Viktig poäng, tuffa förutsättningar och styrkebesked

En viktig poäng hem till Umeå

I skrivande stund ligger Dalen på en teoretisk slutspelsplats i tabellen, men eftersom tabellen är haltande och både AIK och Storvreta har spelat färre matcher innebär det att Dalen i praktiken fortfarande kan ligga utanför slutspel. Nåväl, det känns bra ändå. Något annat som känns bra denna helg är det faktum att Dalen tog med sig en poäng hem från bortamatchen mot Höllviken under gårdagen.

 

Förutsättningarna

En poäng, tänker kanske någon, är det bra mot Höllviken som är högst indragen i tabellens bottenfajt om överlevnad? Ja, för det första är serien jämnare än någonsin och Höllviken är ingen enkel motståndare att bara hämta hem poäng från. De har visat att de är med och kan slå vilket lag som helst, inte minst har exempelvis Dalen aldrig vunnit mot Höllviken under ordinarie tid trots fyra försök. Vad jag sett av Höllviken har de en skicklig målvakt i Robin Johansson och ett flertal duktiga offensiva spelare som vet hur de hittar nätet. Jag tänker bland annat på Pontus Karlsson, Johannes Wilhelmsson och Christoffer Andersson, den sistnämnda är dock borta på grund av skada.

För det andra var förutsättningarna för matchen knappast ideala. Vad sägs om denna frånvarolista (utan inbördes ordning)?

Jonas Svahn, Jim Johansson, Alexander Bodén, Johan Eriksson, Albin Andersson och Lukas Harnesk saknades samtliga under matchen. Jag ber om ursäkt om jag missat någon.

Det var med andra ord i princip två hela ordinarie formationer som inte följde med till Höllviken. När detta uppdagades innan matchstart var vi minst sagt nervösa här hemma.

Dalen spelade med två formationer, ingendera fullständig ordinarie sådan, med endast tre spelare möjliga för avlastning. Tungt!

 

Höllviken – Dalen (3-2 efter förlängning)

Matchen började inte heller optimalt för Dalens del. De tio första minuterna av matchen ägdes helt klart av hemmalaget och ställningen stod 2-0 till Höllviken. Dalen hade svårt att hänga med, men lyckades höja nivån något i slutet av första perioden.

Därefter började upphämtningen och Dalen kämpade ikapp till reducering genom ett distinkt avslut av Anton Åkerlund, assisterad av Ketil Kronberg, och sedan till kvittering av Fredrik Edholm.

Måns Parsjö-Tegnér såg tillsammans med bland annat Patrik Suchanek till att det aldrig blev några fler mål bakåt under ordinarie tid. Svettiga räddningar och viktiga skottäck gav Dalen den trygghet som krävdes för att det skulle kunna bli poäng i slutändan. Höllvikens målvakt Robin Johansson var inte sämre och gjorde det väldigt svårt för Dalens anfall att nå måltavlan.

Noteras bör dock att Fredrik Edholm prickade av målburen vid ett flertal tillfällen med hans farliga skott. Bland annat var ett av dessa misstänkt nära mål när bollen studsade stolpe, ribba, stolpe ut (?). Svårt att säga från den ganska dåliga kameravinkeln, men det kändes helt rätt att Edholm kort därefter fick göra det viktiga 2-2 målet för Dalen. Revansch för det skott han själv ansåg borde ha bedömts som mål en stund dessförinnan.

I förlängningen gick båda lagen för extrapoängen och jag upplevde att Dalen hade viss fördel i antal lägen som skapades. Höllviken gjorde dock det mycket lyckade draget att ta ut målvakten och i spel 6-5 skapade de direkt enorm press och gjorde målet som gav hemmalaget extrapoängen. Vackert av Höllviken och synd för Dalen.

 

Styrkebeskedet

Det var ett styrkebesked av Dalen att spela så jämnt och ta en poäng borta mot Höllviken med de förutsättningarna. Ett styrkebesked var också prestationen av flera av spelarna som fick möjligheten och ansvaret att kliva fram mot Höllviken.

Veteranerna Mattias Wallgren och Ketil Kronberg visade vägen och spelare som Anton Åkerlund, Nico Scalvinoni och Viktor Nystedt klev fram och visade att de förtjänade förtroendet att fylla de luckor som uppstått med alla saknade spelare. Scalvinoni som exempelvis inte varit med de senaste två matcherna före denna och tillsammans med Åkerlund suttit mycket på bänken denna säsong. Nystedt får visserligen en del speltid, men ses främst i tredje backparet under ordinarie omständigheter. Har fått betydligt mer speltid nu när Harnesk är skadad.

De gjorde alla tre en riktigt bra match och gav ytterligare skäl att prata om bredd när det pratas om Dalens trupp, oberoende av Dalens svajiga form för tillfället. Om Dalen tar sig hela vägen till slutspelet är det helt klart en styrka att ha dessa spelare i laget!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.