Mitt tillflyktsställe

Av , , Bli först att kommentera 9






Det här är utanför vår familjestuga.
Hit åker jag om jag känner att jag behöver komma bort ett slag.
För att försöka lugna ner min ständigt överaktiva hjärna, få lite återhämtning när stress och press har varit för stor, eller helt enkelt bara vill få andas frisk luft och vara vid havet i lugn och ro.
Jag är en väldigt social person, men jag har samtidigt ett stort behov av ensamtid.
(Så mycket ensamtid man kan få som småbarnsförälder, det vill säga. 😉)
Det är genom ensamtid jag laddar upp mina batterier igen, så fulla de kan bli.
Ensamtiden är läkande för mig.

Jag har, som nog de flesta som följt mig ett längre tag vet, lidit av psykisk ohälsa i stora delar av mitt liv.
Jag drabbades även av utmattningssyndrom för ett antal år sedan och sedan dess är jag känsligare för stress än jag var innan, och jag upplever ofta en hjärntrötthet som inte fanns där tidigare.
Jag har alltid varit en person som behöver en viss mån av egentid för att återhämta mig, men idag är det behovet mycket större och det är mycket viktigare än det var förr.

Det går ofta att köra på för fullt ett bra tag, men till slut har man helt enkelt inget annat val än att lyssna på vad kropp och sinne säger.
Om man inte avsätter tid för återhämtning, så kommer kroppen tillslut att bestämma en tid åt en.

Allt det jag skrivit ovan är en av anledningarna till att jag, inte började men fortsatte med, den aktiva livsstil jag (med vissa avbrott) haft i många år.
Det är också, som jag nämnt förut, en av anledningarna till att jag snöade in mig på en sockerfri, glutenfri och så ”ren” vardagskost som möjligt.
Jag insåg att det är en livsstilen som inte bara gynnade mig kroppsligt, utan att den även hade, och har, en god inverkan på min mentala hälsa.
Inte så att det är någon mirakelkur, men oj så det hjälper! ❤


Förresten – jag har nyss blivit aktiv på Instagram igen, efter flera relativt inaktiva år.
Följ mig där (här) om ni vill, för fler kost och träningsinlägg!

Glutenfri och sockerfri ”barntårta”

Av , , Bli först att kommentera 8






Nu börjar det bli lite tradigt med dessa regniga dagar!
Å andra sidan, mer tid för matlagning och bakning. 👍

Den här tårtan kallar jag för barntårta för att…tja, först och främst, kolla på den. 😉
Det här med dekorationer är inte min starkaste sida, haha.
För det andra så innehåller den här tårtan milda smaker som jag tänker borde gå hem hos många barn.
Den är fylld med vaniljkräm och chokladmousse.
Min son älskar denna!
(Han älskar i och för sig allt sött, så jag vet inte om det är någon bra referens? 😆)


Ingredienser tårtbotten:


2 dl glutenfri mjölmix (eller 1 dl glutenfri mjölmix och 1 dl potatismjöl)
2 dl sukrin gold
4 stora ägg
1/2 dl kakao
1/2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver


Ingredienser fyllning 1:


1 ägg
1 dl vispgrädde
1/2 dl sötströ eller sukrin gold
1 tsk vaniljpulver
Eventuellt en halv mosad banan (jag tycker det är så gott att ha i tårta, men min sambo hatar det så jag skippar ofta den biten. 😅)


Ingredienser fyllning 2:


1 ägg
1 dl vispgrädde
1/2 dl sötströ eller sukrin gold
1/2 – 1 msk kakao
1 tsk sockerfri hasselnötskräm, exempelvis denna, gör moussen extra god, men kan uteslutas


Garnering:


2-3 dl vispgrädde
Förslagsvis riven sockerfri choklad (jag använde denna) och valfri frukt eller bär


Gör så här:


* Blanda mjöl och bakpulver

* Vispa ägg och socker pösigt med elvisp, vispa en längre stund för att få så bra konsistens som möjligt på tårtbotten

* Tillsätt mjölblandningen och blanda om

* Häll smeten i en ordentligt smord eller bakplåtsbeklädd rund form (ca 22-24 cm i diameter) och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 20-25 minuter
Gör dock alltid ett stickprov då det kan variera en del från ugn till ugn
Om tårtbotten börjar få för mycket färg för tidigt så kan man täcka den med folie

