Wibax eller Thorengruppen – Vilka får vi se i SSL nästa säsong?

Idag spelades den andra kvalmatchen till svenska superligan (SSL) mellan de nämnda lagen. Wibax Patriots (från Piteå) ledde med 1-0 i matcher efter att ha vunnit första omgången med 7-3 uppe i Piteå. Dagens match vanns dock av hemmalaget Team Thorengruppen (TTG) med siffrorna 6-4. Nu står det alltså 1-1 i matcher och det hela avgörs under morgondagen här i Umeå.

Några reflektioner av dagens match är att det kändes jämnt mellan lagen, morgondagens match kan nog bli en rysare – särskilt när spel i SSL står på spel.

Matchen tog ordentlig skruv först i tredje perioden och TTG fick rejäl fart i fötterna och drog ifrån till 6-2. Då kändes Wibax lite vemodiga och hade svårt under någon minut att få igång spelet igen. Plötsligt gjorde Erik Nilsson 6-3 och Wibax började ta fart igen, men fick en utvisning mot sig för hårt spel. Backen Jonas Strandelin såg lika förvirrad ut som jag kände mig. Det är dock mycket möjligt att jag missade något eftersom min fokus trots allt var på bollen. Däremot var det klart motigt för Wibax att få en utvisning mot sig där och då i matchen.

Frågan var om Wibax skulle ha vad som krävdes för att ta ikapp detta. Stora delar av matchen spelade de försvar, forecheckade inte nämnvärt högt och verkade nöjda med att låta TTG föra spelet. Med underläge tre mål så behövdes det plötsligt ske en förändring. Vilket jag också tycker att Wibax gjorde. De skruvade upp temperaturen i matchen flera grader och även om det bara slutade 6-4, så var känslan att det kunde ha rullat in en boll åt endera håll när som helst. Wibax kan pressa på om det behövs, vilket kan vara mentalt viktigt att ha med sig i morgondagens avgörande match.

Så.. morgondagens match då?

Fördel TTG som har hemmaplan och som dessutom är mer bollförande och ”favoriter” i detta kval. De måste dock vara väldigt vaksamma och inte slappna av under de avgörande 60 minuterna för att inte förlora detta mot Wibax. Får Wibax en bra start på matchen och tar ledningen med två eller tre mål, ja då tror jag att det kan bli riktigt tungt för TTG – då får Wibax möjligheten att spela en sorts spel de, vad jag sett, är riktigt duktiga på. Wibax känner nog även att de kan njuta lite mer av spelet som underdogs – TTG däremot har mycket press på sig. De har varit nära ett avancemang till SSL ett tag nu och har ju verkligen haft fina förutsättningar denna säsong.

Avgörande för lagen kan även bli den målvakt som är mest på hugget – blir det Erik Ställ i TTG eller John Stiglund i Wibax som vinner målvaktsduellen och hjälper sitt lag till SSL? Ställ som är följsam och gör sig stor i målburen och som har ett bra utkast han inte räds för att använda, och Stiglund som har en något mer aktiv spelstil och känns väldigt kvick med fina reflexer, vad jag skådat.

 

En sista reflektion också:

Piteås tillresta fans måste ju självklart nämnas. Det var kanske, lite grovt uppskattat, en fjärdedel av publiken på läktarna som hejade på Wibax Patriots – och de överröstade Umeåpubliken i alla avseenden. Det måste kännas roligt att få med sig sådant stöd här i kvalet och det kan nog ge viktig energi för de rödklädda spelarna. Alltid roligt med folk som stöttar sina lag på matcherna!

Vinner Wibax publikduellen i morgon också?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.