Kommer rädslan att vinna över kunskapen?

Vattenenergidammar håller på att utrota flera fiskarter runt om i världen.
Skedstören är exempelvis så känslig att den lätt lokaliserar elektriska signalen från ett enda enskilt plankton och skyr metall som pesten. Stålarmeringen i förbivandringstrapporna i betong, gör till exempel att de som fungerar för andra arter inte duger åt skedstörarna.
I Sverige har vi massor av dammar som inte ens har några som helst förbivandringsmöjligheter och 99% av ålbeståndet är därför utrotat.

Samtidigt har vi en rad grundämnen i jordskorpan som härrör från en supernovautbrott och är enormt, nästan obeskrivligt energirika. Dessa låter vi bara ligga och sönderfalla naturligt utan att tillvarata deras energi.
En klotformad kula med 3cm diameter av Thorium 90 täcker ditt behov av energi för hela livet. Det inkluderar samtliga energislag du använder idag inklusive alla transporter av dig och de varor du behöver, samt att framställa dessa varor.

De kända tillgångarna av Thorium 90 skulle täcka hela världens samlade energibehov inkluderat beräknade ökningar i 3600 år framåt, men gissningsvis finns det ytterligare tillgångar att hitta som pekar mot 10 000 års behov av energi.
Då skulle vi kunna riva alla dammar och låta det akvatiska livet repareras till sin forna potential.

I en Thoriumbreeder av senaste modell kan man även destruera gammalt uranavfall och till och med förstöra vapenplutonium och omvandla dessa riskämnen till användbar energi.
Men okunnigheten hos beslutsfattarna är troligen alltför genuin för att släppa fram ingenjörerna?

https://www.youtube.com/watch?v=tHO1ebNxhVI

 

2 kommentarer

 1. Olle

  Uranium 233 har en halveringstid på 160 000 år och går att användas till både vapen och energi på samma sätt som plutonium. Ser ingen fördel ,även ”utbränt” avfall kan idag användas en gång till i moderna reaktorer. Uran-233 produceras genom neutronbestrålning av thorium-232 . När thorium-232 absorberar en neutron blir den thorium-233, som har en halveringstid på endast 22 minuter. Thorium-233 sönderfaller till protaktinium -233

  • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

   Allt förnuft talar för att fissionsenergi bör utnyttjas och utvecklas ja! De första bilarna hade noll och inget säkerhetstänkande bakom konstruktionerna, men nu har dessa utvecklats till helt andra nivåer. Istället för att lagra högaktivt avfall i 100 000 år, vore det förnuftigare att låta det upparbetas i en breeederreaktor och få ner avklingningstiderna tusenfalt!
   Inget utsläpp av växthusgaser och vi kunde återställa de enorma skador generationerna före oss åsamkat våra vattendrag i rent oförstånd och okunnighet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.