Johans nyheter

Dags att starta om!

Efter långt uppehåll med bloggande är det nu dags att dra igång skrivandet igen. Jag tänkte försöka få till åtminstone en blogg per vecka. Det är mycket som händer i vår kommun och min ambition blir att förmedla detta till er också genom denna blogg. Redan nu vill jag påpeka att jag kommer vara noga med att publicera alla kommentarer om de har en tydlig avsändare. Jag tycker det är viktigt med synpunkter men då får ni också stå för dom.

Vad är det då som hänt i Vännäs denna vecka? Framför allt förs resonemang kring nästa års budget. Alla verksamheter har arbetat hårt med detaljbudgetarna inför nästa år och flera åtgärder är vidtagna för att klara verksamheterna utifrån det utrymme som finns och gavs i de ramar som beslutades i juni. Vad vi visste redan då var att barn och utbildningsnämndens ram var väl snålt tilltagen liksom även för övriga förvaltningar. Vad vi också visste var att det fanns fyra osäkerhetsfaktorer som skulle kunna ge utrymme för justering av ramarna nu i november. Dessvärre kan vi konstatera att de osäkerheterna gav sämre utdelning än väntat för Vännäs. Vad betyder nu detta i klartext?

Under nästa vecka kommer majoriteten att ha överläggningar om hur utrymme för att förstärka ramana ska skapas. Politiken i Vännäs är ense om att för flera av förvaltningarna väntar annars stora nedskärningar vilket inte vi bedömmer möjligt utifrån det uppdrag och det behov medborgarna har. Vi har några olika alternativa vägar att gå för att lösa problemet, nu ska vi diskutera vägval.

Hur kan det då komma sig att Vännäs nu har en ansträngd ekonomi? Den största enskilda anledningen ligger i att vi nu bygger mycket för att möta en allt större inflyttning och har gjort så de senaste åren. Många unga familjer flyttar till oss och då behövs plats i barnomsorgen och grundskolan. Vi har också tagit itu med dåliga lokaler och satsat på nybyggnationer. Kort sagt, det kostar att växa. Att vi dessutom har en lågkonjunktur som ger mindre pengar att fördela är också en av anledningarna.

Min övertygelse är dock att vi har en positiv utveckling framför oss i Vännäs. Ekonomin kommer att stärkas, det ska skapas utrymme för satsningar. Vännäs är redan och kommer fortsätta att utvecklas ännu mer som en bra kommun att leva, bo och verka i.

Trevlig helg!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.