* Låt tårtbotten svalna helt innan du försiktigt skär den i tre delar


* Separera äggulan från vitan (spara äggulan)
* Vispa äggvitan med elvisp till ett fast skum
* Vispa grädden i en annan skål
* Rör i äggulan, sötningen och vaniljpulvret i grädden
* Mosa bananhalvan ordentligt, använd gärna stavmixer eller elvisp, och häll i banansmeten i grädden
* Vänd till sist ner äggvitan och ställ moussen i kylen ett tag


* Separera äggulan från vitan (spara äggulan)
* Vispa äggvitan med elvisp till ett fast skum
* Vispa grädden i en annan skål
* Rör i äggulan, kakaon och sötningen
* Vänd till sist ner äggvitan och ställ moussen i kylen ett tag


* Bre ut fyllning nummer 1 på en av tårtbottnarna och placera nästa tårtbotten ovanpå
* Bre ut fyllnig nummer 2 ovanpå, och lägg den tredje tårtbotten ovanpå
* Vispa grädden och smeta ut den på hela tårtan
* Dekorera med riven choklad och frukt eller bär



Glutenfria piroger med köttfärs och ostfyllning

Av , , Bli först att kommentera 8






Detta är suveränt goda piroger, som jag kommer att göra många fler gånger med olika fyllningar.
Jag ”fuskade” med degen och använde finax glutenfria mjölmix, av enkelhet och för att degen blir så himla bra med den.
Den blir liksom så lik ”vanlig” deg som bara möjligt.


Receptet ger ca 10 piroger.


Ingredienser till degen:


25 g jäst
2,5 dl fingervarmt vatten
0,5 dl olivolja
1 msk fiberhusk
1 dl kesella
1 tsk salt
ca 8 dl glutenfri mjölmix + lite till utbakning


Ingredienser till fyllningen:


300 g köttfärs
200 g riven eller smulad ost (jag använde mozarellaost)
En halv gul lök
0,5 dl kesella
1 msk olivolja
1 msk glutenfri soja
100 g färska champinjon
0,5 dl finhackad persilja
Några krm chiliflakes
Salt
Svartpeppar


Ingredienser till pensling: 1 ägg


Gör så här:


* Smula ner jästen i en bunke
* Värm vattnet till fingervarmt och häll det över jästen och rör om tills jästen har smält
* Tillsätt fiberhusk, olivolja, kesella, soja, chiliflakes, salt och svartpeppar och rör om
* Tillsätt mjölmixen och arbeta ihop till en deg
* Låt degen jäsa i 30 minuter under en kökshandduk
* Skala och hacka löken
* Hacka champinjonerna i mindre delar
* Hacka persiljan
* Riv eller smula osten
* Stek köttfärsen i smör och tillsätt löken och champinjonerna
* Lägg blandningen i en bunke och tillsätt kesellan, osten, persiljan, chiliflakes, salt och svartpeppar
* Sätt ugnen på 250 grader
* Strö ut lite mjöl på bordet
* Dela upp degen i 10 bitar
* Forma varje bit till en rund bulle
* Kavla ut bullarna till blatta kakor, några mm tunna
* Lägg i fyllningen
* Vik ihop pirogerna och tryck ihop kanterna, ta vatten eller olja på fingrarna om det känns lättare
* Tryck eventuellt lite lätt med spetsen på en gaffel längs kanterna på pirogerna, för ett trevligt mönster
* Lägg pirogerna på en plåtar med bakplåtspapper
* Fänsla med det vispade ägget
* Grädda mitt i ugnen i ca 8–12 minuter



Probiotika – för bättre tarmflora

Av , , 2 kommentarer 7

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore







Jag hade inte hört talas om probiotika tills för några år sedan, men sedan dess har jag tagit det som kosttillskott.
Probiotika har en mängd goda egenskaper för magen, vilket ju är högst välkommet när man har känslig mage och IBS-problematik.


I kroppen finns det mängder av onda och goda bakterier, som ständigt krigar med varandra.
Även de onda bakterierna behövs, för det är viktigt att ha en balans mellan de olika bakterierna.
Om de dåliga bakterierna blir för många uppstår en obalans.
Obalans kan ge sig tillkänna genom olika besvär från mag och-tarmkanalen, hudproblem, ständig trötthet, humörsvängningar och nedsatt immunförsvar.
Det finns studier som stödjer tron på att obalanser i tarmfloran kan ha betydelse för uppkosten av IBS.


