Klimatvägval i Umeå

Journalisten och författaren Arne Müller uppmärksammar i en debattartikel i Västerbottens-Kuriren en ny rapport om konsumtionsbaserade utsläpp i Umeå kommun. Läs den!

Kommunledningen i Umeå älskar utmärkelser. Efter kulturhuvudstadsåret har man hoppats på att få en utmärkelse på miljöområdet. Man vill visa hur bra vi är och hur bra det går. I det ljuset framstår rapporter som pekar på allvarliga problem och svagheter som glädjedödare och party-poopers. Tystnaden kring ovan nämnda rapport visar också att det finns en feghet i dessa frågor. Varför? Därför att sittande kommunledning med Hans Lindberg och Anders Ågren i spetsen bara tycks intresserade av en sak och det är att sitta kvar på sina maktpositioner. Därför talar de inte om frågor som skulle kunna göra dem ännu mindre populära än vad de redan är. Frågan om flygets, bilismens och köttkonsumtionens klimatpåverkan är sådana frågor. Då blir Lindberg och Ågren, som utan att blinka kör över folk i andra frågor, populister.

Men klimatfrågan behöver inte ängsliga bekräftelsesökande politiska ledare som Hans (har) Ågren utan handlingskraftiga ledare. Det som krävs är en politik för klimatomställning som driver fram omfattande förändringar av hur vi lever. Om denna omställning genomförs nu och inte i efterklok panik finns tid att göra det på sätt som upplevs rättvisa av oss som berörs. Jag är övertygad om att omställningspolitiken – som alla innerst inne vet måste komma – kan utformas på sätt som inte bara upplevs som en uppoffring utan som ett sätt att lösa många av de problem vi står inför idag.

Lyssna på de som ägnat år åt att sätta sig in i frågan och tålmodigt försöker få folk att lyssna. Ni finner dem i den vitklädda barnvagns-convoyen, i den grupp av hjältar som står utanför stadshuset varje fredag och kräver handling i klimatfrågan och i de odlingsgrupper som omvandlar stanss parker till livsmedelsförråd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.