Ville Dalen lite för mycket?

Dalen – Pixbo (1-5)

Om resultatet mot AIK inte riktigt speglade matchbilden kan samma sak sägas om matchen mellan Dalen och Pixbo som alltså slutade med fina siffror till Pixbos favör.

Missförstå mig inte, Pixbo vann välförtjänt alla tre poäng, men det var inte en match där Dalen saknade chanser att göra mål. Snarare tvärtom. Det fanns gott om chanser, men de sattes inte. Båda lagen skapade chanser, men Pixbo var helt enkelt effektivare än hemmalaget.

Matchen inleddes bra från Dalens sida som pressade bortalaget Pixbo med en fysisk närvaro. Det är väl numera allmänt känt att det är en taktik som fungerar ganska bra mot finlirarna Pixbo.

Någonstans i första sekunderna av andra perioden trappades det dock ned lite. Och frislagen blev också frekventare, något som kanske bidrog. Det blev ganska många missar från domarnas sida och snart fokuserade båda lagen mycket på att gnälla, protestera och gnälla lite ytterligare. Det var ärligt talat ingen höjdare att titta på, även om jag förstår att det är frustrerande för spelarna när domarnivån är lite sisådär. Jag tror dock att det även bidrog till Dalens fall i slutändan. Inte själva domarnivån så mycket som att hemmalaget fokuserade för mycket frustration ditåt i stället för att vända den mot motståndarna och målet bakom Jon Hedlund.

Annars fanns det mycket kampvilja och det var tydligt att Dalen ville ge publiken den efterlängtade hemmasegern. Den uteblev tyvärr, men jag tvivlar inte på att den kommer. Det var som sagt en del som gick fel, men det var även saker som gick rätt och som går att bygga vidare på.

 

Bäst i Pixbo?

Jon Hedlund var rejält bra i målet och fick en femma i betygsättningen hos Innebandymagazinet. Kul och välförtjänt för Hedlund förstås.

Patrik Malmström var även han bra och gjorde ett hat-trick i matchen.

 

Bäst i Dalen?

Ketil Kronberg och Patrik Suchanek tyckte jag kändes skärpta och visade stor vilja som riktades mot motståndarmålet i stället för att rikta den mot domarna. Det sprakade ju stundvis om Suchanek som markerade tydligt att han ville ha bollen för att skjuta i power play – och han gjorde något fint skott i matchen också vill jag minnas. Det satt förvisso inte, men i en match med  mindre ”stolpe ut”-känsla skulle det nog ha gjort det.

Patrik Rokka och Fredrik Edholm blandade och gav lite. Bra, men ändå lite utanför. Och Edholm blandar riktigt bra skott med en hel del skott i täck och täck och täck. Det är ändå något som kanske behöver filas lite på. Särskilt tydligt blir det i frislagen. Alla som sett Dalen spela denna säsong vet ju att det blir pet och Edholms fruktade skott som kommer. Nu står det ju dessvärre en uppsjö spelare ivägen och täcker bort varenda sådant frislag som sker. Läge att hitta på något nytt? Ja.

När både Jim Johansson (eller Rokka för den delen) och Fredrik Edholm är inne samtidigt finns det ju egentligen tokigt mycket potential som inte riktigt utnyttjas för tillfället. Edholm har fin känsla med boll och klubba och kan lägga riktigt oväntade och fina passar – när han så vill. Johansson/Rokka är inte heller ofarliga i sina avslut och jag tänker att det inte borde krävas allt för mycket fantasi för att hitta lite varianter där Edholm hotar för att skifta fokus från kedjekamraterna, för att i stället lägga över den till någon av de nämnda båda som gissningsvis får större spelrum tack vare att delar av försvaret måste fokusera bort Edholm med det ökända skottet. Edholm ska skjuta mycket, men behöver inte skjuta varje gång och måste variera sig. Det är nu bara en tanke, men jag hoppas få se mer lurighet från dessa spelare. Det finns som sagt så mycket potential!

 

Matchens händelse?

Utvisningen i mitten av andra perioden. Jag talar förstås om Jim Johanssons två minuter för fasthållning. Eller vänta nu, vem var det som höll fast vem egentligen?

Om ni kollar på matchen i efterhand – titta närmare på Christian Hjort när han pratar med domaren. Jag förstår hans frustration. Jag såg exakt samma sak från läktaren någon meter ovanför.

Johansson sprang aningen framför Patrik Malmström som inte riktigt hängde med. Han höll då Johansson i ett fast grepp och Johansson viftade även med armen för att visa vad som pågick. Domaren reagerade och tog utvisning – solklart tänkte vi som tittade – men det är inte Malmström som åkte ut. Nej, Johansson fick sätta sig på utvisningsbänken i två minuter för att han blev fasthållen.

Ironin är dock inte slut där. Åh nej, Malmström gick dessutom in och gjorde mål i power play medan Johansson satt utvisad.

1-3 till Pixbo alltså. Jag tror visserligen inte att matchen hade slutat särskilt annorlunda, även om det inte blivit en felaktig utvisning, men visst är det en sådan tillfällighet som kunde påverka matchbilden. Betänk att Dalen i stället fått power play och kvitterat? Vi får dessvärre aldrig veta vad som kunde ha blivit. Väldigt trist händelse oavsett.

 

Övriga händelser

Simon Flühmann, ett av nyförvärven i Dalen för denna säsong, har återvänt hem till Schweiz på grund av hemlängtan. Det har skrivits lite om att hans sportsliga prestationer uteblivit och det spekuleras förstås om det bidragit. Jag kan dock tycka att Flühmann visade god potential i början och att han behövde lite mer tid för att komma in i spelet, i formationen och spelet med kedjekamraterna. Fick han verkligen chansen? Det gick ganska snabbt innan han hamnade i tredje formationen och sedermera satt på bänken stor del av tiden. Jag tror inte att han fick de förutsättningar han behövde för att blomma ut i svenska superligan.

Fick Dalen ut allt av nyförvärvet? Nja, det tror jag inte. Det kan förstås ha funnits goda skäl att han inte fått spela mycket. Andra har varit bättre, velat mer, och så vidare. Spelet var inte felfritt när han spelade matcher, samtidigt måste det få ske lite misstag i början. Det handlar om att hitta spelet, hitta kemin i formationerna, och så vidare.

Jag undrar dock lite över det här med att Flühmann värvades in, bland annat för att ersätta Martin Tokos som inte fick förlängt kontrakt – samtidigt får nyförvärvet i princip samma roll som den tjeckiske spelaren hade. Ut och jaga boll, snabb och jobbig i forecheckingen, vinn bollen och döda tid, samt även in i boxplay för att spela. Jag undrar bara om det verkligen var därför Dalen värvade Schweiz poängbäste spelare?

Jag tycker att det är fint att Dalen inte tvekar att låta Flühmann bryta avtalet för att återvända hem. Spelarnas välmående är väldigt viktigt och fungerar det inte privat så fungerar det ju inte sportsligt heller. Sedan hade jag önskat att få se hans fulla potential i Dalen, men det blev dessvärre inte så.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.