Vad beror psykisk ohälsa på?

Av , , Bli först att kommentera 11






Jag minns att jag, för många herrans år sedan under ett besök på psykiatrin, fick höra att jag har en kemisk obalans i hjärnan (närmare bestämt för lite serotonin) och därför behövde äta medicin.
Jag bar sedan med mig den ”vetskapen” genom åren.
Jag tyckte att det lät logiskt.
Det är inte förrän under de senaste åren som jag, efter att ha läst en massa nya rön, börjat känna att den förklaringen inte känns fullt lika självklar längre.
Decennier av forskning har inte kunnat bevisa att depression och ångest orsakas av brist på serotonin, och mycket forskning har tvärtom avfärdat den teorin.
Forskare har också varit inne på att det skulle kunna bero på obalanser mellan flera signalsystem i hjärnan, istället för i endast serotoninsystemet.
Det är dock, mig veterligen, inte heller något som det har gått att hitta bevis för.
Men om depression och ångest inte beror på för lite serotonin, eller någon annan signalsubstans, den förklaringen som jag och många andra länge tagit för sanning, vad beror det då på?


Det är tydligen inte så enkelt som att man bara har för lite serotonin, utan det är betydligt mer komplicerat än så.
(Det borde jag väl i och för sig ha kommit underfund med för många år sedan, för skulle det ha varit så enkelt, då hade jag ju varit kvitt både depression och ångest många gånger om vid det här laget.)
Serotonin är en substans som förmedlar nervsignaler på kemisk väg från en nervcell till en annan.
På 50-talet upptäckte forskare att serotonin och andra substanser, som noradrenalin och dopamin, hade en antidepressiv effekt och de drog slutsatsen att depression berodde på en brist som kunde behandlas genom att tillföra den substansen.
Vissa läkare hävdar att även om SSRI-preparat visserligen har god effekt för många, så kommer inte den antidepressiva effekten av att man bara ökar på serotoninet utan av att substanserna påverkar jämvikten i de neurala nätverken så att gener aktiveras, synapser nybildas och andra städas bort.
Medicinerna ökar hjärnans plasticitet, förmåga till förändring.
Komplext, alltså.


Något jag länge har varit fullkomligt övertygad om är att vissa människor föds med en större sårbarhet än andra, och således har psykisk ohälsa närmare till hands.
Jag har alltid känt så när det gäller mig själv, att jag garanterat har den där sårbarheten inprogrammerad i mitt DNA.
Sårbarheten är inbyggd i våra gener, men påverkas givetvis också av en rak andra saker.
Svåra upplevelser i barndomen, livskriser och annat som pressar oss längre och hårdare än vad vår kropp och själ klarar av.
Olika typer av brister i kroppen, som exempelvis brist på sköldkörtelhormon, blodbrist (anemi) och brist på vitamin B12, kan också bidra till att utveckla depression.


Depression och/eller ångest som inte har funnits med till en början utan som uppkommer under livets gång till följd av en specifik händelse, som exempelvis dödsfall, uppbrott eller att man förlorat jobbet, är lättare att förstå sig på och i många fall nog också lättare att lindra eller bota.
För om man vet exakt vad som orsakar depressionen och/eller ångesten är det så klart lättare att komma till bukt med den.
Det innebär såklart INTE att det är LÄTT att ta sig ifrån den mörka plats man befinner sig på, utan det kräver givetvis en massa jobb och tid.
Men man vet åtminstone VARFÖR man mår som man mår, och det är ju en stor fördel.
Om man har noll koll på vad som orsakar den förlamande känslan av nedstämdhet eller den där ständiga djupt rotade ångesten – eller båda, då blir det svårare.
Om man under många år på olika sätt har försökt komma till rätta med dåligt mående, genom medicinering, terapi, träning, kost, ja you name it…utan att uppleva tillräcklig förbättring, vad gör man då?

Att man, enligt min övertygelse, kan födas med en sårbarhet har jag ju redan konstaterat, men VAD är den där sårbarheten, och vad är det rent konkret som orsakar den?
Det är den stora frågan.

