Johans nyheter

Permanent dispens, ok enligt Sandström!

Åke Sandström uppger i lördagens tidning i artikel kring eventuella nedläggningar av byskolor i Nordmaling att ” dispenser från behörighetskrav kan sökas om läraren anses lämplig och i så stor utsträckning som möjligt har rätt utbildning”

Vad Sandström ”glömmer” är att lagstiftningen endast ger möjlighet till dispens om behörig personal inte går att finna och endast under en övergångsperiod, samt att så fort som möjligt ska skolan ersätta en icke behörig med en utbildad om sån går att rekrytera. Man kan ju också lägga till att det är anmärkningsvärt att Sandström tycker att lärare med lägre/felaktig utbildning duger åt barn som går i byskolor.

Man får alltså inte systematiskt och långsiktigt bygga verksamheten på personal som saknar behörighet. Vår tolkning av dispensmöjligheterna är att kommuner som har svårt att rekrytera behörig personal under en övergångsperiod får använda sig av icke behörig personal men med så bra utbildning som möjligt, eftersom det vore direkt olämpligt att lämna elever ” vind för våg” och utan vuxennärvaro.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.