol och ljus och allt vad det innebär ger mig betydligt mycket mer energi, så lägger jag oftast i en högre växel och är mer aktiv och gör mer grejer på sommaren, så det är på sä sätt lätt att det tar mer energi också om man inte är försiktig.
Jag har dock blivit allt bättre på den där balansen, att inte ta mig för alltför mycket som jag vet att jag senare får sota för.
Så även om det kunde vara ännu bättre, så känner jag att jag är på väg åt rätt håll åtminstone.


Något av det allra bästa med att sommaren (i princip) är här är ju helt klart att man kan kasta sten i havet. Eller i sjöar. Eller i bäckar. Eller ja, i vilket vatten som helst som finns till tillgängligt för tillfället, enligt den här lille mannen i alla fall.
Det verkar inte finnas någon tidsgräns för hur länge det är kul att stå och kasta. 😆







I övrigt går jag och väntar på att få ta det där vaccinet, så att man kan få börja känna sig lite lugnare.
Jag har under hela tiden känt mig både orolig och även smått skeptisk till att ta ett relativt nytt vaccin, då oro och skepticism för sådana saker ingår i min natur.
Men ju längre tiden går och ju fler som blivit vaccinerade samt ju mer less jag blivit på rådande situation så har vaccin alltmer börjat kännas som det bästa alternativet.
Min rädla för att få covid och de risker det skulle kunna innebära är betydligt större än rädslan för vaccinets eventuella biverkningar.
Så nu känner jag bara – give it to me! Helst igår.

Bli först att kommentera

Glutenfria chili cheesebollar

Av , , Bli först att kommentera 8






Jag älskar chili cheese, ni vet de där små friterade ostfyllda bollarna som man kan köpa på snabbmatsställen som McDonalds och Frasses?
Jag gjorde en glutenfri variant igår som blev jättegod, de uppskattades av både mig och sambon.
Vad Alexander tyckte kan jag inte uttala mig om för han vägrade smaka, som med mycket mat nu för tiden, haha.


Recept (15-20 stycken)


Ingredienser fyllning:


3 dl finriven ost

200 g (ca 8 skivor) hamburgerost cheddar

1/2 dl finhackad chili eller inlagd jalapeño (alternativt ett par msk chiliflakes)

0,5 dl crème fraiche

1 krm salt


Frityrsmet:


1 dl rismjöl eller rårismjöl

1 dl mjölk

2 ägg

1 krm salt


Panering:


ca 3 dl pofiber


Fritering:


Olja (jag använder alltid olivolja)


Gör så här:


* Finriv osten

* Bryt eller skär hamburgerosten i små bitar

* Finhacka jalapeñosen eller chilin

* Blanda allting med crème fraiche och salt

* Forma till små bollar

* Blanda mjöl, mjölk, ägg och salt till en smet

* Häll ut pofiber på en stor tallrik eller i en skål

* Doppa ostbollarna först i frityrsmeten och rulla dem sedan ordentligt i pofiber
Det ska vara så mycket pofiber som möjligt på bollarna, är det för lite någonstans är det lätt att set rinner ut ost under friteringen/stekningen
(Det misstaget gjorde jag med mina första ostbollar)

* Värm oljan i en tjockbottnad kastrull
Ta så pass mycket olja att den åtminstone täcker botten helt

* Lägg ner några ostbollar åt gången

* Fritera i några minuter, tills de har fått lite färg
(Men passa så att inte osten rinner ut)

* Lägg ostbollarna rikligt med hushållspapper så att de får rinna av



Bli först att kommentera

Glutenfri löjromspizza

Av , , 2 kommentarer 12






Jag blev så sugen på löjromspizza igår, jag tycker kombinationen med pizzabotten, löjrom och crème fresh är helt otroligt god!
Som en dröm för smaklökarna.


Det här receptet ger två stycken runda pizzor.


Ingredienser degen:


25 g jäst
2 1/2 dl vatten
1/2 dl olivolja
3 dl rismjöl eller fullkornsrismjöl
2 dl bovetemjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk salt


Ingredienser topping:


200 g riven parmesan eller västerbottenost
1 1/2 dl färsk finhackad dill
1 dl finhackad rödlök
250 g crème fresh
160 g löjrom
Ett par nypor flingsalt
1 krm svartpeppar
1/2 citron


Gör så här:


* Smula ner jästen i en bunke

* Värm vattnet till fingervarmt (ca 37 grader) och blanda tills jästen har smält

* Tillsätt resten av ingredienserna och knåda degen rejält

* Låt degen vila under en kökshandduk i ca 30 minuter

* Sätt ugnen på 225 grader

* Kavla ut degen till två runda bottnar och lägg dem på varsin bakplåtsbeklädd plåt
Använd lite rismjöl eller bovetemjöl till utbaket om det behövs
(Jag brukar kavla ut degen direkt på bakplåtspappret, så slipper man flytta dem och riskera att de går sönder)
Jag tycker det är godast när botten är så tunn som möjligt för jag gillar när den blir lite småknaprig, men det är ju en smaksak