Glutenfria mjölsorter – mina favoriter

Av , , Bli först att kommentera 6

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore





Att äta glutenfritt och vetefritt har efter ett flertal år blivit en vana för mig, lika självklar som den där första koppen kaffe på morgonen.
Jag kom, efter lång tids experimenterande med mat och olika kosthållningar, fram till att en glutenfri och vetefri vardag är det som får min kropp och mitt sinne i bäst balans.
En kost baserad på mycket vete gör mig trött, låg och förvärrar mina IBS-besvär rejält.
Jag vet att jag långtifrån är ensam om det, utan att det är många där ute som upplever samma saker.
Ibland kanske utan att riktigt förknippa det med vad de äter.


För att inte tala om det där jäkla suget som vetemjölet skapar, för mig men även för många andra.
Hur många gånger har man inte käkat en macka och sedan tryckt i sig en halv limpa av vara farten?! Hand upp! 😂


En vardag utan gluten och vetemjöl har gett mig så mycket positivt så jag kommer aldrig att kunna gå tillbaka till hur jag levde innan.
Det innebär dock inte att jag aldrig äter gluten och vete, bara att det inte är en naturlig del av min kost utan enbart någonting jag unnar mig för att det helt enkelt är så jäkla gott. Balansen. ❤


Vetemjöl är ju dock något som vi livnärt oss på i tusentals år, så hur kan så många människor få problem av det?
Dagens vete är tyvärr inte samma slags vete som fanns när min mormor var liten, utan det vete vi äter idag är genetiskt förändrat för att det ska växa snabbare och ge så stora skördar som möjligt, och bakverk som är lättbakade och luftiga.
Det innebär även att vetet utvecklar mer dåligt gluten än vad det ursprungliga vetet gjorde.
Dagens vete processas sedan i stora industrikvarnar där mycket nyttigheter filtreras bort, och kvar finns ett vitt relativt näringsfattigt pulver.


När det gäller glutenfritt mjöl så rekommenderar jag att i första hand välja mjöl som är gjort på naturligt glutenfria råvaror, istället för färdiga glutenfria mjölmixer.
De färdiga mjölmixerna innehåller ofta vetestärkelse och är kraftigt processade, vilket betyder att de har förlorat mycket av sin näring under framställningen.
Det händer att jag i undantagsfall själv använder mig av en färdig mjölmix, då konsistensen på degen blir väldigt bra och så nära en deg med gluten som man kan komma.
Så att ”fuska” med färdig mjölmix behöver man såklart inte helt utesluta, däremot kan man som sagt ha i åtanke att brödet som bakas med färdig mjölmix ofta blir relativt näringsfattigt.


Det finns numera en hel del olika glutenfria mjölsorter ute på marknaden, jag har långtifrån provat alla – än, men jag kommer att beta av fler och fler.
Här nedan har jag radat upp mina favoriter bland de mjölsorter jag har provat.
De sorter jag oftast använder, varvar mellan och ibland kombinerar.
Samt de olika mjölens egenskaper och tips på vad de passar till.


Havremjöl

Havre är ett näringsrikt sädesslag som innehåller både vitaminer, mineraler, omättade fettsyror och fibrer.
Havremjöl gör sig, enligt mitt tycke, utmärkt i framförallt bröd, scones och pajskal.
Som ensamt mjöl eller i kombination med till exempel durramjöl.
Detta havremjöl är 100 % fullkorn, och fullkorn är något jag vanligtvis föredrar framför vitt mjöl, på grund av att fullkornsmjöl generellt innehåller lite mer näring.


Durramjöl

Durramjölet, som har sitt ursprun i Afrika, är ett lite grövre mjöl.
Det är rikt på fibrer och mineraler och har en något nötig smak.
Det är ett mjöl som lämpligt sig bra för bröd, pannkakor, pajskal och småkakor.


Rismjöl och rårismjöl/fullkornsrismjöl

Rismjöl innehåller mycket stärkelse och binder därför ihop degen bra.
Rismjöl passar kanon till mycket, som bröd, pannkakor, bullar och olika sorters kakor.
Rårismjöl/fullkornsrismjöl är torkat och oskalat långkornigt ris som sedan malts. Det har en lite fylligare smak än vitt rismjöl och ger en något mörkare färg, och det innehåller precis som det vita mjölet mycket stärkelse.
Det innehåller också en hel del mineraler.
Jag personligen använder det mest till bröd och pajskal, då jag tycker det gör sig allra bäst i matbröd och matpajer eller varför inte i pannkakssmeten.
Det kan dock även användas i söta bakverk, även om smaken som sagt inte är lika neutral som det vita mjölet.


