Utbildning och karriär

De bästa egenskaperna du kan ha som kock

ID-10093244

 Bildkälla: FreeDigitalPhotos.Net

Att jobba som kock innebär långa och hårda arbetsdagar. Faktum är att det krävs mer än att bara vara duktig på att laga mat för att vara en duktig kock. Oavsett om du jobbar på ett storkök eller en gourmetrestaurang så finns det vissa egenskaper som alltid är bra att ha när du arbetar i köket.

Teamkänsla, ledarskap och konflikthantering

Att kunna laga mat är en grundförutsättning för att bli en duktig kock, men det krävs mer än så för att kunna jobba effektivt i ett kök. Först och främst så arbetar du mycket sällan helt själv i en restaurang. Du måste kunna samarbeta med alla, inte bara andra kockar. I en restaurang så är alla beroende av varandra, om en del går dåligt så börjar allt gå dåligt. Det är ännu viktigare i själva köket där allt behöver vara koordinerat och tajmat för att kunna serveras så bra som möjligt. Att kunna leda ett kök är en egenskap som kräver ett sinne för organisation och även en känsla för ledarskap. Att kunna multitaska är en annan väldigt viktig egenskap då du oftast måste ha koll på många olika rätter och matvaror samtidigt.

För att lära sig hur man blir en bra kock behöver man även behärska pressade situationer. Att jobba i ett kök är nämligen stressigt. Det kan gå från en lugn eftermiddag till helt fullsatt på en minut. Att kunna hantera pressade situationer och fortfarande behålla lugnet är en egenskap som i första hand kommer från erfarenhet. Ju mer man jobbar, desto mer kan man och desto effektivare blir man i köket. Stress i sin tur kan även snabbt leda till hätska diskussioner och konflikter. Oavsett om man är kökschef eller inte så ligger det alltid i det egna intresset att kunna reda ut konflikter på ett bra sätt. I slutändan så jobbar alla åt samma mål, att ge gästen en så bra restaurangupplevelse som möjligt.

Kunskap ger självförtroende och färdighet

Hos oss hittar du allt du behöver för att bli en duktig kock. Ge dig själv de bästa förutsättningarna och lär dig från erfarna kockar och fantastiska föreläsare. Ju mer du kan desto säkrare blir du i köket, något både du och dina kollegor kommer att uppskatta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.