Utbildning och karriär

Att förbereda sig inför högskoleprovet

exam

 bildkälla: freedigitalphotos.net

Bland de som nu läser på högskola har 30% utav dem kommit in på sitt högskoleprovresultat. Det säger ganska mycket och tänker man söka till en högskola rekommenderas det att ta högskoleprovet innan. Anledningen är att du hamnar då i två urvalsgrupper, en för ditt gymnasiebetyg och en för högskoleprovet. 

Tips för veckorna innan provet

Håll dig till grunderna. Provet kommer att testa dina grundkunskaper om matematiska formler och problemlösning, ordförråd och läsförståelse. Visst är det bra att kunna fakta men vad dessa prov mest är ute efter är att se hur du tänker, hur du löser problem, hur bra du förstår texter och ord. Så sitt inte och försök trycka in all fakta som du skulle kunna tänka dig kan komma på provet utan fokusera på problemlösning. 

För att få en inblick i hur det fungerar och även vilka områden som är svårast för dig så gör några av de gamla testen som ligger ute på nätet. Högskoleprovet är inget prov som kommer med ett visst antal utpekade kapitel i böcker som man kan lära sig för att klara testet, vilket gör det till något som de flesta är mer ovana vid.

Det är också farligt att tro att det inte är någon ide att förbereda sig alls, eller att det inte går att förbereda sig, eftersom att det är de grundläggande kunskaperna som testas. Dessa kunskaper har du garanterat gått igenom och använt i skolan, men ditt minne behövs fortfarande färskas upp och putsas till.

Förutom att göra de äldre högskoleprov som finns på nätet är det bra att se till att man kan de grundläggande matematiska formlerna och öva sig på att använda dem i problemlösningar.

Läs böcker för att förbereda dig inför det svenska högskoleprovet, inför läs- och ordförståelsedelarna.

Tips för provdagen

När du gör matematikdelarna börja med att skriva ner formlerna på ett kladdpapper för att inte behöva oroa dig för att glömma bort dem eller få hjänsläpp.

LÄS UPPGIFTERNA NOGA! Det är så lätt att missa ett viktigt ord eller formulering om man stressläser igenom uppgifterna. Dessutom är det inte ovanligt att det finns överflödig information bara för att se om du kan plocka ut den relevanta informationen. Så läs noga igenom uppgifterna för att slippa göra missar på grund av det.

Kom väl förberedd med två pennor, om en skulle gå sönder, suddigum och en linjal. Du kan också ha nytta av en klocka om det inte skola finnas en väggklocka i lokalen du skriver provet i. Eftersom provet är på tid, är det bra att vara hålla koll på tiden och se till att man disponerar den bra. 

Misströsta inte om det inte gick bra första gången. Det är många som gör provet upprepade gånger. Det är bara att öva dig på de delar där det gick sämre och prova igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.