Vad är då probiotika?

Probiotika är goda bakteriestammar som finns i tarmarna och de stimulerar en mycket stor del av immunförsvaret, faktum är att runt 70-80% av kroppens samlade immunförsvar finns i mag-tarmkanalen.
De goda bakterierna tillverkar olika vitaminer, som vitamin B och K, samt att de hjälper till att sänka PH-värdet som i sin tur skyddar mot skadliga inkräktare (bakterier, parasiter och jästsvampar.)
De goda bakteriestammarna stimulerar tarmrörelserna genom att de tillverkar ämnet serotonin, och de kan också påverka näringsupptaget och fettförbränningen.


I vilken mat finns probiotika?

De goda bakterierna finns naturligt i jorden, och tidigare har de hittats på färska grönsaker och frukter.
Idag utgör rå växtföda generellt ingen stor del av den moderna människans kosthållning, och även om det gjorde det så besprutas majoriteten av grödorna vilket gör att de naturliga bakterierna har minskat.
Exempel på andra livsmedel som innehåller probiotika är fil, yoghurt, surkål, miso och kimchi.
Dock är de flesta produkter som säljs i butiker pastöriserade (de har hettats upp för att döda bakterier som kan göra oss sjuka, som campylobacter, ehec och listeria, vilket då tyvärr även dödar de goda bakterierna.)


Om man inte har tillgång till eller inte vill stoppa i sig en massa opastöriserade produkter så är kosttillskott det enklaste sättet att få i sig probiotika.
Det finns många olika probiotikaprodukter ute på marknaden, och olika produkter innehåller olika bakteriestammar.
Därför är det en god idé att välja en produkt som innehåller flera olika bakteriestammar, detta ger större chans att någon av bakteriestammarna är rätt för just dig.


Jag har under lång tid använt probiotika från Helhetshälsa, den innehåller fem olika bakteriestammar.
Bodystore har just nu 20% rabatt på den här här och den finns som i två storlekar, en med 150 kapslar och en med 90 kapslar.
De har även rabatt på allt annat från Helhetshälsa, fram till den 24/5.

Underbara natur

Av , , 4 kommentarer 10



Ju äldre jag blir, desto större behov får jag av att spendera tid i naturen.
Jag trivs fortfarande bra med mitt liv i stan, men att ta ett litet break från stadens buller och byta billjud mot fågelkvitter och lummig skog, porlande vatten eller vågor som slår mot stranden, blir allt viktigare för mig.
Forskning visar starkt på att vistelse i naturen kan ge en rad hälsofördelar, som att öka positiva känslor, bidra till bättre mental återhämtning och prestation samt sänka blodtrycket.
Att vara i naturen gör för mig personligen visseligen inga mirakel, men det är typ som en liten klick balsam för min själ.


Idag när vi strosade omkring i Baggböle ville Alexander låna min kamera och fota en egen bild, och jag var snabb på mobilkameran och hann fånga ögonblicket, ett ögonblick av ren och skär glädje. 😁





Och titta här vilka fina bilder han tog! (Med ”lite” hjälp från mamman. 😉)







Jag brukar ofta säga att tänk om man var lika lättroad som man en gång var, så där som barn är.
Om man var bättre på att uppskatta det enkla i tillvaron.
Men om man blir barnsligt glad av en ”perfekt” bild på en snigel, så kanske man inte är så illa ute ändå? 😆

Ostskal till tacos

Av , , 2 kommentarer 10






Ibland när vi äter tacos här hemma så kör vi med stora salladsblad istället för de traditionella tacoskalen.
Jag tycker det funkar superbra, så fräscht och även mättande (åtminstone efter ett par stycken. 😉)
När vi känner för något ännu matigare men ändå vill köra low carb så kör vi på dessa ostskal.
SÅ goda! Till och med matkräsna Alexander gillar dem. 😁


Receptet ger ca 10-15 stycken.


Ingredienser:


200-300 g riven ost (jag använde ca hälften vanlig mild hårdost och ca hälften västerbottenost för jag ville ha lite kraftfullare smak)
Eventuellt valfri krydda (exempelvis lite salt, peppar, chilipulver eller paprikapulver)


Gör så här:


* Sätt ugnen på 200 grader

* Riv osten och blanda den (om så önskas) med valfri krydda/kryddor

* Forma osten till någorlunda runda högar på en plåt med bakplåtspapper

* Ha gott om plats mellan varje hög (två plåtar kan behövas), så inte osthögarna smälter ihop med varandra

* Grädda i 10–15 minuter
Osten kan gärna få lite färg men inte för mycket för då smakar den beskt

* Ställ ett ugnsgaller över diskhon

* Lyft ostplättarna försiktigt med en spatel och häng dem över två av gallerpinnarna, för att forma rätt form
(ELLER använd en stekspade och lyft över ostplättarna till en kavel så att de får formas efter den.)

