Utbildning och karriär

Varför En Professionell Bartenderutbildning Kan Hjälpa Dig Att Lyckas

Av , , Bli först att kommentera 0

Receptet för en framgångsrik och populär bar är kunskap. Investera i dig själv och i din verksamhet och få möjligheten att se din bar blomstra. Det finns tusentals barer som lockar, men för att sticka ut lite extra behövs gedigen kunskap och smarta lösningar.

bartenderutbildning

En bartenderutbildning är inte bara ett minne för livet utan också en investering. Genom att utbilda dig till bartender har du på papper att du är kompetent. Oavsett om du vill driva en egen bar eller arbeta för någon annan är det alltid en fördel att ha en viss utbildning som livlina. Förutom att du lär dig en hel del om hur man gör de populäraste och klassiska drinkarna kommer du också att lära känna en massa människor och knyta viktiga kontakter inom industrin.

Att registrera dig för en bartender-utbildning är enkelt och går att göra online. Det kan vara en bra idé att gå in och jämföra priserna för olika utbildningar samt se över kursplanen först.

Kanske känns det tråkigt att behöva lägga pengar på en utbildning, men försök att se det ur ett framtidsperspektiv. Du kommer att få ta del av kunskap som gäller i hela industrin, till skillnad från om du endast blir upplärd på baren där du arbetar. Det kan mycket väl vara så att de på baren du arbetar på bara serverar en viss typ av drinkar och för att lyckas i din karriär bör du ha så bred kunskap som möjligt. Ditt självförtroende kommer att öka när du vet precis hur man blandar en viss drink eller om du börjar arbeta på en ny bar och slipper känna dig som en nybörjare då du redan besitter stor kunskap. Dessutom kommer du att lära dig tekniker för hur du på bästa sätt tar tillvara på ingredienserna. Alkohol är dyrt och för mycket alkohol per drink eller alkohol som används på fel sätt är slöseri med pengar.

Det är svårt att ta sig ur gamla vanor. Därför är det bäst att du lär dig att göra drinkarna rätt från början. Tänk på att små misstag kan göra att du förlorar kunder och pengar.

Investera i dig själv och i din verksamhet för att se din bar och din karriär blomstra. Kunskap är det bästa receptet för en framgångsrik karriär som bartender.

Bli först att kommentera

De bästa egenskaperna du kan ha som kock

Av , , Bli först att kommentera 3

ID-10093244

 Bildkälla: FreeDigitalPhotos.Net

Att jobba som kock innebär långa och hårda arbetsdagar. Faktum är att det krävs mer än att bara vara duktig på att laga mat för att vara en duktig kock. Oavsett om du jobbar på ett storkök eller en gourmetrestaurang så finns det vissa egenskaper som alltid är bra att ha när du arbetar i köket.

Teamkänsla, ledarskap och konflikthantering

Att kunna laga mat är en grundförutsättning för att bli en duktig kock, men det krävs mer än så för att kunna jobba effektivt i ett kök. Först och främst så arbetar du mycket sällan helt själv i en restaurang. Du måste kunna samarbeta med alla, inte bara andra kockar. I en restaurang så är alla beroende av varandra, om en del går dåligt så börjar allt gå dåligt. Det är ännu viktigare i själva köket där allt behöver vara koordinerat och tajmat för att kunna serveras så bra som möjligt. Att kunna leda ett kök är en egenskap som kräver ett sinne för organisation och även en känsla för ledarskap. Att kunna multitaska är en annan väldigt viktig egenskap då du oftast måste ha koll på många olika rätter och matvaror samtidigt.

För att lära sig hur man blir en bra kock behöver man även behärska pressade situationer. Att jobba i ett kök är nämligen stressigt. Det kan gå från en lugn eftermiddag till helt fullsatt på en minut. Att kunna hantera pressade situationer och fortfarande behålla lugnet är en egenskap som i första hand kommer från erfarenhet. Ju mer man jobbar, desto mer kan man och desto effektivare blir man i köket. Stress i sin tur kan även snabbt leda till hätska diskussioner och konflikter. Oavsett om man är kökschef eller inte så ligger det alltid i det egna intresset att kunna reda ut konflikter på ett bra sätt. I slutändan så jobbar alla åt samma mål, att ge gästen en så bra restaurangupplevelse som möjligt.