Hirsmjöl

Hirsmjöl är ett ljust mjöl rikt på B-vitaminer och mineraler.
Det har en lite nötaktig smak som passar bra till både bröd
och söta bakverk.
Det kan med fördel kombineras med andra mjölsorter för att
undvika att bakverket blir smuligt, jag blandar det ofta med rismjöl och då främst rårismjöl/fullkornsrismjöl.


Mandelmjöl

Mandelmjöl är rikt på protein och fleromättat fett, samt fibrer, vitaminer och mineraler.
Till skillnad från de andra mjölsorterna ovan så innehåller det en väldigt låg
andel kolhydrater och har därför också en låg påverkan på blodsockret.
Det är det enda mjöl av dem jag radat upp som kan användas i en LCHF-kost.
Mandelmjöl passar överlägset bäst i söta degar eller smet tycker jag, det gör sig bra i olika sorters kakor.
Det kan även användas för att snabbt slänga ihop en egen mandelmassa.



Påsktrevligt

Av , , Bli först att kommentera 10



Hej hå!


Den här påsken har gett mig en liten gnutta positiv energi.
Inte fysisk energi (jag är lika trött som vanligt, haha), men en liten boost mentalt.
På skärtorsdagen kom två kompisar hit och vi tog en coronasäker grillning ute på gården.
Rätt friska vindar emellanåt, haha, men klart värt ändå.
Idag har jag och min lilla familj hängt i stugan med min syrra och hennes familj, som åkt ner från Skellefteå.
Alexander är så social och trivs som fisken i vattnet när han får leka med andra barn, något det tyvärr inte blivit så jättemycket av under coronatiden.
Han ville hålla sin kusin, och han var så varsam och såg plötsligt så stor ut brevid den lille. ☺







Sådana här små avbrott från den slentrianmässiga vardagen känns om möjligt ännu mer ovärderliga i dessa tider, och gör att jag tycker det känns mycket lättare att fortsätta med det oundvikliga – att hålla i och hålla ut, och rida ut det här eländet.
Nu är mitt sociala batteri uppladdat för en tid, och jag ser fram emot ett par lugna (så lugna som möjligt) och kreativa dagar, då jag ska pyssla lite med ett litet projekt jag håller på med.


Önskar en fortsatt fin påskhelg!



Kronisk ångest

Av , , 2 kommentarer 15






Ända sedan jag var barn, så länge jag kan minnas, har jag känt mig annorlunda än andra människor runtomkring.
Jag hade en, vad jag idag upplever som ovanligt ängslig personlighet, och jag hade ständigt ångest nära till hands.
Framförallt ångest som var relaterad till situationer jag inte kände mig bekväm med, som till exempel att min mamma skulle resa bort.
Ångesten kunde pågå i veckor innan den situation jag fasade för skulle inträffa, och ångesten växte sig allt starkare ju närmare den dagen jag kom.
Jag hade även existentiell ångest, som bubblade upp med jämna mellanrum och tog sig uttryck i gråtattacker och en extrem rädsla för döden.


Det har gått över trettio år, och jag dras fortfarande med samma typer av ångest.
Det som är skillnaden från när jag var barn är att då var inte ångesten konstant.
På den tiden hade jag fortfarande förmågan att bli helt ångestfri mellan varven.
Episoderna av ångest återkom alltid, men försvann så fort den situation som orsakade ångesten, hade försvunnit.
Vilket resulterade i att jag på den tiden var ångestfri majoriteten av tiden.
Något jag tänker kan ha sin förklaring i att ångest hos barn kanske vanligtvis ser lite annorlunda ut än hos vuxna, bland annat för att barn generellt har en bättre förmåga att leva i nuet.


