Nu kommer notan och uppstädningen kommer att kosta.

Dåligt planeringsarbete i kombination med underhåll som eftersatts under många år av rött styre i vår kommun,renderar nu i en saftig nota.

Malgomajskolans byggnad 3 byggdes på en gammal soptipp och på vintern på tjälad mark. Dessutom underlät man att påla ned till berggrund, vilket lett till att halva huset sjunkit flera decimetrar. Platta tak gör att när bottenplattan spricker, så spricker även taket och läcker in regn och smältvatten. I Sprickan i bottenplattan läcker den cancerogena radongasen in och ger mångfaldigt nedsmittad luft jämfört med gränsvärdet. Åtgärden har blivit att man kör ventilationen på fullt med förutsebara konsekvenser för uppvärmningskostnaderna.

Att åtgärda detta till anständig nivå kostnadsberäknas till ca 30 miljoner + extrakostnader under byggtiden i form av tillfälliga lokaler som baracker eller annat.

Skolorna Volgsjö, Nästansjö och Malgovik drar tillsammans ihop nästan lika stora belopp genom olika behovsinitierade åtgärder. Sammantaget talar vi således om ett uppdämt behov på kommunens fastigheter på runt 100 miljoner under de närmaste åren.

Jag tror att subdebatterna kring nedläggningen av musikskolan och Latikberg skola bottnar i att flertalet kommunmedborgare är saligt ovetande om att det socialistiska korthuset nu faller ihop ? Fritidssektorn utgör en viktig valplattform för socialdemokraterna och kommunens väl och ve förefaller mig nedprioriteras i förhållande till att tillgodose de mest högröstade kravmaskinernas trivselbehov ?

Jag ser mycket stora ekonomiska anspänningar inom närmaste tiden och då måste alla hjälpas åt om vi ska klara utmaningen. Det duger inte att bara stänga och lägga ned gymnasielinjer som verkligen ger jobb åt våra ungdomar. Det duger heller inte att blunda för praktiska lokalbegränsningar som omöjliggör effektiv undervisning eller att hyresfastigheterna behöver 3 gånger högre underhåll än det man bantat ned till. Vatten- och avloppsnätet har rostat sönder och behöver reinvesteras, liksom att vi behöver kunna utnyttja fulla banlängden på flygplatsen och helst ytterligare 200 meter tillbyggnation för att besöksnäringen ska kunna utvecklas vidare. Det är snart den enda näringsgrenen som vi har att grunda drömmen om tillväxt på.

Oaktat vilka som får väljarnas förtroende att sköta kommunrodret efter valet 2018, så är det ingen avundsvärd uppgift att axla. Festen är över. Nu återstår att städa upp !Festen är över

5 kommentarer

 1. Leif Danielsson

  Tja, Göran, börjar du ha dåligt minne?? Såvitt jag förstår, raserades V-mina kommuns ekonomi totalt under Maria K:s vanstyre. Hon ville till slut höja kommunalskatten med, jag tror det var runt en krona.
  Om du vore seriös skulle du sluta skylla allt dåligt i kommunen på ”de röda”. Det skulle göra dig mer trovärdig.
  F..n vad jag blir trött på er politiker som ALLTID måste skylla de problem som finns på ”den andra sidan”.

  • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

   Tack för din kommentar Leif!
   F.n vad jag blir trött på dig som alltid ska försöka smeta ut ansvaret så att det ska delas även av de som inte haft med saken att göra!
   Det som detta inlägg handlar om är ingen global finanskris, vilket var det som drabbade de borgerliga under deras mandatperiod.
   Istället handlar det om inkompetens vid bygge och därefter nedhyvlat fastighetsunderhåll under en låååång följd av år.
   När det är viktigast att hålla alla gnällspikar på gott humör, då hamnar tysta behov som fastighetsunderhåll och reinvesteringsbehov i avloppsnätet på andra plats, medan anslag till kultur och fritidssektorn har blivit prioriterat.
   Det är ingen ansvarstagande politik anser jag.

 2. Obetydlig

  Hej!
  Jag har förstått att kommunen kommer att stå inför allvarliga ekonomiska utmaningar.
  Behöver man inte då folk som är förtroendevalda med något mellan öronen och
  som dessutom har ekonomiska insikter? Undrar bara … Eller är det de med högst stämma
  och burdusa utfall som ska styra detta sjunkande skepp?

  Grå osynlig medborgare som funderar

  • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

   Det viktigaste är nog att vi styrs av sådana som har kurage nog att stå för sina inlägg och kommentarer, utan att gömma sig bakom alias eller pseudonymer.
   Om någon förtroendevald fattar humör någon gång, så kan vi nog leva med det, men som väljare ska jag kunna se vem som uttrycker vad och i vilket ärende, Tarja !

 3. Pingback: Vad händer för tillfället? | En fjällbos funderingar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.