Vinst i bortamatchen mot Växjö

Växjö – Dalen (2-5)

Spännande nervositet inför kvällens match mellan Dalen och Växjö. Det finns en del intressant historia mellan lagen, inte minst det faktum att Dalen slog ut Växjö med 4-0 i matcher under slutspelet föregående säsong. Det var tajt, det var tufft och det var på gränsen Dalen gjorde det, men vinster blev det. Samtidigt var det Växjö som vann båda matcherna under serien och för att tala klarspråk är det inte en enkel motståndare – oavsett vad nu statistiken antyder.

Växjö har ju för övrigt gjort en riktigt bra säsong hittills. Trots förluster nu mot Dalen och tidigare mot Team Thorengruppen ligger de på en imponerande tredje placering med fem vinster av åtta spelade matcher. Noterbart att de även är det enda lag som slagit Falun hittills (på hemma plan dessutom!)… Om du som läsare undrar varför jag nämner detta har du uppenbarligen inte sett Dala-laget spela denna säsong.

Falun är the team to beat – så är det bara. Glöm svenska mästarna Storvreta och glöm maskinen Linköping (som tyvärr haft en rejält tuff start på säsongen). Guldfavoriterna stavas Falun och i mina ögon är Dalen den starkaste utmanaren om guldet – hur naivt, eller partiskt det än kan tyckas vara.

Om matchen
I Växjö stod målvakt Eero Kosonen för en fin insats i målet och såg under de första 27 minuterna av den spelade tiden ut att hålla Växjö kvar i ledningen. Samtidigt var Jesper Sankell het och hetlevrad – gjorde Växjös båda mål i matchen och var nära på att göra fler, samtidigt som han även drog på sig totalt tre utvisningar. Föga förvånande, möjligen, speglades utvisningarna i Växjö av Dalens Johan Eriksson som även han fick sitta i utvisningsbåset under sex minuter.

I Dalen vaktades målburen av Måns Parsjö-Tegnér som även han stod för ett flertal viktiga räddningar och i sedvanlig stil underhöll med ett tydligt kroppspråk – glädje, frustration och ilska. Jag slogs åter av det faktum att så mycket i Dalens styrkor har grunden i det fina försvarsspelet – men idag ska även anfallsspelet hyllas.

Jag kan förvisso redan nu föreställa mig det klassiska Dalen-referatet där matchen i korthet beskrivs i stil med att Dalen spelade tajt försvar, kontrade och vann. Det var ju dock inte så matchen utspelades denna gång. Dalen pressade Växjö och höll faktiskt i taktpinnen stora delar av matchens andra och tredje period. Växjö gjorde en bättre första period, men lyckades inte hålla undan Dalen som växte mer och mer in i matchen och slutligen kopplade greppet.

Annars är ju både Växjö och Dalen sådana lag som kan det där med vassa kontringar. Det brukar gå fort och straffa sig hårt att skjuta i täck mot något av dessa lag. Att slarva med passningar i offensiv zon leder per automatik till att tre motspelare rusar förbi…

Just det ja, jag försökte ju samla några slags tankar kring matchen. Vart var jag… Jo, Fredrik Edholm. Det snackas och skrivs en del om honom och han har ju hypats upp inför säsongen som den i Dalen som troligen gör sitt riktiga genombrott denna säsong. Ingenting talar ju heller för att detta skulle vara fel. Ikväll stod han för mer än det fruktade skottet – han visar riktig spelskicklighet och stabilitet i spelet. Väldigt imponerad och mycket välförtjänt att han fick förtroendet att spela med Ketil Kronberg och Johan Eriksson ikväll!

En annan spelare värd att nämnas i Dalen tycker jag är Patrik Rokka. Killen spelar back, eller forward, hoppar in i numerärt överläge, eller underläge, och gör det bra! Kan spela både anfallsspel och försvarsspel och har dessutom ett fruktat skott. Växer helt klart i mina ögon!

Jonas Svahn och Jim Johansson närmar sig det där fina samspelet dem emellan som vi vet att de besitter – och som motståndarna bör frukta. Det är inte riktigt där ännu, men jag tror och vet att de båda kan och kommer att sätta det inom snar framtid och då lär det vankas svartvit underhållning.

Jag nämnde det förut, att jag saknar den där pressen som Ketil Kronberg och Johan Eriksson brukade skapa med Alexander Bodén. Ikväll tycker jag att deras styrkor syntes – de ägde sarghörnen och det skapades press. Ketil Kronberg är ett monster på planen, samtidigt är det intet för inte som Johan Eriksson beskrivs som en lurig spelare – och ikväll skapade han uppenbarligen oreda i Växjö, något som ledde till utvisningar för båda lagen. Som Dalensupporter finns det inte mycket annat att säga än att Johan Eriksson helt klart är underhållande – och fortsätter de på den inslagna banan nu lär vi få se mer av Eriksson i målprotokollen framöver.

Marias favorit(er)
För skojs skull frågade jag Maria vilka spelare i Dalen hon vill lyfta fram från matchen, hon svarade följande:

På första plats:

Ketil Kronberg och Fredrik Edholm

På andra plats:

Lukas Harnesk och Måns Parsjö-Tegnér.

Vidare ville hon lyfta fram att det coachades bra när både Fredrik Edholm och Marcus Berglund fick ta mycket plats när Dalen gick ner på folk. Jag kan bara instämma och åter igen tillägga att det känns tryggt med Marcus Berglund på planen.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.