* Bre ut några matskedar creme fraiche på varje botten

* Strö ut osten ovanpå

* Grädda varje pizzabotten i mitten av ugnen i 10-15 minuter (det varierar ju lite beroende på hur tjock botten är)


* Låt bottnarna svalna lite

* Klicka ut löjromen och resten av crème freshen

* Strö över rödlök, dill samt flingsalt och svartpeppar och pressa över några droppar citron

* Njuuuuut



2 kommentarer

Minska risken att barn sätter mat i halsen

Av , , Bli först att kommentera 9






Jag skulle gissa på att jag har rätt när jag säger att en av de saker som skrämmer många småbarnsföräldrar mest är att barnen ska sätta någonting i halsen.
Det har varit en av mina största rädslor, och är det fortfarande.
Man kan tyvärr inte helt och hållet eliminera den risken, då det skulle hämma barnens utveckling.
Men man kan däremot ta till en rad preventiva åtgärder för att minska risken att barn sätter i halsen så allvarligt att det täpper till luftvägen.
Några saker som man kan ha i åtanke:


* Låta små barn prova sig fram när det gäller mat, börja med mindre bitar och succesivt öka på när man ser att barnet klarar av det.

* Se till så att barnet har tuggat klart och svalt innan barnet får/tar nästa tugga.

* Alltid se till att barnet sitter ner och äter.

* Inte låta barnet äta i bilen.

* Ha barnet under uppsikt när det äter.
När någonting fastnar ordentligt i halsen kan barnet inte hosta utan blir tyst, har man då inte uppsikt över barnet kan det således dröja ett tag innan man upptäcker olyckan och då är det många gånger för sent.


Det finns en del saker som innebär större en risk att sätta i halsen än annat, en av de allra vanligaste sakerna är korv.
Alexander har en gång satt en bit varmkorv i halsen, och det var för mig några långa sekunder av ren och skär skräck innan jag, efter att ha gett honom en klapp på ryggen, såg att korvbiten kom ut.
Det var ingen stor bit korv och jag bevakade honom när han åt för att se att han inte tog för stora tuggor, så jag trodde det var lugnt att han höll i varmkorven själv och tog egna tuggor.
Då visste jag dock inte att korv är en av de vanligaste sakerna som barn sätter i halsen, för att korv har en tendens att klibba fast mot luftstrupens väggar likt en kork.
Knepet för att minska risken för allvarliga olyckor med korv är att skära korvbitarna i halvmånar.
Om korven då skulle glida ner i halsen är det troligt att det ändå kan komma lite luft förbi på sidorna av korven.


Några andra saker som kan vara riskabla att ge hela är vindruvor och oliver, som bör delas på längden.
Körsbärstomater och köttbullar bör även de delas, på mitten eller i fjärdedelar.
Banan bör delas på längden och inte i slattar, och morötter bör rivas.
Godis av olika slag är annat som lätt kan hamna fel och fastna, många sorter bör därför delas i mindre bitar och hårda godisar bör undvikas att ges till mindre barn.
Vad det än är man ger barnet för något så tänker jag att det gäller att helt enkelt tänka till, använda sitt sunda förnuft liksom.


Det finns ett antal fall i Sverige där små barn har dött efter att ha satt något i halsen, ofta korv.
Så oerhört hemskt så mitt hjärta går nästan sönder.
Därav tycker jag det är otroligt viktigt att fler blir mer medvetna om de potentiella faror som kommer med att små barn börjar äta, för att så långt det går undvika sådana tragiska fall i framtiden.


Att veta VAD man ska göra om olyckan trots allt kommer är ju en annan jätteviktig sak, och att skaffa sig ovärderlig kunskap om HLR (första hjälpen) kan man lätt göra hemifrån från sin egen dator.

Bli först att kommentera

Friterade glutenfria dumplings med räkfyllning och sojadipp

Av , , 2 kommentarer 7






Jag älskar friterade dumplings, men efter att endast ha ätit traditionella dumplings gjorda på vetemjöl så funderade jag på om man skulle kunna göra goda glutenfria dumplings, utan vetemjöl. Och ja, det kan man absolut!


