Dalens förlust mot Växjö samt några tankar kring nivån på kommentatorer

Förutsättningarna kändes svåra redan inför matchen. Ryktena sade att Ketil Kronberg saknades – vilket också visade sig stämma – men det var även i övrigt ett tunt Dalen som spelade mot Växjö ikväll. Växjö fick stor utdelning i sina lägen och Måns Parsjö Tegnér hade en svår match i målburen. Håll utkik efter repriserna – särskilt Växjös 7:e mål, lurigt frampassat av Filip Kjellsson till Markus Jonsson – riktigt läckert!

I övrigt går tankarna mest kring att det var synd att Dalen inte hade möjlighet att ställa upp med ett komplettare lag för att möta upp tuffa Växjö. Lagen lär få kämpa mot varandra (och ett par andra lag) om slutspelsplatserna, så poängen är ju så klart viktiga. Dalen rullade mestadels på två improviserade kedjor, där andra kedjan dessutom nödgades spela med en back som vikarierade som forward samt med den inlånade Marcus Ekengren från Örebro. Jag tycker att Ekengren gjorde en fullgod insats och stod för några fina passar och en assist, men även i övrigt kämpade på. Jag ser gärna att han får chansen att hjälpa Dalen fler gånger. Det måste ju även tas med i åtanke att han inte tränat något med Dalen och känslan är att det nog kan ta lite tid att vänja sig vid de snabba omställningarna som kan bli möjliga med en spelare som Jonas Svahn i sin kedja.

Några positiva tankar från matchen var även att Johan Eriksson och Alexander Bodén känns fortsatt vassa, andra lag bör helt klart se upp för dessa spelare, och att Mattias Ljunggren fortsätter skjuta (och göra mål). Det offensiva hotet från backsidan kan bli en viktig tillgång för Dalen upplever jag. Annars är känslan bara att Dalen får ladda om och hoppas på att fler spelare börjar återhämta sig från sjukdomar och skador och kan fylla ut truppen. Bevisligen kan ett laddat Dalen slå vilket lag som helst i SSL – men det krävs också att spelarna som ska göra det är friska och kan spela matcherna.

Slutligen kort några ord om själva sändningen från Växjö. Kommentatorerna gjorde ett riktigt bra jobb och kändes professionella. Jag blir särskilt glad när det hålls en jämn nivå utan alltför mycket partiskt snack om ett av lagen. Sändningen i övrigt var okej, dock något hackig i bilden, men några hårda ord måste tyvärr sägas om repriserna och hur de användes. Jag uppskattar att repriser används, men för ofta och i för stor utsträckning kan också bli störande. Innebandy är en sport där det går fort: spelet startas ibland igång inom en halv sekund från dess att ett frislag tilldelats. Ibland läggs en lång boll från den egna planhalvan rakt framför målet på motståndarna och det kan gå blixtsnabbt. Att då välja att visa en 10-20 sekunder lång repris vid sådana tillfällen riskerar att störa känslan för tittarna och dessutom missas viktiga sekunder av själva matchen. Fortsätt använda repriser, men försök gärna att hitta en rimlig nivå och på att hitta de där luckorna där det är lämpligt med repriser. Det kan exempelvis vara efter ett mål, eller i situationer där sargen flugit i bitar och domarna markerat att det blir ett kortare uppehåll, eller dylika tillfällen. I periodpauserna finns ju också gott om tid att visa repriser.

————————————————————–

När jag ändå är inne på ämnet kommentatorer vill jag ta tillfället i akt att skriva några rader om kommentatorerna på SSL Plays sändningar. Perspektivet i denna blogg är ju trots allt som supporter, som tittare, som innebandykonsument, eller vad jag nu ska kalla det. Jag tänker att jag som konsument kan försöka hjälpa till att förbättra sändningarna genom att föra fram mina åsikter om vad som är positivt och negativt.

Så, hur går mina tankar kring kommentatorerna när jag betalar mellan 59-79 kr per sändning? Jag kan ju först och främst påpeka att nivån är ojämn. Det varierar mycket från sändning till sändning. Jag antar att det bland annat har att göra med svårigheten att hitta personer som vill ställa upp på att kommentera och att vissa har mer erfarenhet än andra. Det är också förståeligt att kommentatorer som plockas in för att sända hemmamatcherna i regel är betydligt mer införstådda i hemmalaget och därför ha mer att säga om just det laget. Jag har full förståelse för att det är svårt att kommentera och jag förväntar mig inte att det är samma nivå som rent professionella kommentatorer i stil med TV4Sport. Men, det bör dock eftersträvas att kommentatorerna agerar på ett opartiskt sätt och lyfter fram sidor hos båda lagen och generellt om vad som händer på planen.

Jag vill inte peka ut någon särskild negativ sändning – däremot vill jag lyfta fram två positiva sändningar som förebilder. Sändningen mellan AIK och Dalen den 20 november och kvällens match mellan Dalen och Växjö är två exempel på bra sändningar där kommentatorerna gjorde en riktigt fin insats. Jag hoppas att de även fortsättningsvis väljer att kommentera och att fler drar lärdom av vad de gjorde rätt. I båda sändningarna hölls det en jämn nivå och snacket var relevant för matchen och de händelser som utspelade sig där.

För min del har jag varit otroligt glad varje gång kommentatorerna hållit en bra nivå på SSL Play. Det ger mig som kund mer valuta för mina pengar.

 

Några synpunkter på vad jag anser att kommentatorer helst bör försöka undvika:

  • Att prata oproportionerligt mycket om det ena laget.
  • Att prata utifrån ”supporterperspektivet” – alltså ungefär samma nivå på snacket som kan förväntas av en supporter. Försök undvika partiskhet.
  • Att endast använda förnamn när det pratas om spelarna. Ännu värre är det när smeknamn används. Tänk på att inte alla som tittar är införstådda i alla spelares förnamn eller smeknamn.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.