* Låt dem svalna helt innan de fylls upp med godsaker. 😋



Ugnsbakad paprika med två olika fyllningar

Av , , 2 kommentarer 11






En av mina absoluta favoriter när det kommer till LCHF-mat är tveklöst denna fantastiska rätt, eller vad man ska kalla dessa.
Så enkelt, så sanslöst gott samt mättande.
Jag och sambon åt detta som fredagsmiddag och vi bestämde en fyllning var. (Jag tog baconröran. 😋)


Ingredienser (4 paprikor):

4 stora paprikor, gärna sådana som kan stå upp av sig själv (ekologiska är att föredra)
1 dl riven västerbottenost eller parmesanost
Ett par msk olivolja
Några stora salladsblad


Köttfärsröra:

200 gram nötfärs
1/2 gul lök
1 klyfta vitlök
3 msk crème fraiche
1 tsk soja (jag använder denna glutenfria)
1 tsk sötströ eller ett par steviadroppar
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Några krm chiliflakes


Bacon och svampröra:

1 paket bacon
125 g färska champinjoner
1 knippe persilja
2,5 dl crème fraiche
Några droppar citronsaft
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar


Gör så här:

* Skölj paprikorna noga (särskilt om de inte är ekologiska)

* Skär av toppen, ta ur kärnhuset ur paprikan och skölj bort kvarvarande kärnor

* Gnid in paprikorna i olivolja

* Fräs löken, vitlöken och köttfärsen i en skvätt olivolja i några minuter

* Tillsätt soja, salt, svartpeppar, stevia och chiliflakes och stek i ytterligare några minuter

* Dra bort stekpannan från plattan och blanda i crème fraichen

* Fyll två av paprikorna med köttfärsröran

* Skär bacon och champinjoner i mindre bitar

* Hacka persiljan och lägg den i en skål

* Stek baconet tills det har blivit lite knaprigt

* Lägg baconet i skålen med persiljan

* Stek svampen i smör tills en del vätska har släppt

* Lägg svampen i skålen med baconet och persiljan

* Blanda ner crème fraiche, några droppar citronsaft samt salt och svartpeppar

* Fördela röran i de andra två paprikorna

* Riv osten och fördela den över de fyra paprikorna

* Grädda på 225 grader i nedre delen av ugnen i 20, 25 minuter

* Dekorera med salladsblad



Sommar!!!

Av , , Bli först att kommentera 11






Jag antar att man kan säga att sommaren (typ) är här nu!?
Även om det förvisso saknas rejält med grönska (åtminstone här i norr), och det inte är någon som helst värme i luften utan det går från hett till kallt på några sekunder när solen försvinner bakom molnen. 😄
Jag har ändå skaffat mig rejäla sommarkänslor, och om sommaren börjar redan nu blir ju sommaren några veckor längre.
Jag tycker att vi kör på det. 😉


Även om sommartiden med sol och ljus och allt vad det innebär ger mig betydligt mycket mer energi, så lägger jag oftast i en högre växel och är mer aktiv och gör mer grejer på sommaren, så det är på sä sätt lätt att det tar mer energi också om man inte är försiktig.
Jag har dock blivit allt bättre på den där balansen, att inte ta mig för alltför mycket som jag vet att jag senare får sota för.
Så även om det kunde vara ännu bättre, så känner jag att jag är på väg åt rätt håll åtminstone.


Något av det allra bästa med att sommaren (i princip) är här är ju helt klart att man kan kasta sten i havet. Eller i sjöar. Eller i bäckar. Eller ja, i vilket vatten som helst som finns till tillgängligt för tillfället, enligt den här lille mannen i alla fall.
Det verkar inte finnas någon tidsgräns för hur länge det är kul att stå och kasta. 😆







I övrigt går jag och väntar på att få ta det där vaccinet, så att man kan få börja känna sig lite lugnare.
Jag har under hela tiden känt mig både orolig och även smått skeptisk till att ta ett relativt nytt vaccin, då oro och skepticism för sådana saker ingår i min natur.
Men ju längre tiden går och ju fler som blivit vaccinerade samt ju mer less jag blivit på rådande situation så har vaccin alltmer börjat kännas som det bästa alternativet.
Min rädla för att få covid och de risker det skulle kunna innebära är betydligt större än rädslan för vaccinets eventuella biverkningar.
Så nu känner jag bara – give it to me! Helst igår.

