LCHF-chokladmousse med smak av kokos

Av , , Bli först att kommentera 6

qqa


När min mamma fyller år nyligen så bjöd jag bland annat på en lite uppiffad variant av denna klassiska och enkla dessert, som vart riktigt uppskattad.


4 portioner.


Ingredienser:

3 ägg
4 dl vispgrädde
3 msk rå kakao
1 dl kokosflingor
2 msk av denna hasselnötskräm
1 dl sötströ eller sukrin
Eventuellt sockerfri choklad


Gör så här:

1. Separera äggulorna från vitorna
2. Vispa äggvitorna till ett relativt fast skum
3. Vispa grädden
4. Rör i äggulorna, kakaon, hasselnötskrämen och sötningen
5. Vänd till sist ner äggvitorna och ställ moussen i kylen ett tag
6. Jag toppade med att riva över lite av denna LCHF-choklad


Enjoy!



Bli först att kommentera

Samband mellan förkylning och depression?

Av , , 7 kommentarer 9



Jag börjar så smått se ett litet ljus i tunneln efter en ytterst förkyld vecka.
När folk pratar om ”man colds”, så refererar jag till mig själv.
Där snackar vi man cold deluxe.
Förkylningar har alltid påverkat mig i stor utsträckning, jag tror inte att jag känner någon karl som blir mer ynklig och tycker mer synd om sig själv då än jag. Haha!


Något jag reagerat över under många år, är hur pass mycket min sinnesstämning försämras när jag åker på en förkylning.
Att man blir trött, less och inte direkt känner sig speciellt munter när man är omtöcknad och har ont är såklart inga konstigheter.
Men jag upplever en drastisk försämring av den depression och ångest som till någon del alltid finns i min vardag.
Det känns vissa gånger som att mattan fullständigt dras bort under mina fötter och jag sjunker plötsligt och oförklarligt ner i ett svårt hål.
Denna reaktion på en helt vanlig förkylning känns ju minst sagt rätt överdriven.
Att jag blir så nere vid en har jag tänkt till stor del beror på mig som person, och den kontrollmänniska jag är.
Att jag har svårt att bara vara, oförmögen att sköta alla de rutiner jag behöver ha i mitt liv för att det ska flyta på så smidigt som möjligt så jag kan må så bra som möjligt.
Som träning, kost, hushållssysslor och sociala åtaganden.
Jag har dock även funderat på om det inte skulle kunna vara något annat också, som sker i hjärnan. Något rent biologiskt.
Eter snabba efterforskningar hittade jag viss intressant läsning, bland annat en studie som pekar på ett samband mellan sjukdomskänsla och en försämring i det psykiska måendet.
Har man väldigt nära till att känna ångest och sjunka ner i depression i normala fall, så blir det ju så klart en än större påverkan på sinnesstämningen vid virusinfektioner som förkylning och influensa, än det kanske skulle bli om man inte drogs med ett lika besvärligt psyke.
Intressant, som sagt. Att det där, som när det gäller annat, kan finnas en koppling mellan det fysiska och det psykiska.
Även om det behövs betydligt mer forskning i ämnet.


Nu väntar en lugn helg, då jag hoppas ha ork till att fixa med lite saker som behöver göras hemma.
Och till veckan bör jag så gott som vara på banan igen.
Jag längtar efter att få ta ut mig fysiskt och återgå till en mer balanserad kost.
All färdigmat, glass och semlor, som jag tryckt i mig för att jag inte haft någon vidare ork för matlagning samt att det varit det enda jag känt ett uns sug efter, börjar stå mig upp i halsen.

Inte för att jag INTE uppskattat dessa…måltider…
De har helt klart lyst upp i förkylningsmisären.
Men det gäller att veta när det är nog. 😀

26910142_10154988066932735_8238196157140755898_o

7 kommentarer

Nytt år, ny motivation?