Någon gång i min ungdom så ändrade ångesten karaktär.
Från att som sagt ha varit någonting som uppstod i vissa situationer och sedan ebbade ut, till att bli alltmer närvarande och tillslut kronisk, som en normal del av vardagen.
Situationer som jag tycker är jobbiga ger mig fortfarande ett kraftigt ångestpåslag, såklart, vilket jag antar är rätt vanligt.
Men skillnaden nu är alltså att även när den där extrema, akuta ångesten lägger sig, så kvarstår ändå alltid en viss nivå av ångest.
En diffus, svårbeskrivlig oroskänsla som alltid ligger där och gror.
I tonåren tillkom även depression, något som sedan dess har funnits med mig i perioder.

Det är ingenting som brukar märkas utåt, och det blir ofta en mindre chock för folk som känner mig till viss del, men som inte har någon aning om detta.
Jag har alltid varit bra på att kamouflera min ångest, och även depressionerna i stor utsträckning.
Från början för att jag kände en enorm skam över det hela, och senare för att ångesten följt med mig så länge att den blivit som någon form av normaltillstånd, som jag har vant mig vid och som jag tvingats försöka lära mig att hantera och leva med.
Det funkar bättre vissa gånger och sämre andra, och det är väl mycket beroende på vilken nivå ångesten ligger på.


Jag har under så många år funderat över varför jag har mått som jag har mått i större delen av mitt liv, och när det ska gå över.
Senare har jag funderat på varför det inte går över.
Jag har varit tvungen att fundera över, överväga och tillslut ta till mig saker som tidigare har känts uteslutet.
När jag var runt 10 år så gjorde jag en utredning som visade att jag hade vissa drag som tydde på autism, närmare bestämt asperger syndrom.
Jag var inte ”klockren”, så att säga, men man tyckte att jag låg inom spektrat, så pass att man ändå satte en diagnos.
Jag kunde dock aldrig ta den till mig, jag kände inte igen mig i den allmänna bilden av diagnosen och jag spenderade sedan ett halvt liv med att försöka ”bekämpa” den.
Det är inte förrän på senare år som jag börjat söka mer information, och efter att jag för några år sedan fick lära mig att den största delen av information som finns om asperger syndrom är baserat på pojkar och män, och att flickors och kvinnors problematik många gånger kan se annorlunda ut, så kände jag för första gången att det kanske ändå kan finnas något där.
Att slutligen, efter nästan ett halvt liv, börja förstå och acceptera vad som ställt till det för mig i hela mitt liv är lite av en befrielse.


Jag har tidigare skrivit om GAD (Generaliserat ångestsyndrom), en diagnos som jag inte fått på papper men som jag länge starkt misstänkt att jag också kan ha.
Det är dock väldigt svårt att säga säkert utan en utredning då det finns diagnoser som kan ”gå in i varandra” och ge liknande problematik, och egentligen spelar det väl kanske inte så stor roll heller då det inte ändrar någonting.
Huvudproblemet är ångest, oavsett vad det beror på.


Jag har ätit SSRI-medicin sedan i tonåren, vilket hjälpte mig ur en svår period med tvångstankar och den har även haft viss effekt mot depression.
Dessvärre hjälper den inte min ångest.
Jag har också (rätt motvilligt då jag alltid varit rädd för mediciner) provat ett par andra mediciner som tyvärr gjorde mer skada än nytta och resulterade i brutala biverkningar, och efter det har jag känt mig än mer skeptisk till att prova något mer.

Det här med mediciner är ju inte alltid en lätt fråga.
Det finns mediciner som fungerar suveränt mot ångest, men de är dock oftast rejält beroendeframkallande och kan vara besvärliga att sluta med vilket har skrämt mig.
Jag är dock inte emot den typen av medicin om man behöver den, tvärtom.
Jag har vänner som fått stor hjälp av olika typer av ångestmedicin.
Jag har bara aldrig känt att det varit fullkomligt nödvändigt för mig, och i och med den rädsla jag alltid har haft för mediciner så har jag gjort mitt bästa för att försöka hantera min ångest på andra sätt.
Jag har lyckats mer eller mindre bra med det, oftast har jag åtminstone lyckats hålla mig ovanför vattenytan.
Det enda som ibland kan kännas som lite av en sorg är att aldrig få uppleva hur andra människor upplever vardagen, hur det är att existera utan ångest.
Sista gången jag upplevde det var någon gång i slutet av min ungdomstid.
Jag minns känslan, men den är så avlägsen att jag inte längre kan ta på den.


