Vårt 8 mdr dyra och opartiska Public Service

Av , , Bli först att kommentera 9
SVT ska redovisa SSAB:s vilja att köpa ett nederländskt stålverk som skulle fördubbla kapaciteten för bolagets stålproduktion. Det enda SVT rapporterar om är ensidigt att utsläppen av CO2 därmed skulle öka, men inte ett ord om konkurrensförstärkningen av ett svenskt tillverkningsföretag med åtföljande förstärkning av ekonomi, skatter och arbetstillfällen ! SVT har tydligen inget intresse av att företagandet i Sverige ska överleva långsiktigt!
Ska SSAB lyckas bli först i världen med att lyckas börja tillverka stål CO2-fritt, så behöver de ekonomiska muskler, som de skulle få av att öka produktionen genom förvärv.
Bli först att kommentera

Kommentarer är nog överflödiga?

Av , , Bli först att kommentera 12

Idag passerade Sverige Frankrike på listan över flest dödade per miljon i hela världen. Den humanistiska stormakten med sin feministiska regering kämpar på för att nå tätplats. Fast 7:e plats från slutet av 200 är kanske endast regeringen som känner sig nöjda med?
Och regeringsotganet SVT foertsätter att utmåla USA som ett skräckexempel på dålig skyddspolitik mot smittande pandemin CV-19, men orkar icke i all sin journalistiska iver med att kallsinnigt jämföra vår egen regerings handlingsstrategiska utfall med det utmålade fasans USA !

San Marino 1 243
Belgien 828
Andorra 662
Spanien 581
Storbritannien 578
Italien 552
Sverige 432
Frankrike 430
Nederländerna 346
Irland 340
USA 317
Ryssland 32
Bli först att kommentera

Skyddsslakten från helikoptrar har dödat 43 björnar i Västerbotten

Av , , 1 kommentar 16

I grannlänen Jämtland och Norrbotten lär totalt 111 björnar slaktats. Ja just slakt är vad det är frågan om och björnhonor med ungar ges ingen åtskillnad!
Länsstyrelsernas tjänstemän deltar tydligen aktivt själva, samtidigt som det just är Länsstyrelserna som är med och beslutar om de ynka licenstilldelningarna för den allmänna höstjakten.
Varje dags hyra av helikoptrar lär vi skattebetalare få finansiera och en siffra på 80 000 skr/dag har nämnts.

Jag anser att i och med detta har Länsstyrelserna diskvalificerat sig själva som rovdjursförvaltare och att ansvaret för licenstilldelningarna överflyttas till jägarorganisationerna, där det finns fullt av aktiva naturmänniskor som inte nöter stolsitsar 240 av årets 365 dagar.

Att ingen journalist reagerat på denna oetiska masslakt på björn, visar bara på att denna kader består av avtrubbade och/eller ovetande storstadsmänniskor, som inte bryr sig ett vitten om rovdrift av naturen långt utanför tätorternas insnöade befolkningar !

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=7484581

1 kommentar

Träffsäkert !

Av , , Bli först att kommentera 17

Våldet har kommit för att stanna, och det kan vi tacka våra makthavare för. Vänster som höger – ingen gör ett kännbart smack åt problemen som de själv skapat genom sin ansvarslösa och hårresande politik. Om du själv är höger eller om vänster spelar inte heller någon roll. När allt kommer omkring så handlar det inte längre om partibok utan om värdegrund – antingen håller du med den stora skaran, förnekar den skenande kriminaliteten och ses som en god människa – eller så sticker du upp, vägrar acceptera samhällsutvecklingen och ses som en ond. Det är där vi hamnat. Det skriver idag Jack Nilsson.

https://katerinamagasin.se/politikerna-har-tappat-kontrollen-over-valdet-de-borde-avga/

Bli först att kommentera

Så ”högerextremisterna” hade rätt ändå !