Kunskap ger självförtroende och färdighet

Hos oss hittar du allt du behöver för att bli en duktig kock. Ge dig själv de bästa förutsättningarna och lär dig från erfarna kockar och fantastiska föreläsare. Ju mer du kan desto säkrare blir du i köket, något både du och dina kollegor kommer att uppskatta.

Bli först att kommentera

Att förbereda sig inför högskoleprovet

Av , , Bli först att kommentera 1

exam

 bildkälla: freedigitalphotos.net

Bland de som nu läser på högskola har 30% utav dem kommit in på sitt högskoleprovresultat. Det säger ganska mycket och tänker man söka till en högskola rekommenderas det att ta högskoleprovet innan. Anledningen är att du hamnar då i två urvalsgrupper, en för ditt gymnasiebetyg och en för högskoleprovet. 

Tips för veckorna innan provet

Håll dig till grunderna. Provet kommer att testa dina grundkunskaper om matematiska formler och problemlösning, ordförråd och läsförståelse. Visst är det bra att kunna fakta men vad dessa prov mest är ute efter är att se hur du tänker, hur du löser problem, hur bra du förstår texter och ord. Så sitt inte och försök trycka in all fakta som du skulle kunna tänka dig kan komma på provet utan fokusera på problemlösning. 

För att få en inblick i hur det fungerar och även vilka områden som är svårast för dig så gör några av de gamla testen som ligger ute på nätet. Högskoleprovet är inget prov som kommer med ett visst antal utpekade kapitel i böcker som man kan lära sig för att klara testet, vilket gör det till något som de flesta är mer ovana vid.

Det är också farligt att tro att det inte är någon ide att förbereda sig alls, eller att det inte går att förbereda sig, eftersom att det är de grundläggande kunskaperna som testas. Dessa kunskaper har du garanterat gått igenom och använt i skolan, men ditt minne behövs fortfarande färskas upp och putsas till.

Förutom att göra de äldre högskoleprov som finns på nätet är det bra att se till att man kan de grundläggande matematiska formlerna och öva sig på att använda dem i problemlösningar.

Läs böcker för att förbereda dig inför det svenska högskoleprovet, inför läs- och ordförståelsedelarna.

Tips för provdagen

När du gör matematikdelarna börja med att skriva ner formlerna på ett kladdpapper för att inte behöva oroa dig för att glömma bort dem eller få hjänsläpp.

LÄS UPPGIFTERNA NOGA! Det är så lätt att missa ett viktigt ord eller formulering om man stressläser igenom uppgifterna. Dessutom är det inte ovanligt att det finns överflödig information bara för att se om du kan plocka ut den relevanta informationen. Så läs noga igenom uppgifterna för att slippa göra missar på grund av det.

Kom väl förberedd med två pennor, om en skulle gå sönder, suddigum och en linjal. Du kan också ha nytta av en klocka om det inte skola finnas en väggklocka i lokalen du skriver provet i. Eftersom provet är på tid, är det bra att vara hålla koll på tiden och se till att man disponerar den bra. 

Misströsta inte om det inte gick bra första gången. Det är många som gör provet upprepade gånger. Det är bara att öva dig på de delar där det gick sämre och prova igen.

Bli först att kommentera

Vikten av datautbildning

Av , , Bli först att kommentera 1

computer

Tekniken har utvecklats och det går fort. Datorer är en stor del av hur vi idag kommunicerar, därför är det viktigt att ha en god förståelse för hur datorer fungerar. Var och varannan som går till jobbet har arbetsuppgifter som inkluderar att sitta vid datorn. Lika så kräver lärare av elever i den moderna skolan att det skrivs på datorer. Detta är en tydlig utveckling som visar på att det i den tidiga skolåldern är viktigt med undervisning i datorkunskap.

Datorer kommer inom en snar framtid att bli det främsta sättet att kommunicera via. De är även centrala för vårt sätt att lagra och hantera information. Bristande kunskap om datorer är lite som att inta kunna varken skriva eller tala ordentligt.

Olika yrken kräver olika kunskaper och erfarenheter, men nästan alla involverar användning av datorer. De flesta yrken har till och med ’en god datorkunskap’ som grundläggande krav. Att vara bra på sitt jobb och utföra sina arbetsuppgifter på ett bra sätt vet vi är viktigt, men för att effektivisera det är desto viktigare att kunna använda en dator.