Jag har gått hos flertalet psykologer genom åren, men tyvärr har jag inte känt att det hjälpt någonting.
Det enda positiva jag fick ut av det var att det var skönt att få sitta och beklaga sig för någon en timme utan att känna sig jobbig. 😉
Jag har dock inte fått prova KBT trots att jag bett om det vid upprepade tillfällen, så det är något jag ska försöka ta tag i igen framöver.


Efter många års försök att bli kvitt min ångest, har jag istället gått över till att försöka lindra och hantera den, hålla den på en så låg nivå det går.
Det är där positiva rutiner som regelbunden träning, ren mat, avslappningsövningar och tillräckligt med sömn kommer in.
Goda, värdefulla relationer är också det en viktig pusselbit.
Det räcker som sagt inte hela vägen, men det hjälper.



Baconpaj med champinjoner – glutenfri

Av , , Bli först att kommentera 12








Jag har fått någon jäkla dille på bacon den senaste tiden.
Jag äter egentligen inte speciellt mycket rött kött, och än mindre processat kött, så jag vet inte riktigt vad som har hänt nu… 😛
Jag har dock haft lågt järnvärde till och från de senaste åren, så jag vet inte, kanske försöker kroppen säga mig någonting? Haha.
Hur som helst, jättegod paj!
Som jag kommer att göra om i olika varianter.


Ingredienser:


Pajdeg

6 dl glutenfritt mjöl (jag använde 3 dl fullkornsrismjöl och 3 dl hirsmjöl)
200 g rumsvarmt smör
6 msk vatten
1 msk fiberhusk
1 1/2 tsk salt


Fyllning

3 paket bacon
7-8 färska champinjoner
1 gul lök
6 ägg
5 dl mjölk
3 dl riven ost (gärna en lagrad sort eller hälften lagrad och hälften mild)
En nypa salt
2 krm svartpeppar


Gör så här:


*Sätt ugnen på 225°
*Blanda ihop alla ingredienserna och knåda till en smidig deg
*Tryck ut pajdegen i en bakplåtsklädd avlång pajform eller ugnsform, ca 30×20 cm
Degen ska täcka både botten och kanterna
*Låt pajdegen stå i frysen medan du gör i ordning pajfyllningen


*Hacka lök, bacon och svamp och fräs i stekpanna
*Nagga pajdegen med en gaffel innan den förgräddas i mitten av ugnen i ca 10 minuter
*Vispa ihop ägg och mjölk och blanda i lite salt, peppar och den rivna osten
*Bred ut baconen, svampen och löken på pajdegen och häll äggstanningen över
*Grädda i mitten av ugnen i 15-25 minuter
(Tiden kan variera något beroende på ugn och val av mjöl, så det är bra att hålla lite koll)



Nattskräck

Av , , 4 kommentarer 8






När Alexander var runt året så började han få hysteriska gråt och skrikattacker ibland på nätterna.
Det hände flera gånger i veckan och under någon period var det varje natt.
Han har haft problem med magen sedan han föddes, så vi trodde först att det kunde vara det.
Efter ett tag kom vi fram till att det mest troligt rörde sig om nattskräck.
Det var som värst under några månader, och sedan kom det mer och mer sällan tills det helt försvann.
Så vi tänkte att: ”Jippi, det kanske är över nu då?”
Men så för ett par nätter sedan kom plötsligt en sådan där attack igen, och en till inatt.

Även om jag vet vad det handlar om nu så upplever jag det fortfarande som en väldigt uppstressande situation.
Nattskräck innebär att barnet plötsligt sätter sig upp och är fullkomligt skräckslaget, skriker och gråter och är otröstligt.
Det ser ut som att barnet är vaket men barnet befinner sig tydligen mitt emellan sömn och vaket tillstånd.
Barnet kan slå vilt omkring sig, kasta med huvudet fram och tillbaka samt är okontaktbar och svarar inte på tilltal.
Ibland håller det på i endast några minuter, men andra gånger, som för oss inatt, tog det drygt 20 minuter innan Alexander blev som vanligt igen.
Det är en extremt obehaglig upplevelse och jag känner mig så maktlös då jag inget kan göra, mer än att vänta ut det hela.
Försöker man trösta honom så slår han bort ens händer och blir om möjligt ännu mer arg och uppjagad.