Av , , Bli först att kommentera 6

Få se nu om denne journalist kommer att få repressioner riktade mot sig för att han snokat reda på att hela Sveriges strategi för hanteringen av CV-19pandemin vilat på en ensam doldis, vilken hela regeringen överlåtit alla beslut till ?

Min fulla respekt får han dock, för jag vill se mera av denna typ av undersökande och grävande journalistik !

https://emanuelkarlsten.se/05/johan-gieseckes-kontrakt-med-folkhalsomyndigheten-kan-arbeta-motsvarande-en-halvtid-under-2020/

Bli först att kommentera

Minns du Musse Hosseini ?

Av , , 2 kommentarer 9

Jag hörde först talas om honom som ett ”ensamkommande barn” som onanerade på en buss.
Nu har han tydligen utsetts till ”rådgivare” åt regeringen i egenskap av ordförande i ”Sveriges ensamkommandes förening”.

Det är ju klart att det kräver belöning att våga ha modet att bryta våra förlegade och inskränkta normer och tillföra nya värderingar, eller hur?
Jag hyser dock ännu ett litet hopp om att vi ska få en ny regering, som hyser respekt för våra etiska och moraliska normer, utan att för den skull hänfalla åt nationalism eller socialism eller kombinationen av dessa förvridna ideologier.+

He came to Sweden as a child refugee in 2010. He is convicted in court for having assaulted a woman and masturbated publicly on a bus. The Swedish government has now appointed him as an adviser to the delegation on Childrens Rights in Sweden.

2 kommentarer

Borde ha kunnat gissa detta?

Av , , 1 kommentar 10

Jenny Piper skriver:

Jag har hittills förhållit mig neutral gentemot Anders Tegnell, men hans kopplingar till läkemedelsbolagen som framkommer i nedanstående öppna brev till Tegnell väcker sannerligen en del frågor. 🤔 Hade varit bra att höra hans svar, men det kan vi nog se oss i himlen efter. 🙄

Brevet är publicerat på Facebook av en Susanne Fuchs och återges nedan.

Hej Anders! Jag skriver till dig eftersom jag undrar över ett par saker. Jag råkade nämligen upptäcka att det har skrivits en hel del om dig och dina vaccin-upphandlingar tidigare, både då du var chef på Socialstyrelsen och nu, som anställd på Folkhälsomyndigheten.

År 2006 lät du i din position som chef på Socialstyrelsen tillsätta en expertgrupp som skulle utreda huruvida HPV-virus skulle ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet för flickor i årskurs 5-6. Det visade sig då att tre av sex experter i gruppen hade tydliga kopplingar till vaccinbranschen – personer som dessutom hade profilerat sig som starka förespråkare för HPV-vaccinering.

Svenska Dagbladet skrev vid den tidpunkten att du medgav att du kände till ”bindningarna” men enligt dig var det inga konstigheter. Du duckade effektivt mediernas anklagelser om jäv.

Hur det gick till då beslutet om HPV-vaccinet togs vet vi idag inte mycket om. Det finns inga protokoll från sammanträdena och ingen samlad dokumentation om handläggningen, upplyser SVD. Det som däremot har framkommit är att den dåvarande chefen för Glaxo Smith Klines public affairs-avdelning, Johan Thor, fick branschtidningen Resumés utmärkelse ”Årets lobbyist” för sina insatser att få med HPV i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Ett par år senare, 2009, var du återigen i farten och upphandlade ännu mer vaccin från läkemedelsföretaget Glaxo Smith Kline (GSK). 18 miljoner doser närmare bestämt, till en kostnad på ungefär 1,3 miljarder kronor, skriver SVD och SVT.