I och med det snabbt växande datorberoende samhället har det redan uppstått en klyfta mellan yngre och äldre. Många barn har idag tillgång till en dator i hemmet, men långt ifrån alla. Man ser en tydlig kunskapsskillnad mellan barn i bostadsområden med medel- och höginkomsttagare och barn i områden med låginkomsttagare. Här spelar skolan en viktig roll genom att, redan från skolstart ge alla barn datorutbildningar.

Världen över finns datorutbildningar som lär ut just att använda en dator effektivt. Utbildningar riktar sig till både yngre och äldre, erfarna och oerfarna, i alla klasskikt av samhället. Något så simpelt som att starta en dator, skapa mappar eller skicka mail är exempel på vad den mest grundläggande kursen kan innefatta. Ofta är det äldre personer, den generationen som inte har växt upp med datorn, som mest behöver en grundläggande kurs.

Bli först att kommentera

5 anledningar till att välja distansutbildning!

Av , , 1 kommentar 1

Säg att ditt drömjobb är inom en helt annan sektoreller kräver en annan typ av kunskaper än vad ditt nuvarande jobb fodrar, då kan en vidareutbildande kurs alltid ta dig dit. Om du iställetär ute efter en löneförhöjning eller befordran så visar du med vidareutbildning att du är engagerad och angelägenom ditt jobb och vill komma längre. Oavsett är distansutbildning ett utmärkt sätt att ta dig vidare, här är 5 anledningar till varför.

1. Frihet

ID-10046751

Bildkälla: Freedigitalphotos.Net

En av de största fördelarna med distansutbildning är friheten. Det är upp till dig hur du väljer att lägga upp dina studier. Du kan välja att studera regelbundet och i en jämn takt under hela kursen eller maximera din inlärning och avsluta kursen så snabbt som möjligt.  Så länge du uppnår kursmålen såär det upp till dig att välja vilket upplägg som passar dig bäst. 

2. Kombinera jobb och studier

ID-10097402

Bildkälla: Freedigitalphotos.Net

Distansutbildning har inga föreläsningar eller seminarier som du behöver närvara på. Andra kurserhar ofta obligatoriska moment dagtid då du behöver befinna dig på jobbet. Flexibiliteteni distansutbildningen underlättar vardagen för dig om du under en period har extra mycket på jobbet och inte hinner med studierna.

3. Mindre press 

8226850016_659ae0d792_z Bildkälla: Shawn Van Daele Via Flickr

Undersökningar har visat att en stor anledning till att vuxna inte tar steget till att anmäla sig till kurser är press. De ärräddaför att göra bort sig inför sina kurskamrater eller oroligaför att det ska ta längretidför dem att lära sig. Med distansutbildning slipper du jämföra dig med andra vilket kan minska pressen.

4. Inga förutbestämda deadlines och egetansvar

ID-100211582

Bildkälla: Freedigitalphotos.Net

Med hemmastudier lär du dig i din egen takt och lämnar in uppgifter och görprovnär du självär redo. Är det mycket som händer på andra håll i ditt liv så behöver du inte känna dig stressad över uppkommande prov eller inlämningar utan kan planera dina studier utifrån den tid du har. 

5. Individuellt anpassat    

ID-100178746

Bildkälla: Freedigitalphotos.Net

I en traditionell kurs följer alla samma schema. Det är ingetkonstigt med det, men det är lätt att individen försvinner. Det kommer att finnas områden som du tycker är enkla och där det går för långsamtmedan du behöver kämpa lite hårdare i andra områden. Om studerar på endistansutbildning kan du lägga din kraft och energi där du behöver den som bäst.           

Sammanfattning

Vidareutbildning är och kommer alltid vara viktigt för att hålla sig i framkant och avancera på jobbet eller om man vill byta spår i arbetslivet. Distansutbildning låter dig fortsätta arbeta under studietiden samtidigt som du kan behålla din nuvarande livsstil.

1 kommentar

Karriär efter lärlingsutbildning

Av , , Bli först att kommentera 0

speakers-414560_1280

Lärlingsutbildning är en gammal tradition som börjar komma tillbaka. Det kan verka som ett föråldrat koncept men sanningen att säga så finns det många fördelar för alla parter inblandade.

