Vinst för Dalen i bortamatchen mot Pixbo

Med nybryggt kaffe och höga förväntningar satt vi i soffan med sändningen igång. Dalen mötte Pixbo borta i Wallenstamhallen. Pixbo är dessutom laget som vunnit serien två år i rad och som är erkänt spelskickliga och bollförande. Det brukar minst sagt vara nervöst hos oss när lagen möts.

Inför matchen hade jag ställt upp några punkter jag var särskilt nyfiken att få se. Förenklat ville jag se om Pixbo genomgått förändringarna som krävs för att kunna forcera när det behövs. Alltså helt enkelt leverera under press när det vanliga spelet inte räcker till.

Och från Dalen var det intressant att se om spelet 5 mot 5 skulle hålla och om Dalen skulle ta större initiativ att föra spelet mot Pixbo än vad vi vanligen brukar se. Säsongen har visserligen bara börjat och det är naivt att förvänta sig svar på detta redan nu, men det påbörjade arbetet syns ju i alla fall.

För den som inte såg matchen, eller har riktigt koll på läget slutade matchen med vinst 3-6 för bortalaget Dalen. Båda backarna med kanonskotten, Mattias Ljunggren och Martin Östholm, saknades på grund av skador. Pixbos styrkor var ganska tydliga. De är duktiga och trivs med bollen och de var mer bollförande än Dalen i matchen.

Första perioden av matchen var ganska händelsefattig förutom att Fredrik Edholm gjorde ett fräckt mål mot Jon Hedlund. Dalen gjorde lite fler misstag i första perioden än Pixbo kändes det som. Passade till motståndarspelare rakt framför eget mål, även om det lyckades redas ut.

I slutet av perioden åkte Patrik Suchanek på utvisning och Dalen räddades till stor del av Måns Parsjö-Tegnér som storspelade i mål.

 

I andra perioden kändes det som om Pixbo skulle komma igång och inledde tidigt med ett mål genom Jesper Andreasson. Kort därefter utvisades Simon Flühmann i Dalen och nervositeten skruvades upp här hemma i soffan.

Men här har vi en viktig detalj som genomsyrade Dalen i hela matchen. Det är ingenting vi inte sett förut, det tajta hårt slitande försvarsspelet framför stekhete målvakten Parsjö-Tegnér. Det täcktes skott, gång på gång. Klubbor petades ut och skar av viktiga passningar. Det måste ha varit otroligt frustrerande för hemmalaget Pixbo. Samtidigt höjdes stämmorna från Dalens avbytarbänk.

Och på tal om hårt arbetande defensiv och skottäckning måste Lukas Harnesk nämnas. Vilket slit han står för… En viktig del av dagens framgång helt klart!

Förresten gjorde det heller inte någon skillnad om det var spel i fem mot fem, eller spel i numerärt överläge för hemmalagets framgångar. Dalen drog på sig hela fem utvisningar utan att släppa in ett enda mål. Bortalaget spelade med andra ord numerärt underläge i tio av de sextio minuterna under matchen utan att hemmalaget gjorde ett enda mål. Imponerande av Dalen och ganska tung statistik för Pixbo. Med det inte sagt att Pixbos numerära överlägen saknade chanser, men Dalens box var alldeles för bra i kombination med Parsjö-Tegnér.

Men visst blev det mål under dessa tio minuter. Ketil Kronberg gjorde ännu ett mål i numerärt underläge. Det blir nog inte sista gången vi får se det heller denna säsong.

Dock måste jag säga det – det håller faktiskt inte riktigt att dra på sig fem utvisningar i snitt per match som det ser ut nu efter två spelade matcher. Jag vågar påstå att Dalen har den bästa boxen i svenska superligan, men antalet utvisningar måste ner.

Och på tal om detaljer att fila lite på. Jag undrar hur tekningsstatistiken för tredje perioden ser ut. Pixbo kändes klart vassare och tycktes vinna varenda tekning. Kanske är det min partiska känsla som bara uppfattar varje förlorad tekning som så mycket värre för nerverna – men jag tror bestämt att det inte gick Dalens väg så många gånger idag.

 

Nå, när tredje perioden drog igång straffade Dalen hemmalaget hårt genom två snabba kontringsmål. Det blev en allt för brant uppförsbacke för Pixbo att bestiga. Även om de kämpade hårt och tränare Per Tjusberg inte tvekade att ta ut målvakten tidigt för att ge laget så goda förutsättningar som möjligt.

För att sammanfatta matchen skulle jag vilja låna ett uttryck som jag läst i ett flertal sammanhang kring Dalen. De får motståndarna att se dåliga ut. Och i år har de trappat upp det ytterligare några snäpp. Dalen har imponerat väldigt mycket hittills!

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.