Glutenfria chili cheesebollar

Av , , Bli först att kommentera 9






Jag älskar chili cheese, ni vet de där små friterade ostfyllda bollarna som man kan köpa på snabbmatsställen som McDonalds och Frasses?
Jag gjorde en glutenfri variant igår som blev jättegod, de uppskattades av både mig och sambon.
Vad Alexander tyckte kan jag inte uttala mig om för han vägrade smaka, som med mycket mat nu för tiden, haha.


Recept (15-20 stycken)


Ingredienser fyllning:


3 dl finriven ost

200 g (ca 8 skivor) hamburgerost cheddar

1/2 dl finhackad chili eller inlagd jalapeño (alternativt ett par msk chiliflakes)

0,5 dl crème fraiche

1 krm salt


Frityrsmet:


1 dl rismjöl eller rårismjöl

1 dl mjölk

2 ägg

1 krm salt


Panering:


ca 3 dl pofiber


Fritering:


Olja (jag använder alltid olivolja)


Gör så här:


* Finriv osten

* Bryt eller skär hamburgerosten i små bitar

* Finhacka jalapeñosen eller chilin

* Blanda allting med crème fraiche och salt

* Forma till små bollar

* Blanda mjöl, mjölk, ägg och salt till en smet

* Häll ut pofiber på en stor tallrik eller i en skål

* Doppa ostbollarna först i frityrsmeten och rulla dem sedan ordentligt i pofiber
Det ska vara så mycket pofiber som möjligt på bollarna, är det för lite någonstans är det lätt att set rinner ut ost under friteringen/stekningen
(Det misstaget gjorde jag med mina första ostbollar)

* Värm oljan i en tjockbottnad kastrull
Ta så pass mycket olja att den åtminstone täcker botten helt

* Lägg ner några ostbollar åt gången

* Fritera i några minuter, tills de har fått lite färg
(Men passa så att inte osten rinner ut)

* Lägg ostbollarna rikligt med hushållspapper så att de får rinna av



Glutenfri löjromspizza

Av , , 2 kommentarer 13






Jag blev så sugen på löjromspizza igår, jag tycker kombinationen med pizzabotten, löjrom och crème fresh är helt otroligt god!
Som en dröm för smaklökarna.


Det här receptet ger två stycken runda pizzor.


Ingredienser degen:


25 g jäst
2 1/2 dl vatten
1/2 dl olivolja
3 dl rismjöl eller fullkornsrismjöl
2 dl bovetemjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk salt


Ingredienser topping:


200 g riven parmesan eller västerbottenost
1 1/2 dl färsk finhackad dill
1 dl finhackad rödlök
250 g crème fresh
160 g löjrom
Ett par nypor flingsalt
1 krm svartpeppar
1/2 citron


Gör så här:


* Smula ner jästen i en bunke

* Värm vattnet till fingervarmt (ca 37 grader) och blanda tills jästen har smält

* Tillsätt resten av ingredienserna och knåda degen rejält

* Låt degen vila under en kökshandduk i ca 30 minuter

* Sätt ugnen på 225 grader

* Kavla ut degen till två runda bottnar och lägg dem på varsin bakplåtsbeklädd plåt
Använd lite rismjöl eller bovetemjöl till utbaket om det behövs
(Jag brukar kavla ut degen direkt på bakplåtspappret, så slipper man flytta dem och riskera att de går sönder)
Jag tycker det är godast när botten är så tunn som möjligt för jag gillar när den blir lite småknaprig, men det är ju en smaksak

* Bre ut några matskedar creme fraiche på varje botten

* Strö ut osten ovanpå

* Grädda varje pizzabotten i mitten av ugnen i 10-15 minuter (det varierar ju lite beroende på hur tjock botten är)


* Låt bottnarna svalna lite

* Klicka ut löjromen och resten av crème freshen

* Strö över rödlök, dill samt flingsalt och svartpeppar och pressa över några droppar citron

* Njuuuuut



Blogghubb