Av , , Bli först att kommentera 13

43

 

Jag ser fram emot en vår fylld av en massa träning (om jag får vara frisk vill säga, peppar peppar).
Jag är ju långt ifrån ensam om att känna så, jag skulle gissa på att ”ett hälsosammare liv” stod högt när det gäller nyårslöften även i år.
Vanligt är dock att den nyfunna motivationen börjar tryta redan under de första månaderna på året.
Att hålla liv i träningsglädjen i det långa loppet är otroligt svårt för många, så även för mig periodvis.
Förutom att ständigt försöka påminna sig om det mål man vill nå (om man nu har ett sådant), så finns det små knep man kan ta till för att göra träningsupplevelsen lite roligare.
Ett sådant är snygga, välsittande träningskläder som man känner sig fin i.
Noll betydelse för träningen egentligen, men rent psykologiskt tycker i alla fall jag att det gör en del.

Fitnessbutiken säljer träningskläder, tillbehör och kosttillskott, och är en av de onlinebutiker som jag handlat flitigast från genom åren.
Därför tvekade jag inte när jag fick möjlighet till ett samarbete med dem.
De har just nu winter sale, med rabatterade priser på en massa plagg från olika märken.
Exempelvis ett av mina favoritmärken Better Bodies – som jag har på mig på bilden.


Kika in och fynda bland deras TRÄNINGSBYXOR!




Sponsrat inlägg.

Bli först att kommentera

Underbar gourmetpaj

Av , , Bli först att kommentera 7



GetFileAttachment-1


Jag brukar publicera recept som går under kategorierna Clean eating och/eller LCHF.
Denna paj hör inte riktigt till någon av dem, men då den är helt fantastisk och en av mina absoluta favoriter får den komma med ändå.
Den är en av de mest uppskattade grejer jag någonsin bjudit på, och den har därför blivit en självklarhet på diverse tillställningar hos mig.


Ingredienser:


1 kg räkor med skal
400-500 g kallrökt lax (viltfångad är att föredra, men dessvärre inte alltid så lätt att få tag på)
3 mogna avokado
2 ägg
1 röd lök
3 msk majonnäs (Jag gör egen, recept kommer nedan)
1 påse kavring (finns bland brödet på de flesta större matbutiker)
1 lime eller limejuice på flaska
1 burk stenbitsrom
150 g smör
Färsk dill
Salt
Peppar


Majonnäs:


1 äggula
2 dl rapsolja
1/2 msk fransk senap (valfritt)
0,25-0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar


Se till att alla ingredienser har samma temperatur – rumstemperatur eller kylskåpskallt, annars skär det sig lätt

Vispa äggulor, salt, peppar och ev. senap fluffigt i en skål

Tillsätt lite olja i taget
När ägget och oljan tjocknar till en majonnäs kan du hälla i oljan fortare under tiden du vispar

Smaka av med salt och svartpeppar



Gör så här:


Smula kavringen (lämna kvar ca 7 skivor i påsen) fint för hand eller använd mixer

Smält smöret

Blanda kavring och smör i en bunke till en massa, knåda sedan ut det i en pajform och ställ in i kylen

Hacka lax, avokado, lök och de hårdkokta äggen fint och lägg alltsammans i en bunke

Skala räkorna och tillsätt dem i bunken

Blanda I majonnäsen, pressa ner limen eller häll i lite limejuice samt salt och svartpeppar

Rör om och bred ut över pajbotten

Dekorera med rom och dill




Enjoy!



Bli först att kommentera

6 goda alternativ till pasta

Av , , Bli först att kommentera 10

Vad kan man äta om man vill ha pasta, men undvika vete och gluten?
Det börjar finnas en uppsjö av alternativ, och jag har plöjt mig fram i djungeln en hel del den senaste tiden, i jakt på fungerande substitut.

Nedan har jag radat upp och betygsatt sex glutenfria alternativ som jag testat och som jag tycker åtminstone håller måttet.

 

       Rårispasta  tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458

biori-fusilli-brown-rice-pasta-250g

Förmodligen så nära man kan komma vanlig pasta. En klar favorit!

       

  Spaghetti på råris tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458

0-112616

 

Om man vill ha den goda rispastan i spaghettiform.

       

      Bovetepasta tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458

bovetepasta-torteglioni-eko-500g-biori

Lite gummiaktiga i konsistensen med en kraftig smak som är svår att beskiva.

 

         Linspasta tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458

0-115492

Lite grynigare än vanlig pasta, med bra smak av linser.