Den här fyllningen är underbart god och smakerna gifter sig finfint med varandra
Jag bjöd min syrra (som tidigare bara ätit ångade dumplings någon gång och inte varit imponerad) på detta igår, och hon gav de 5 av 5. ✌


Recept: (35-40 stycken)


Dumplingsdeg:

3 1/2 dl hett vatten
7 dl rismjöl eller fullkornsrismjöl
0,5 dl olja (exempelvis olivolja eller rapsolja)
1 msk fiberhusk
En liten gnutta salt


Fyllning:

400 g tigerräkor (man kan använda vanliga räkor också men då får man beräkna så att det blir 400 g räkor UTAN skal)
2 salladslökar
1 vitlöksklyfta
1 tsk riven färsk ingefära
3 msk soja
2 tsk sesamolja
1-2 msk majonnäs (kan uteslutas)
1 msk potatismjöl
1 tsk chiliflakes
1 tsk sötströ eller några steviadroppar
0,5 tsk mald svartpeppar
0,5 tsk salt


Sojadipp:

0,5 dl soja
1 tsk finhackad chili (2 om man vill ha såsen ännu hetare)
2 msk risvinäger
2 tsk sesamolja
1 tsk riven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
1 tsk sötströ eller några steviadroppar


Gör så här:


* Blanda mjöl, fiberhusk, olja och salt i en bunke
* Häll på kokande vatten och rör om
* Knåda ihop till en smidig deg
* Låt degen svalna
* Låt gärna degen vila inplastad i kylskåp i en timme eller två
* Kavla ut degen (använd rismjöl eller potstismjöl under och på degen) och stansa ut ringar med hjälp av ett glas
Ett tips är att kavla ut degen så tunn som det bara är möjligt utan att den går sönder
Dumplingsen blir absolut godast om degen är tunn
(Man får ofta ha lite mer tålamod när man jobbar med glutenfri deg och tillsätta lite vatten eller olja vid behov, då den glutenfria degen saknar de där glutentrådarna som fungerar som ett naturligt lim som håller ihop degen)
* Finhacka räkorna och salladslöken och lägg i en bunke
Finriv ingefäran på ett rivjärn och pressa vitlöksklyftan och blanda i
Tillsätt soja, sesamolja, ev majonnäs, chiliflakes, stevia, salt och svartpeppar och rör om
Alternativt grovhacka alla ingredienser och kör allting i matberedare
* Lägg en liten klick fyllning på varje degplatta
* Fukta kanterna med vatten eller ta lite olja på fingrarna och vik ihop till en dumpling
* Häll olivolja eller rapsolja i en stor kastrull, det behöver inte vara så mycket men så den räcker botten i alla fall
* Fritera dumplingsen i några minuter, tills de har fått lite färg på båda sidor
Vill man ha dumplingsen relativt mjuka så tar man upp dem efter någon minut

* Blanda soja, risvinäger, sesamolja och stevia
* Finhacka chilin, finriv ingefäran, pressa i vitlöksklyftan och rör om


Jag använder den här sojan, den är glutenfri och fortfarande hur god som helst!

2 kommentarer

Kladdkaka (sockerfri) med kolatäcke

Av , , Bli först att kommentera 7






Otroligt god och enkel dessert, utan vanligt socker men inte glutenfri.
Jag använde gammaldags vetemjöl till denna då det innehåller mer näring än det vanliga vita mjölet och många upplever att det är snällare för magen.
Men man kan självklart använda ”vanligt” vetemjöl om man vill det, då det är lättare att få till den där härliga hårda/sega ytan med det vi klassar som vanligt vetemjöl.


Recept:


Ingredienser till kakan:


100 g smör
2 ägg
1 dl sötströ
1 dl fibersirap ljus eller mörk
2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao (Vill man ha kraftigare chokladsmak så kan man dubbla)
1/2 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
1-2 krm salt


Ingredienser topping:


2 dl vispgrädde
1 dl fibersirap gold
1 dl sukrin gold
En pytteliten gnutta flingsalt


Dekoration och tillbehör:


Jag strödde lite sukrin melis över den färdiga kakan
Eventuellt en klick vispgrädde och färska hallon


Gör så här:


* Sätt ugnen på 175 grader
* Smält smöret
* Blanda ihop ägg och socker
* Blanda i de torra ingredienserna i smeten
* Häll i det avsvalnade smöret
* Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 22-24 cm i diameter.
* Grädda i mitten av ugnen i ca 10-17 minuter beroende på hur kladdig du vill ha kakan
* Låt kakan svalna
* Häll grädde, fibersirap gold och en gnutta flingsalt i en kastrull och låt koka på medelvärme tills det tjocknar, ca 20-30 minuter
Kolan ska inte vara hård, bara bli lite seg
Genom kultestet (man sänker ner en tesked kola i ett glas vatten) så kan man se hur seg kolan är
*Bred kolasåsen på kakan
*Dekorera med sukrin melis och servera eventuellt med vispgrädde och färska bär


Någon gav smeten (och kakan) mer än godkänt. 😄




Bli först att kommentera
Arkiv
Blogghubb