Nedläggning av Latikberg byskola – finns det alternativ?

Ikväll 3 dec mötte flera av oss fritidspolitiker föräldrar och personal i Latikberk skola och förskola gällande den av majoriteten påannonserade annalkande nedläggningen.

En mycket bra presentation föredrogs för oss närvarande och ett mycket bra och konstruktivt samtalsklimat fångade mitt hjärta och medkänsla. Många goda argument framfördes för att behålla skolan och med den även förskolan i Latikberg och därmed i hela den östra kommundelen.

Det som verkligen vann min respekt var när byaföreningarna meddelade att de avser att ställa upp med byggledning och arbetskraft för att klara de 240 000 skr som fattas i investeringsgapet. Tyvärr finnes inget motsvarande när det gäller driftkostnaderna, men Latikbergsborna visade verkligen prov på den pionjäranda som en gång i tiden skapade bebyggelsen här.

Möte i Latikberg

I den andra vågskålen vilar kravet på aktiva beslut för att balansera upp den akuta ekonomiska kris vi befinner oss i. Det skär i hjärtat att som politiker inte kunna presentera en lösning som både tillgodoser de fullt legitima förväntningar Latikbergsborna har rätt att kräva och samtidigt kunna finna en ekonomiskt försvarbar lösning till detta.

Som fritidspolitiker har vi det beslutsunderlag vi får av förvaltningens tjänstepersoner som genomför de beredningsuppdrag vi ger dem. När inte resultaten av beredningarna stämmer överens med vad vi önskar oss, blir det helt och hållet upp till hur rakryggat vi var och en orkar se verkligheten i vitögat och ta de beslut som är motsatsen till att göra sig populär.

Men politik är inte alltid att kamma hem applåder och gillande tummen upp i långa rader.

Politik är att ta ansvar utifrån vad man vet i kombination med vad man kan ta reda på därutöver. Jag ska göra mitt yttersta för att ånyo undersöka vilka möjligheter som ännu kan ligga bortglömda, men den 14 december på fullmäktige har vi var och en att visa vem och vilka som är byxade att ta ansvaret för både en fungerande skola och hur denna ska finansieras.

Till alla Latikbergsbor vill jag rikta ett stort tack för ert engagemang och det målmedvetna arbete ni visade prov på ikväll. Det är mer av sådant vi behöver överallt nu i vår älskade kommun.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.