 

Spaghetti på svarta bönor tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458

Nicks_Black_Bean_Spaghetti_200g-960px

Den får mig direkt att tänka på nudlar, och skulle nog passa bra som substitut till det i en soppa.

 

      Sjögräsnudlartumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458d

nudlar_resultat

En alldeles nyfunnen favorit. De kan ätas råa och är då krispiga, jag personligen föredrar att värma upp dem i någon sås.
När de värms upp blir de mjuka och påminner väldigt mycket om glasnudlar.
Precis som glasnudlar är de ju rätt smaklösa, men blir supergoda om man slänger i dem i en sås eller marinad.




Bli först att kommentera

Saftigt havrebröd

Av , , Bli först att kommentera 5



PSX_20180107_044621


Jag vart så sugen på riktigt gott och saftigt bröd häromkvällen, så det fick bli lite exprementerande i köket och resultatet blev förvånandsvärt bra.
Det godaste ”alternativa” brödet jag bakat hittills, helt klart.




Ingredienser:

6 dl havremjöl
3 ägg
2 1/2 dl mjölk
1 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver


Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader

Vispa ägg, mjölk, salt och bakpulver
Häll i mjölet i och vispa till en jämn smet

Smörj en brödform (avlång, ca 25, 30 cm lång)

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter
(Jag använder varmluftsugn, i vanlig ugn får man höja temperaturen ca 25 grader eller grädda lite längre.)


Enjoy!



Bli först att kommentera

Nytt år, nytt hopp

Av , , Bli först att kommentera 8



ext





För drygt ett år sedan satt jag och skrev ett inlägg här på bloggen, av samma karaktär som det jag kommer skriva nu.
Jag hade så stora förhoppningar inför det kommande året. Planer som skulle förverkligas, drömmar som skulle slå in.
Men…livet kom emellan. Oväntade saker skedde, livsförändringar som slukade större delen av min tid och energi.
Jag kommer att minnas 2017 med väldigt blandade känslor.
Det var till stor del ett av de tuffare åren för mig hittills, men det genererade även nya glädjeämnen vilket skänkt mig lite ny mening i tillvaron.
Under 2018 är jag mer beslutsam än någonsin att ta ett kliv framåt, och försöka forma mitt till något jag kan känna mig mer tillfreds med.


I frustrationen över vad som fattas, är det lätt att ”glömma bort” sådant som trots allt skänker värde till livet – och som bör tänkas på med tacksamhet.
Jag må ha ett psyke som ständigt motverkar mig, men jag har en kropp som är frisk och oftast fungerar ganska bra.
Det är en sak som aldrig får tas förgivet.
Jag har genom årens lopp haft möjlighet att få resa, få uppleva och samla kraft på ställen som alltid kommer ha en plats i mitt hjärta.
Jag har människor i mitt liv som tycker om mig, som accepterar mig för den jag är och som försöker lyfta upp mig.
För dessa saker är jag tacksam.


”Nytt år, nya möjligheter” har aldrig känts så aktuellt som nu.
Att ett nytt år tar sin början innebär givetvis inte automatiskt att någonting alls förändras, men för mig känns det som ett optimalt tillfälle att genom hårt arbete satsa på att lägga fler bitar på plats i livspusslet.
Jag känner mig hoppfull om att sedan få blicka tillbaka på 2018 med större värme och ett lättare sinne.


Jag vågar lova ett år med en flitigt uppdaterad blogg, så häng med!


Önskningar om god fortsättning och välgång under året till er alla! a8878x



Bli först att kommentera

Räk och currysås med kelpnudlar

Av , , Bli först att kommentera 9

20180104_0043481


Efter julens alla gottigheter har jag, och inte minst min mage, längtat efter att återgå till sundare rutiner.
Jag känner stor lust och motivation att under året testa mig fram i jakt på nya, goda och hälsosamma rätter.

Detta fick bli dagens middag, räkgrytan har jag gjort många gånger tidigare – i olika variationer.
Kelpnudlarna (sjögräsnudlar) däremot, testade jag för första men absolut inte sista gången!
Sjögräsnudlar är mineralrika, tillverkas av tång och är kalorisnåla (för den som uppskattar det).
Denna Asien-inspirerade rätt kommer helt klart att tillagas med jämna mellanrum.


