Johans nyheter

Möjliggör för mindre livsmedelsproducenter att leverera mat till Vännäs kommun

!

 

 

Aktuell debatt i Vännäs är frågan om vegetarisk dag i kommunens skolor och förskolor, men också om kostutredningar och om vi ska ha tillagningskök eller mottagningskök. Mat är betydelsefullt för många och lockar till engagemang.

 

Många vill ha öppna marker och vill se betande djur, ha en stor artrik flora, äta bra mat, helst närproducerad och gärna till ett bra pris.

Till detta kommer debatten om klimatpåverkan genom djurhållning men också debatten om hälsofrågor t.ex. att man borde äta mer varierad kost istället för att öka köttkonsumtionen.

Från näringarna ropar man efter ökad andel närproducerat på den offentliga tallriken. Antalet ”gröna näringar” krymper ständigt och arealen odlad mark även den. Kan vi som kommun hjälpa till att bryta trenden? Vad är den politiska viljan i Vännäs?

 

  • Vi socialdemokrater i Vännäs vill att andelen närproducerade livsmedel ska öka.
  • Vi vill att t.ex. andelen nötkött, griskött, ägg, mjölk och potatis som idag upphandlas genom centrala avtal för kommunens räkning så långt det är möjligt ska täckas av dem som producerar livsmedel i regionen.

 

Hur ska vi då komma hit?

Vännäs kommun ser över de avtal som vi har för att så snart som möjligt kunna styra över upphandlingarna till att stärka regionens produktion. Det sker inte över en natt men inriktningen ska vara klar och tydlig. Det finns kommuner som lyckats utan att bryta mot upphandlingsreglerna och det ska vi också lyckas med.

 

I detta sammanhang har vi förstått att signalvärdet av debatten kring vegetarisk dag eller måltid i Vännäs är högt. Därför har vi ändrat uppfattning över hur vi ska behandla motionen från Miljöpartiet i Vännäs kring införandet av vegetarisk dag i Vännäs kommuns skolor. I grunden anser vi att motionen inte borde behövas då en varierad matsedel med högt näringsinnehåll naturligt innehåller vegetariska måltider. Det är dit vi vill komma genom att med den inriktningen ge uppdraget om matsedelns sammansättning till de kostansvariga.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.