Fördelar för arbetsgivaren

I en undersökning som gjordes nyligen om lärlingsprogram ansåg arbetsgivare att det fanns  många fördelar med deras investering. Även om denna typ av kvalitativa bedömningar av fördelar är svåra att veta hur man ska värdera så finns det ett värde i dem. De är också grunden till varför arbetsgivare är villiga att investera i lärlingsprogram. De vet att de får tillbaka lika värde som de sätter in. 

Att ha lärlingar på arbetsplatsen försäkrar att din framtida personal har den praktiska kunskap som behövs. Ett lärlingsprogram är en mix av inlärning på plats och klassrumsinlärning, vilket säkerställer att lärlingarna får de förmågor som är viktigast att ha på en faktisk arbetsplats, ännu specifikare på din arbetsplats.

Fördelarna med att ha en lärling hos sig är att det kan förbättra din befintliga personalstyrka och stärka grunden hos dem. Det finns snart nyutbildade personer på jakt efter jobb, som redan vet hur allt fungerar på arbetsplatsen, det är bara att stå reda och snappa upp dem.

Fördelar för lärlingseleven

Lärlingarna har också stor nytta av sin tid på en arbetsplats, de får utbildning och erfarenhet samtidigt. De har dessutom en väldigt värdefull förmån, de kan ta med sig alla sina frågor och funderingar till en kvalificerad lärare på skolan som hjälper dem.

Det är inte många som kan säga att de får betalt från en arbetsgivare för att utbilda sig, men det kan lärlingar. Det är inte lika mycket som de färdigutbildade anställda, lönen ökar dock efterhand då du får mer erfarenhet.

Det går även att gå en lärlingsutbildning på distans om det inte finns en skola som erbjuder lärlingsutbildning där du bor. Det är värt att kolla upp, för en sådan utbildning ger otroligt mycket.

Bli först att kommentera

En fördel att vara teknisk

Av , , Bli först att kommentera 1

Samhällets utveckling baseras till största del av de tekniska lösningar som människan tar fram. Det ställs allt högre krav på dig som person, då både arbetsliv och vardag mer eller mindre kräver att du kan din teknik. Det finns de som anser att du som gått en gymnasial utbildning med teknisk inriktning har större chans för arbete än den som gått en vanlig gymnasieutbildning. Men då tekniken är i ständig förändring gäller det att hänga med och konstant uppdatera sig. Detta framförallt om du redan är på en arbetsplats där tekniken spelar en stor roll eller om du söker dig i riktning mot en tjänst som kräver en speciell teknisk kunskap. Möjligheten finns, i sådana fall, att studera på en så kallad yrkeshögskola. En YH-utbildning öppnar möjligheten för olika arbeten, tjänster som är efterfrågade på marknaden. Utbildningarna har tagits fram på grund av att marknaden ser ett behov av dem, att det finns en stark efterfrågan på, exempelvis tekniskt kunnande, inom något speciellt yrkesområde.

För dig som vill vidareutvecklas och specialiseras inom tekniken i ditt yrke alternativt få en snabb start ut i yrkeslivet efter gymnasiet finns karriärorienterade tekniska utbildningar. På Yrkeshögskolan läser du två år. För dig som vill studera på en teknisk yrkeshögskola finns det många olika inriktningar att välja på. Exempel på några är automation- och robotteknik, javautvecklare, programutvecklare inom Sharepoint, spelprogrammerare och technical artist. En del utbildningar är platsbundna medan andra kan väljas att läsas på distans. Alla YH-utbildningar erbjuder praktik (LIA). Det ger dig möjlighet att komma ut och prova på arbetslivet. Överföra din teori till praktik. Framförallt kan praktiken ge dig stora fördelar då det ger dig möjlighet att skapa nya kontakter. Detta kan du dra nytta, efter utbildningens slut, då du ska ge dig ut på arbetsmarknaden.

Yrkeshögskolorna är liksom de ordinarie tekniska högskolorna polytekniska, d.v.s. de bedriver utbildning inom flera teknikområden. Detta ger bland annat fördel i själva utbildningen, men även i forskningssammanhang, eftersom att sambandet mellan naturvetenskap, ingenjörskonst och industriell utveckling betonas.

Bli först att kommentera
Etiketter:

Hej världen!

Av , , 1 kommentar 0

Välkommen till Västerbottens-Kuriren – Bloggen. Det här är ditt första inlägg. Redigera eller radera det. Sen är det bara att börja blogga!

1 kommentar