Upphandlingen gällde den gången GSK:s prototypvaccin Pendemrix som användes vid massvaccineringen mot svininfluensan 2009-2010, ett vaccin som har visat sig öka risken för narkolepsi. Hur många vaccindoser som skulle köpas våren 2009 skrev du som chef på smittskyddsenheten på Socialstyrelsen om i en faslig massa mejl till Johan Carlson, som då var generaldirektör på Smittskyddsinstitutet. I ett av de drygt 150 e-postmeddelanden som SvD begärde ut och granskade skriver du:
”SoD (Socialdepartementet) är helt tydliga med att politiskt finns här ingen återvändo”. Johan Carlson ”håller med” och skriver att ”detta är affärer och politik snarare än sjukvård”. Någon rörelsefrihet finns inte, konstaterade han.

Eftersom det tydligen inte fanns någon återvändo eller rörelsefrihet lät ni alltså köpa in 18 miljoner doser av svininfluensa-vaccinet från GSK till en kostnad på ungefär 1,3 miljarder kronor. Eller blev det i slutändan närmare 2 miljarder? Lurigt det där att hålla reda på skattemedel, en betydande summa tycks det i varje fall ha varit.

Enligt tidningskällor ska Glaxo Smith Kline ha gett felaktig information när man i samband med upphandlingen uppgav att det behövdes en dubbel dos av bolagets vaccin mot svininfluensa.

Som jag har förstått det ändrade GSK sin information efter upphandlingen, dvs efter att 18 miljoner doser hade köpts in. Då ändrade bolaget sina riktlinjer och gav nya instruktioner om att vaccineringen bara skulle ges vid ett tillfälle, inte två.
Alltså blev det en faslig massa vaccin-doser över.

Svenska Dagbladet, som granskade affären, skriver att lagret med mer än sex miljoner överblivna doser Pandemrix avvecklades i all tysthet. Enligt tidningskällan gick mellan 400 och 500 skattemiljoner upp i rök.
Närmare 500 barn och unga drabbades av den neurologiska sjukdomen narkolepsi. Därutöver medförde vaccineringen att många fick sömnstörningar med starka mardrömmar, hallucinationer och minnesproblem.

År 2013 skriver Sveriges Radio att brittiska läkemedelsjätten Glaxo Smith Kline anklagas för mutor i Kina. Läkemedelsbolaget ska ha använt motsvarande omkring 3 miljarder kronor till att muta läkare och tjänstemän för att pressa upp priserna på företagets produkter i landet, enligt polisen. Mutorna ska, enligt källan, ha getts i form av resor men även i form av sexuella tjänster. Sedan 2007 uppges den verksamheten ha pågått, där bland annat pengar ska ha förts över till 700 resebyråer och företag.

Var du medveten om den här gigantiska muthärvan då du återigen ett par år senare väljer att köpa upp ett nytt vaccin från GSK? (Som dessutom var baserat på samma protytypvaccin som Pandemrix!)

Då du tog över ansvaret för Folkhälsomyndigheten tecknade du nämligen ännu ett avtal med Glaxo Smith Kline, vilket den gången dessutom försågs med specialklausul som fråntar dem alla eventuella skadeanspråk.

Vad har då alla dessa vaccin-uppköp kostat skattebetalarna? Är det någon som har fört protokoll? Expressen skrev 2013 att HPV-programmet kostar staten 262 miljoner om året. Massvaccineringen mot svininfluensa har väl kostat i runda slängar 2 miljarder, såvitt jag förstår. Det fyraåriga avtalet som slöts 2016 med GSK, avseende nytt influensavaccin, kostar dessutom många miljoner till varje år.

Var det förresten verkligen nödvändigt att FHM (du?) godkände en klausul i avtalet där man lovar att staten ska ersätta läkemedelsbolagen om de skulle bli skadeståndsskyldiga på grund av biverkningar?