Vi provade tidigare att försöka lugna honom medan han låg kvar i sin säng, men det var omöjligt så nu lyfter vi upp honom och sätter oss i soffan och slår på något barnprogram som han gillar.
Det brukar för oss vara det effektivaste sättet att få det hela att ebba ut fortast möjligt.
När attacken är över kan han oftast snart somna om som om ingenting hänt.


Någon som läser, som har erfarenhet av nattskräck?
Man undrar ju hur länge det ska pågå, och jag kan känna lite oro för att det ska följa med långt upp i barnaåren.

Glutenfria ätbara skålar (croustades) med räk och laxfyllning

Av , , Bli först att kommentera 7






Detta åt jag igår och jag mumsade även i mig rester idag, och jag funderar på att göra det till helgen igen.
Så jäkla gott!


Ingredienser:


2 dl vatten
1/2 dl olivolja
4 dl glutenfritt mjöl (exempelvis rismjöl, durramjöl, hirsmjöl eller en kombination av dessa)
1 msk fiberhusk
2 tsk salt
400 g skalade räkor (1 kg med skal)
150 g kallrökt lax
2 1/2 dl crème fresh
3 dl kesella kvarg
1-2 msk majonnäs (kan skippas om man vill köra helt sockerfritt och inte känner för att göra egen)
1/2 finhackad rödlök
0,5 dl finhackad färsk dill (fryst funkar)
1/2 citron
Salt
Svartpeppar
Muffinsformar
Eventuellt en klick sikrom och lite dill till garnering


Gör så här – skålarna (10-11 stycken)


Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda vatten, olivolja, fiberhusk och salt i en bunke.
Tillsätt mjölet och arbeta till en deg.
Smöra muffinsformarna så inte skålarna fastnar.
Ta små bitar av degen och tryck ut den i muffinsformarna, tills degen bara är ett par cm tjock.
Blöt fingertopparna om degen känns svår att trycka ut.
Ta bort överflödig deg som kommit utanför muffinsformens kant.
Om muffinsformarna tappar formen (haha vad vitsigt), kläm ihop kanterna mot varandra innan formarna läggs på en plåt och gräddas i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
Ta ut och låt svalna.


Gör så här – fyllningen


Skala räkorna och lägg dem i en skål.
Finhacka laxen, löken och dillen och lägg i.
Blanda ner crème fresh, kesella kvarg och eventuellt majonnäs.
Pressa i saften från citronhalvan.
Lägg i ca 1 krm svartpeppar och salta sparsamt.
Låt smeten stå i kylen i några timmar innan den klickas ut i skålarna.
En klick sikrom och en dillkvist på varje gör sig bra som garnering.
(Jag glömde bort att köpa både rom och färsk dill, så det är fryst dill ni ser på bilden. 🙂 )



Vårkänslor

Av , , Bli först att kommentera 8














De senaste dagarna har äntligen bjudit på flertalet plusgrader och sol, och även om det med den stora mängden snö inte sett speciellt vårigt ut, så har värmen ändå gett mig den känslan.
Jag och sambon skulle ta vår första lite längre promenad på flera veckor hade vi tänkt och vi gav oss ut på isen, men Alexander hittade snart en rolig snögubbe, så promenaden förvandlades till en halvtimmes lång kamp för att få honom att lämma den, haha.


Jag har varit så sjukt inaktiv den senaste tiden, jag minns inte när jag satt ner så mycket sist.
Det har sin förklaring i att det varit en period med ovanligt mycket trötthet, stress och oro.
Jag har inte mått bra och det har känts som det är något fel i kroppen.
Jag har fått oförklarig svullnad i benen och i delar av ansiktet, något inte ens min läkare kan förklara vilket inte direkt lindrar stressen, haha.
Jag är under utredning i alla fall och väntar på skiktröntgen av huvud och bihålor, en väntan som bygger på stressen ytterligare.
Förhoppningsvis beror mina konstiga symtom ”bara” på stress och kanske inaktivitet, men har man en hypokondrikerhjärna så målar man lätt upp katastrofen i förtid.
Långvarig stress kan ju som sagt orsaka alla möjliga underliga symtom, och jag försöker tänka att det är så det ligger till även denna gång.


