Dalen-Thoren (7-4): Förlorad tilltro, vinddraget och han som gör mer än täcker skott

Jag har fått lite feedback om att inläggen ibland blir lite (för?) långa – ledsen för det, men det är en direkt effekt av att jag släppt lös min inre innebandynörd ännu mer och låter honom gå lös på tangenterna! Nu borde det dock bli några inlägg med lite rimligare längd denna vecka.

Jag tänkte först gå igenom kvällens match, derbyt mellan IBK Dalen och Team Thorengruppen i svenska superligan herr. Redan i morgon väntar hemmamatch för IBF Dalen mot Granlo i allsvenskan norra herr, samt på fredag stundar en het derbymatch när IBK Dalen tar emot IKSU i svenska superligan dam. Mycket trevlig vecka med andra ord! Och för oss som befinner oss i Umeå många goda möjligheter att kika på innebandy direkt på plats i fina Umeå Energi Arena!

 

IBK Dalen – Team Thorengruppen (7-4)

Jag brukar skriva att jag sällan sågar här i bloggen, men faktum är att jag ännu en gång har några saker att nämna vilka jag anser hör hemma i den negativa kolumnen. Jag känner inte att jag kan blunda för det.

 

Ett ”lackluster”-intro

Nu har det visserligen varit lite hackigt de senaste två hemmamatcherna, men jag har bestämt mig efter att ha lyssnat till den vedervärdiga introlåten för Dalens entré på planen. Den är inte bra och jag ska tala om varför jag känner så.

Låten saknar den puls och rytm som krävs för att bygga upp förväntan – och den signalerar inte på ett bra sätt att: ”BOOM här kommer ert fantastiska hemmalag ut på scenen till publikens jubel”. Jag anser att den är ”lackluster”, lånat från engelskan, med vilket jag menar att den är ospännande och glanslös – var är glöden, pulsen och explosionerna? Nej, usch, fy! Gör det spännande att vara med under introduktionen till matchen!

Jag är hemskt ledsen om den eller de personerna som valt introlåten läser detta och tar illa vid sig, men den är gräslig. Hata mig inte, byt låt.

 

Snacket och fel fokus

Team Thorengruppens tränare Peter Sjöström har för vana att uttala sig kritiskt om Dalen. Bland annat under föregående säsong då han upprepade mantrat att Dalen är tråkiga vid till synes varje tillfälle han fick och tillade att det vore bra för Umeåpublikens skull om Thorengruppen tog över innebandytronen i Umeå.

Inför dagens match sa Sjöström i stället till innebandymagazinet att Thorengruppen måste hålla koll på Jonas Svahn, Ketil Kronberg och Patrik Rokka, men att Thorengruppen i övrigt är bättre på alla positioner.

I sammanhanget är det noterbart att Dalens tredje formation stod för tre av sju mål och att Dalens andra formation stod för ett mål. Därutöver gjorde Fredrik Edholm mål på straff – en straff Dalens andra formation bärgade.

Thorengruppen kanske var så fokuserade på ovannämnda trio att de underskattade övriga spelare i Dalen, men jag synar påståendet i innebandymagazinets artikel och lånar ett gammalt amerikanskt citat som jag tycker passar bra här: Bring it, don’t sing it, Sjöström. I kväll var Dalen bättre på övriga positioner!

 

En förlorad tilltro på sitt lag

Samtidigt har Team Thorengruppen ett mycket bättre lag än vad de visade idag. Något jag kan uppröras över är dock den totala bristen på att vilja och våga gå för tre poäng, eller i alla fall en poäng. Varför inte gå för kvitteringen?!

11:19 in i tredje perioden var ställningen 7-3 till Dalen. När togs målvakten ut i Thorengruppen? Med mindre än en minut kvar av tredje perioden att spela… Inget försök till upphämtning ens, inte på riktigt i alla fall.

