13:e december

Av , , Bli först att kommentera 2

Mer än pepparkakor och lussebullar

Lussebullar och pepparkakor i all ära, men det finns ju så mycket annat gott man kan baka till Lucia. Lika gott, om inte godare är vad som numera är döpt till Sliskiga superlussemuffins med vit choklad, valnötter och saffran. De blir söta, rätt så maffiga och väldigt goda. Muffins är roliga på så sätt att man kan blanda fyllningar friskt och hitta på egna varianter. Vill man kan man dessutom pynta dem tills det inte längre syns vad som finns där under i äkta amerikansk stil. Jag föredrar dock enkelhet och muffins som man kan äta utan sockerchock och frosting i hela ansiktet.  Här är receptet på de inte helt pjåkiga superlussemuffinsarna.

100 g vit choklad                                                                        2 tsk bakpulver

100 g valnötskärnor                                                                     2 dl mjölk

0,5 g saffran (ett paket)                                                              125 g smör

4 dl mjöl                                                                                   1 ägg

2 dl strösocker

Smält smöret i ett större kärl och låt det svalna. Gör i ordning en muffinsplåt med formar (använder du en vanlig plåt se till att ha ganska hårda formar t.ex aluminiumformar annars flyter muffinsarna ut till en stor kaka).

Blanda grovt hackat vit choklad, grovt hackade valnötskärnor, saffran (mal med en sockerbit i en mortel för att få jämnare färg på muffinsarna), mjöl, socker och bakpulver i en bunke.

Häll mjölken i smöret och tillsätt sedan ägget i mjölk och smörblandningen.

Rör ned mjölk och smörblandningen i de torra ingredienserna.

Sleva upp smet till två tredjedelar av formarna. Pynta med hela valnötskärnor.  Grädda 20-25 minuter i 200 grader.

 

 

 

12:e december

Av , , 1 kommentar 1

Lussevaka med bullbak

Det är dags för årets lussebullebak och i år valde jag att göra några längder och kransar med roligare fyllning. Även om saffran är gott kan bullarna lätt bli lite tråkiga i sin enkelhet. Jag gjorde en krans med mandelmassa och två längder med apelsinmarmelad. Apelsinmarmeladsbullarna blir riktigt bra. Marmeladen går bra ihop med saffran och ger bullarna  en ännu mer julig smak. Ett tips är att ta det lite chill med mängden marmelad. Blir det för mycket åker hälften ut på bakbordet när man rullar ihop sin deg.

Mandelmassan kan man vara betydligt mer generös med. Enklast är att skära skivor av mandelmasserullen medan den är kall och sedan sprida ut dem över degen. Personligen tycker jag alla fyllningar mår bra av ett lager smör under, men det är en smaksak. Både marmelad och mandelmassefyllning fungerar även utan smör.

Kransar och längder är rätt enkla att göra. Man gör som när man bakar klassiska bullar. Kavlar ut degen till en stor rektangel. Lägger på fyllningen och rullar ihop degen. Två rullar brukar gå åt till en krans, medan man gör längderna på en. Rullarna placerar man på en plåt med bakplåtspapper och formar eventuellt till en krans. Med hjälp av en sax gör man enkelt längderna fina. Klipp jack i degen och vik upp flikarna bakåt, varannan åt höger och varannan åt vänster. Resten av proceduren är som med vanliga bullar. Jäsning under duk, på med ägg och pärlsocker och därefter gräddning.

 

11:e december

Av , , 3 kommentarer 0

Alternativt julbord med vegansk inspiration

Att vara vegan till jul kan matmässigt vara besvärligt om man inte firar hemma hos sig själv. Traditionellt är majoriteten av rätterna på julbordet kött, fisk, mjölk eller äggbaserade. Men på ett Westmans Café i Bygdsiljum utanför Robertsfors bjuds det i helgen till veganskt julbord av stora proportioner. Det är den enda restaurangen i Umeå med omnejd som bjuder på veganskt julbord, och de gör det ordentligt. Klicka igång reportaget i spelaren nedan.

[clip:7908]

9:e december

Av , , Bli först att kommentera 0

Här kommer en klapp som är helt PK, God jul önskar VK

Om Umeås politiker var jultomtar för en dag och fick bedöma vilka som varit snälla nog att hamna på julklappslistan skulle de dela ut klappar till såväl döda som levande, familj och organisationer. Hör vilka politikerna skulle vilja dela ut julklappar till i år! Inslaget klickar du igång i spelaren nedan. Kolla in på julbloggen imorgon också, då berättar politikerna vilka som hamnar på deras "stygga lista".

[clip:7852]

8:e december

Av , , Bli först att kommentera 0

Härlig juldoft

Klassisk juldoft som dessutom är vackert fixas enkelt med nejlikor, vackra band och apelsiner. Knappnålar eller småspik som trycks ned där banden korsar varandra fungerar utmärkt för att undvika att banden tappar spänningen eller glider på sned. Här är en klassisk julapelsin, men med lite fantasi kan de bli rena konstverken.

7:e december

Av , , 1 kommentar 1

Tomtemor bor i Röbäck

Här kommer en julklapp från en kvinna som bokstavligt talat har tomtar på loftet, och överallt annars med för den delen. Hon är dagmamma åt nio tomteälskande barn i Röbäck – och tur är väl det. De hjälper henne ta hand om de tusentals figurerna i jultider. Klicka igång WebbTV-reportaget i spelaren nedan.

[clip:7850]

6:e december

Av , , Bli först att kommentera 2

Delikatessylt till jul

Här kommer ytterligare ett förslag på en enkel julklapp, eller ett finfint tillbehör till glöggkvällen. Har ni varit in på någon delikatessbutik i stan så har ni säkert lagt märke till alla häftiga marmelader och olika sorters syltar. Det är supergott till ost och med lite fantasi kan man röra ihop egenkomponerade sådana på ungefär en kvart. Om det blir exakt lika gott låter jag vara osagt, men gott blir det i varje fall.

Jag valde att göra hjortronsylt och blåbärssylt och smaksätta dem med julkryddor, vanilj och chili. Här är recepten jag kokade ihop. Men har ni egna förslag som ni vill dela med er av så skicka gärna in dem via en kommentar.

Hjortron/chili

1/2 liter hjortron

1 chilifrukt

1krm kardemumma

1dl socker (kan bytas ut mot gelésocker för lite fastare konsistens)

Hacka chilifrukten väl. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt dem koka ihop. Ställ undan kastrullen och låt sylten svalna, häll sedan upp den i fina burkar. Passar finemang till chevréost.

Blåbär/vanilj

1/2 liter blåbär

1 vaniljstång

1krm kanel

1dl socker (kan bytas ut mot gelésocker för lite fastare konsistens)

Skär upp vaniljstången och skrapa ur den med en kniv. Blanda vaniljen med de övriga ingredienserna i en kastrull och låt alltihop koka ihop. Ställ undan kastrullen och låt sylten svalna, häll sedan upp den i fina burkar. Blir jättegott med blåmögelost och pepparkakor.

 

 

 

5:e december

Av , , 2 kommentarer 1

Från skräp till finfina klappar

Har du kollat längst bak i garderoben eller förrådet på sistone? Där kan det gömma sig rena skatter till julklappar. Ett par gamla tallrikar kan bli ett finfint kakfat och din trasiga stickade tröja är inte alls redo för soptunnan. Röda korsets återbruksgruppsgrupper har magi i fingrarna. Kolla in vad det kan bli av dina gamla grejer!

[clip:7826]