Johans nyheter

Majoriteten i Vännäs redovisar öppet!

Majoriteten som inte redovisar korrekt vad gäller budget och åtgärder?

Inget kunde väl vara mer osant. Vi  i majoriteten har för vana att dela all information om läget i ekonomin med alla inblandade partier. Nu skyller oppositionen på allt på oss. Det må vara oppositionens möjlighet men likväl inte sant.

Oppositionens trams kring "våldtäkt på demokratin", "död hand över landsbygden" och "usel ekonomi" är alltså inte sant! Alla partier har varit med på resan, haft samma information som majoriteten och Centern la inte ens ett motförslag i kommunfullmäktige!

Kommunens ekonomi de senaste åren har legat på plus. Inte i enlighet med uppställda mål vad gäller 2011 (+3,4 mkr) men likväl på plus.

Nu står vi inför utmaningar att klara årets och de kommande årens ekonomiska förutsättningar. De kommer sig av ekonomiska krisen och det faktum att regeringen valt en väg från den fördelningspolitik som funnits tidigare. Dessutom slår regeringens vägval med miskad arbetslöshetskassa och minskat stöd till vuxenutbildning hårt och ökar kommunens utgifter.

De senaste åren har kommunens verksamheter behövt dra ner inom sina respektive områden, vilket medfört ytterligare ansträngningar eftersom inte behoven krymper. Detta föranlett av ekonomiska krisen och att fler människor då är utan arbete, vilket leder till minskade skatteintäkter för Vännäs.

I ljuset av allt detta så skulle man kunna förstå att nedläggning av byskolor, som i sin tur inte försämrar kvalitén måste övervägas.

4 kommentarer

  1. Hans-Inge Smetana

    Intressant att så fort du får möjlighet så skyller du på regeringen fast du säger att du inte gör det. Oavsett regering så måste vi förhålla oss till intäkterna och inte överskrida våra investeringar som vi tyvärr gjort några år. Jag säger vi som jag också sa i debatten på fullmäktige. För det har varit en hederskodex ända sedan Matts Lundgrens tid att när vi på detta sätt jobbar tillsammans så lägger vi ett gemensamt förslag där det är ett givande och tagande under arbetets gång. Sedan när vi har ett förslag så är det budgetberedningens gemensamma förslag och inte varken S eller KD eller någon annans förslag, utan gemensamt förslag. Ett framgångskoncept.

  2. johan Söderling

    Svar till Hans-Inge Smetana (2013-03-04 20:22)
    Skyller på regeringen? Jag redovisar öppet den väg du och din allianskollega valt och som har ställt till så mycket, nu senast har ni valt att inte gå på det gemensamma förslaget till utjämning. Det ger Vännäs ca -5mkr!

  3. Hans-Inge Smetana

    Du tar inte upp att sedan alliansregeringe tillträtt så har Vännäs kommun fått 159.6 miljoner i ökade intäkter. Det är verkliga siffror Johan och inget tyckande åt nåt håll.

  4. Monica Wahlström

    Vissa uttryck har nog blivit väl starka, det kan jag hålla med om.

    Men att ekonomin inte är god, det håller väl även du med om, det var du ju ganska tydlig med under fullmäktigemötet också!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.