Hur länge måste vi vänta på att regeringen ska sansa sig gällande elförsörjningen?

En ny rapport från Svenska Kraftnät, Uniper och Eon visar hur bristen på kärnkraft i södra Sverige redan nu innebär att vårt elnät saknar förutsättningar att uppfylla lagkrav vad gäller driftsäkerhet, riskberedskap och totalförsvar. Detta är såklart djupt ovärdigt ett land som Sverige, där elpriskollapsen nu riskerar att förvärra det redan ansträngda elförsörjningsläget och öka risken för stora oplanerade strömavbrott i Sverige. Mer pålitlig reglerkraft i söder, anyone?

➡️ Läs mer (Dagens Industri)

2 kommentarer

  1. Göran Jonzon (inläggsförfattare)

    Finska Fortum släppte i veckan en bra överblick på hur små, modulära reaktorer kan användas för att skapa fjärrvärme. Man pekar ut tre huvudanledningar till att liten kärnkraft passar så bra för värme: storlek, kostnads- och resurseffektivitet och möjlighet att bygga nära städerna. Finland tycks bli först med klimatsmart fjärrvärme, men man pekar även på Östeuropa som potentiell tidig marknad.

    ➡️ Läs mer (Fortum)

  2. Göran Jonzon (inläggsförfattare)

    Det börjar sannerligen se ljust ut för framtidens kärnkraft i USA. I veckan förtydligade Alexandria Ocasio-Cortez, amerikansk kongressledamot, att “dörren är vidöppen för kärnkraft” inom det klimatpolitiska reformpaketet ”Green New Deal”. Popular Mechanics skriver här utmärkt om USA:s nyförälskelse i fission, och de stora satsningar som väntar framöver inom avancerad kärnkraft. Tekniken anses ha “enorm potential för att minska utsläpp, skapa jobb och bygga en stark ekonomi”.

    ➡️ Läs mer (Popular Mechanics)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.