Ca 4 portioner

Ingredienser:

1 kg oskalade räkor
800 ml kokosmjölk (krämig)
200 g passerade tomater
2 msk tomatpuré
2 tsk röd currypasta
3 msk ketchup (med stevia)
1 gul lök
2 paprikor
4-5 vitlöksklyftor
1 röd chili
3 dl skivade färska champinjoner
Salt, svartpeppar och gul curry efter behag



Gör såhär:

Finhacka lök och vitlök (eller använd vitlökspress)
Hacka paprika och chili och skiva champinjonerna
Fräs lök och vitlök i stekpannan, släng i paprikan och chilin
Lägg blandningen i en lite större kastrull och stek champinjonerna
Tillsätt champinjonerna, kokosmjölken, passerade tomater, tomatpuré, currypasta och ketchup
Koka upp och krydda med salt, svartpeppar och gul curry

Öppna påsen med kelpnudlarna och häll av vätskan
Lägg nudlarna i ett durkslag och skölj dem i rikligt med kallt vatten
Nudlarna kan ätas råa och är då krispiga, jag föredrog att blanda dem ordentligt med såsen och då blev resultatet väldigt likt glasnudlar
Tillsätt räkorna just innan servering

Enjoy!

Bli först att kommentera

Mumsiga havrescones

Av , , 2 kommentarer 9



IMG_20171209_091824_079


Nygräddade scones med en klick smör som får smälta och kanske en ostskiva, hur smarrigt är inte det?!
Dessa havrescones är en ny frukostfavorit.
Smaken är inte alls långt ifrån vanliga scones, trots avsaknad av vetemjöl.
Jag gillar havremjöl främst för att det är näringsrikt och för att det är betydligt snällare mot min IBS-mage.

Alternativa recept innebär tyvärr ofta en kompromiss med smaken, därför är det så uppskattat de gånger man hittar ett hälsosamt alternativ som inte känns som en uppoffring. Som det här!
Något smuligare än vanliga scones, men enligt mig nära på lika goda.

Jag använder mig av glutenfritt havremjöl, och då bör degen vara hyfsat kladdig när den klickas ut på plåten.
Annars är det stor risk att det man bakar kommer bli torrt och för smuligt.
Använder du ej glutenfritt havremjöl kan du lägga till upp till en dl havremjöl i detta recept, för en fastare deg som går att forma likt vanliga scones.



Ca 6 stycken


Ingredienser:

3 dl havremjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
75 g smör
2 dl mjölk


Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C
Blanda havremjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Finfördela smöret i blandningen.
Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg.
Dela upp degen i 8 stycken bullar och lägg på en bakpappersbeklädd eller smord plåt.
Nagga eventuellt ytan med en gaffel.
Grädda mitt i ugnen mellan 10-15 minuter.


Enjoy!



2 kommentarer

Julig granola

Av , , Bli först att kommentera 9



20171207_210105




Granola är något som det äts en del av till frukost hos mig, och jag vill att den uppfyller två kriterier: Nyttig, och så, självklart, GOD.
Båda kriterierna uppfyller man lätt genom att göra sin egen granola, och dessutom sparar man en slant.
Jag älskar både kanel och kardemumma, och en granola innehållande det passar ju aldrig bättre än i dessa juletider.




Receptet ger mängden på bilden.

5 dl havregryn

1½ dl russin

1½ dl annan torkad frukt, typ grovhackade aprikoser eller fikon

1 dl hackade nötter

1 msk kanel

2 tsk kardemumma

½ dl vatten

½ dl honung

1½ msk neutral matolja

1 nypa salt

Gör såhär:

Sätt ugnen på 180 grader
Värm vattnet något (i kastrull på spisen eller skål i micron)
Rör ut honungen i det varma vattnet och tillsätt oljan
Blanda de torra ingredienserna i en bunke
Häll honungsvattnet över havregrynen och vänd runt så allt blandas
Häll blandningen i en ugnsfast form eller långpanna
Rosta i mitten i ugnen 15-20 minuter
Rör runt några gånger under rostningen
Tag ut ur ugnen och låt svalna



Bli först att kommentera