Med så mycket fokus på ”tråkig” innebandy frågar jag mig, var fanns den där tron på laget och förmågan att göra en upphämtning? Är det redan i omgång fem i serien en fråga om att hålla nere siffrorna för en eventuell målskillnad i bottenstriden? Eller var det rädsla för att bli förödmjukade i derbymatchen?

Som sagt, det finns mycket kvalitet hos spelarna i Thorengruppen, men den egna tilltron på dessa kvaliteter, den fanns tydligen inte från ledningens sida i kväll.

Jag tror för övrigt att vi kommer få se ett Thorengruppen som kommer rycka upp sig framöver, gissningsvis redan i nästa match mot Örebro. Det passar laget bättre att gå in med inställningen att de är underdogs, vilket man kanske också gör nu mot det upp-hypade Örebro som gått som tåget hittills.

 

Matchen då?

Jag är lite urladdad efter all negativitet ovan, men ska nämna några händelser och spelare här som jag vill lyfta fram på ett positivt sätt. Först vill jag dock överlag hylla hela Dalens tredje formation, vilken prestation!

 

Första målet i SSL

Daniel Sonidsson – fick chansen när han var uppe högt och forecheckade och en spelare i bortalaget slarvigt tappade bollen. Sonidsson tog vara på tillfället direkt utan att tveka och målet var ett faktum. Jag är ganska säker på att detta var Daniels första mål i SSL – något jag i regel varit alldeles för dålig på att lyfta fram överlag i bloggen. Stort grattis Daniel Sonidsson!

 

Matchens lirare – vinddraget

Håll ett öga på Viktor Nystedt när han spelar förbi sina motståndare, eller när han vinner bollen och springer ifrån sina motståndare, eller varför inte när han sick-sackar runt dem som om de vore stillastående käglor i jämförelse. Helt otroligt snurrigt – snurrigt fantastiskt bra!

Jag undrar hur många motståndare Nystedt kommer reta gallfeber på denna säsong… Ja jisses, ena sekunden är han där med bollen, nästa är det bara vinddraget som avslöjar vilken riktning han tog vägen.

Förarbetet till Dalens 5-2-mål där han passade över till Mattias Ljunggren som snyggt lade in den, wow! Ingen tråkig lirare, den där Viktor. Utsågs välförtjänt till matchens lirare!

 

Täcker han bara skott?

Nej, det gör han verkligen inte.

Henrik Sjöström har vuxit ut till en riktigt stabil back i Dalen: krigar för bollen, följer med upp bra i anfallsspel och spelvändningar, har ett fint avslut och sliter verkligen för laget. Det är lätt att uppskatta Sjöström från läktarplats och jag uppskattade särskilt glädjen han utstrålade när han gjorde det riktigt fina 2-1-målet tillsammans med Alexander Hedlund.

 

Iskylan

Långtidsskadade Fredrik Edholm, börjar se allt piggare ut, joggar omkring en del på planen i periodpauserna och är delvis med under uppvärmningen. Fick chansen att kliva in och lägga en straff idag och överlistade Erik Ställ i bortalagets mål med ett stensäkert och iskallt avslut. Ingen rost i det där avslutet inte!

Förhoppningen är stor att vi ska få se Edholm helt återhämtad snart – och att han får hålla sig skadefri. Tekniken han har är riktigt innebandygodis!

 

Marias topp-3

1. Viktor Nystedt: killen med enormt säkra dribblingar och snabba fötter. När han gör snurrfinterna precis framför Måns Parsjö Tegnér som inte ens regerar, WOW kontroll i världsklass.

2. Mattias Ljunggren: Oh my god! Kämpade och slet både framåt och bakåt. Med Mikael Hill i arenan säger jag bara en sak, #MattiasTillLandslagetIgen

3. Jonas Svahn: det behövdes inte mer än tre minuter in i första perioden innan jag insåg hur taggad Jonas var. Han var först på alla bollar och vann dueller längs sargen. Blev dock inga mål idag för Jonas, men enormt kul att bevittna.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.