Hur motigt det än känns just nu så ska jag göra ett seriöst försök med att komma tillbaka in i min vanliga träningsrutin, samt uppta promenader då min kondition är katastrofal.
Jag ska passa på i veckan då ”vårvädret” verkarfr fortsätta i några dagar åtminstone.
Skum känsla att vara slut och orkeslös samtidigt som hjärnan ändå är rastlös och man känner att det är för mycket ekkorhjul.
Det blir väl bättre framåt sommaren, när jag dels fått svar på min röntgen och (förhoppningsvis) har den biten ur världen, samt när man kan vara ute mycket mer och hitta på saker.


Önskar en fin vecka.

Glutenfria crackers med knaperstekt bacon, smörstekta champinjoner och avokado

Av , , Bli först att kommentera 8






Det här… Oh my God vilken kombination!
När jag var barn brukade min mamma göra rostade mackor med bacon, stekt svamp och avokado. Det var så jäkla gott!
Jag funderade på vad man skulle kunna ha istället för brödet, om man som jag vill skippa gluten och vetemjöl.
Så jag ändrade lite i receptet som jag brukar gå efter när jag gör pizzabotten, och det blev en succé!
Det här passar bra som förrätt eller plockmat, och receptet ger en plåt.


Ingredienser:


3 paket bacon
2 mogna avokado
500 g färska champinjoner
4 dl glutenfritt mjöl (jag använde 2 dl rismjöl och 2 dl hirsmjöl)
1 msk fiberhusk
1 1/2 dl vatten
1/2 dl olivolja
2 tsk salt
1 citron eller citronkoncentrat
Smör till stekning
En vitlöksklyfta
En gnutta svartpeppar


Gör så här – crackers:


Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda vatten, olivolja, fiberhusk och salt i en bunke.
Tillsätt mjölet och arbeta till en deg.
Klä en plåt med bakplåtspapper och tryck ut degen över hela plåten.
Man kan med fördel använda kavel också.
Skär botten i så stora delar som önskas.
Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter.


Gör så här – pålägg:


Tillaga baconen i ugnen tills de är knapriga eller stek i stekpanna.
Skölj och skiva champinjonerna och stek i rikligt med smör och pressa gärna i en vitlöksklyfta samt en gnutta svartpeppar.
Skär avokadon i längder.
Jag brukar bre lite smör på crackersen innan jag lägger på fyllningen.
Pressa lite citron eller citronkoncentrat på – det blir pricken över i:et på detta delikata snack!



Bacontårta

Av , , Bli först att kommentera 9








Det här var gårdagens middag – en kall tårta som jag har gjort några gånger tidigare och fullkomligt älskar!


Ingredienser:


5 skivor rågbröd (mängd beror ju på hur stora skivorna är, jag använde Kung Markattas osötade rågbröd som är i stora skivor)
75 g smör
1 msk fibersirap clear (det ger en viss sötma till botten som ger en bra kontrast till den salta baconröran)
250 g kesella kvarg
300 g crème fraiche
3 paket bacon
1/2 rödlök
1/2 hackad gräslök + lite till garnering
4 gelatinblad (kan skippas, det blir gott utan också)
1 msk citron eller limesaft
En gnutta salt och peppar
En knippe färsk dill eller persilja till dekoration




Gör så här:


*Smula brödet (använd mixer eller smula förhand

*Smält smöret och blanda med brödsmulorna

*Tillsätt fibersirapen

*Tryck ut på botten i en avlång pajform eller ugnsform, cirka 30×20 cm

*Ställ i kylen

*Tillaga baconen i ugnen tills de är knapriga, eller knaperstek i stekpanna

*Lägg gelatinbladen i kallt vatten, minst 5 minuter

*Finhacka rödlöken och gräslöken och lägg i en bunke

*Blanda i kvarg, crème fraiche, citron/limesaft, salt och peppar

*Smält gelatinbladen på svag värme och rör ner i smeten

*Hacka baconen och lägg i dem

*Häll smeten i formen och låt stå i kylen några timmar innan servering

*Njuuut!



Blogghubb