Hysteri omkring barnapp

Jag har skrivit om den hysteri som finns omkring en populär barnapp, Talking Angela. 

Via sociala medier har rykten spridits om att den talande katten egentligen döljer pedofiler, som ska kunna ta kontroll över telefonen och även – hör och häpna – syns om man förstorar en skärmdumpad bild på kattens ögon.

Historien är falsk. Men ryktet lever.

Jag har fått mejl och blivit uppringd idag. Av barn. Barn som är oroliga, som vill veta om det är sant det som ryktena säger. Eller som vill bevisa för mig att det är sant.

Det har aldrig hänt mig förut att jag fått ett sådant gensvar. Frågan är högaktuell, uppenbart. I ungdomarnas och barnens värld.

Deras källor är Google och Facebook. De har sett bilder – men där de läser in att det döljer sig något i kattens ögon, ser jag ingenting.

En kille mejlade mig just, och frågade hur vi kan veta att ryktet är falskt.

Frågan som borde ställas är den motsatta: varför skulle så otroliga rykten vara sanna?

Situationen sätter fokus på en viktig fråga: på nätet kan vad som helst skrivas, skickas, delas. Osanningar får enorm spridning, när fakta läggs fram är skadan redan skedd. Jag vet att barn och ungdomar får lära sig om källkritik i skolan när de arbetar med internet. Men det gäller att komma ihåg att källkritiken måste användas även på fritiden, när man hänger runt i sociala medier och läser varningar som skickas runt. Dela inte vidare, ifrågasätt och fundera istället: kan det verkligen stämma?

Men samtidigt; det är sunt att vara skeptisk till hot mot integritet och säkerhet när det gäller att ladda hem appar. Om man känner obehag inför en app som omges av, visserligen falska, rykten: skippa appen då.

Appen går bättre och bättre trots ryktena. Sajten Mashable rapporterar att Talking Angela gått uppåt i raketfart i antalet nedladdade appar, sedan de falska ryktena (som är ett år gamla) fått ny fart.

Många gjorde nog som jag. Laddade ned den för att testa, och konstatera, att det är en vanlig barnapp. Mashable har testat, och skriver:

”I vårt eget test av appen, lyckades vi inte återskapa något av de påstådda olämpliga svaren, även om vi avsiktligt skrev provocerande saker. Varje gång var Angelas svar helt oskyldigt, om än meningslöst.”

Med andra ord, konstaterar jag: appen Talking Angela kan ge svar när man chattar med den. Men bara för att användaren skriver en extrem fråga som ”Do you rape?” betyder det inte att svaret ”Doesn’t everyone?” – som är allmängiltigt anpassat – bevisar någonting alls.

Appens skapare Outfit7 skriver om Talking Angela att den är absolut barnvänlig och skyddar den personliga integriteten. I chatten så rör sig svaren inom vissa, okontroversiella ämnesområden som skola och familj. (Tillägg/uppdatering 24/2: appen har en child mode, där det inte går att chatta. I ”icke-child mode” kan appen alltså chatta med användaren, och just för att svaren ibland kan bli konstiga, beroende på konstiga eller felstavade frågor, är den avsedd för äldre ungdomar/vuxna, enligt Outfit7.)

Några argument som jag svarade killen som mejlade mig, på varför ryktena inte kan stämma:

 • Om det vore sant så skulle appen självklart ha stängts ned och polis skulle ha gripit de som misstänks för brott. De skulle ha blivit åtalade och dömda. Men ingenting av detta har hänt, trots den stora uppmärksamheten omkring appen.
 • Företaget som har skapat appen är seriöst och trovärdigt, och säger att allt är falskt.
 • Ingen journalist eller expert på internet som har granskat appen har hittat något som visar att ryktena stämmer.

7 kommentarer

 1. Pingback: Hysteri omkring barnapp - Västerbottens-Ku...

 2. Dzemal

  En Fråga Varför Kan Man Se ett huvud och ett kontor På Talking angelas Ögon asså det jag vill veta är varför ser man ett huvud och kontot i talking angelas ögon Och Så Testa Jag Att Skriva Illuminati Eftersom En Kompis Sa att jag Skulle göra det så när jag gjorde så börja Min Mobil Lysa Och Jag Blev Rädd !!!

 3. Jonas Redin (inläggsförfattare)

  Hej.
  Det som syns i ögonen är spegelbilden av Paris gator, som är omgivningen till Talking Angela.
  Det finns falska bilder med fejkade figurer i ögonen, men det kommer inte från appen Talking Angela utan är skapat av folk som vill skapa oro eller skoja. Det här har företaget som gjort appen själv förklarat för mig.

  Att lampan tänds är inget bevis för annat än att appen är programmerad att tända lampan om man skriver ordet. Sedan kan man ju tycka att det är en lite märklig funktion, men det är vanligt att dataprogrammerare lägger in lite skojiga grejor som inte alla hittar. Ungefär som Google har gjort en kul grej, när man skriver ”Do a barrel role” så snurrar hela skärmbilden ett helt varv. Det betyder inte mer än att det är tänkt som en rolig grej. Påskägg, kallas det när sådana här dolda funktioner läggs in.
  Oroa dig inte. Många barn har blivit oroliga över den här appen, men det finns ingen sanning i ryktena.
  /Jonas

  • Jonas Redin (inläggsförfattare)

   Om du är rädd så prata med en vuxen eller någon äldre ung person, kanske något äldre syskon? De kan hjälpa dig att fundera kring om det här verkar troligt. Svaret är nej, det är inte värt att tro på de här ryktena. Det är ungefär som spökhistorier, som är spännande och lite läskiga, men bara påhitt.

 4. Pingback: Expert | Jonas blogg

 5. Pingback: Granskar det virala | Jonas blogg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.