Och hur är det egentligen med HPV-programmet? Eftersom det tar årtionden innan denna cancerform utvecklas så kan det i framtiden månne krävas påfyllning. Vet någon hur det står till med den saken? Vet Glaxo Smith Kline? Jag menar, har bolaget informerat om saken?
Något som GSK helt uppenbart har gjort är att man nyligen överklagat landstingens gemensamma beslut om upphandling av ett nytt (mer heltäckande) vaccin mot humant papillomvirus, HPV, hos förvaltningsdomstolen i Stockholm. Det har nämligen visat sig att Glaxo Smith Klines HPV-vaccin inte är lika effektivt vaccin som Gardasil 9, som har utvecklats av bolaget MSD.
Då landstingen ville satsa på det bredare vaccinet (som skyddar mot nio virusstammar istället för GSK:s vaccin som endast skyddar mot fyra) var intentionen att ersätta dagens vaccin i syfte att förbättra skyddet mot HPV-orsakad cancer. Det här har dock fått GSK att gå i taket. Deras överklagande stoppade i slutet av 2018 landstingens planer på att skriva avtal med MSD om upphandling av vaccinet Gardasil 9.

Glaxo Smith Kline påpekade vid överklagandet att upphandlingen gällde mycket stora värden, omkring 300 miljoner kronor, och att det innebar ”en stor skada för bolaget att inte få vara med och konkurrera om avtalet”. Att det är astronomiska summor som står på spel råder det ingen tvekan om.

Avslutningsvis några ytterligare frågor, som jag vet att fler än jag undrar över:
Finns det personliga kopplingar mellan dig och GSK?
Är det så att de svenska analysmetoderna gällande borrelia och diverse fästingburna co-infektioner är undermåliga? Behövs det betydligt mer forskning och finansiering för att få bukt med det? Kan t.ex Sida (som finansierat många av dina och Johans andra projekt) komma att stödja verksamhet som förebygger, diagnosticerar och behandlar fästingburna sjukdomar?

Och skulle Sverige kunna bygga en egen fabrik som producerar influensavaccin, där staten garanterar ett visst antal doser varje år för att hålla igång produktionen? Kanske det till och med kan vara klokt att ha egen tillverkning med tanke på eventuell bristsituation och leveransproblem i kristider?

Slutligen, varför reste du iväg till Somalia mitt under Corona-krisen? Gick det verkligen inte att ge expertråd via videolänk och/eller via telefon? Och hade du testat dig för Covid- 19 innan du åkte?

Med vänlig hälsning,
/Susanne Fuchs

P.S. Påminner lite snabbt om vilka extraknäck och bisysslor som är förenliga med statlig anställning. Det regleras i lagen om offentlig anställning, LOA. Syftet med bestämmelserna uttrycks i lagens förarbeten: ”Den offentliga förvaltningen är en grundsten i det svenska demokratiska samhället. Myndigheternas rykte ska vara obefläckat – ingen ska tvivla på att arbetet som uträttas är opartiskt. Förtroendet från medborgarna behöver vara stort. Du som anställd ska aldrig riskera att handla i eget intresse – eller att påverkas av någon annan, som får inflytande över dina beslut.”
(Jag råkade nämligen se att du och din fru driver ett handelsbolag som syftar till att ”Bedriva och stödja kursverksamhet inom området sjukvård och hälsa. Genomföra analyser och utvärderingar i olika verksamheter inom området folkhälsa”. Som chef på en myndighet ska man, mig veterligen, inte ha några bindningar till enskilda företag eller personer inom den samhällssektor som myndigheten ska betjäna. Kan vara värt att ha koll på!)”

1 kommentar

Hur länge måste vi vänta på att regeringen ska sansa sig gällande elförsörjningen?

Av , , 2 kommentarer 8

En ny rapport från Svenska Kraftnät, Uniper och Eon visar hur bristen på kärnkraft i södra Sverige redan nu innebär att vårt elnät saknar förutsättningar att uppfylla lagkrav vad gäller driftsäkerhet, riskberedskap och totalförsvar. Detta är såklart djupt ovärdigt ett land som Sverige, där elpriskollapsen nu riskerar att förvärra det redan ansträngda elförsörjningsläget och öka risken för stora oplanerade strömavbrott i Sverige. Mer pålitlig reglerkraft i söder, anyone?

➡️ Läs mer (Dagens Industri)

2 kommentarer