Örebro-Dalen (4-3): Effektivitet, formationen som gör det och skadeläget som oroar

Bortamatch för IBK Dalen i svenska superligan herr idag, men dock på en mycket märklig tid. Matchen spelades nämligen redan klockan 13 och inleddes lite snöpligt med att brandlarmet gick vid introt. Nå, ingen större fara skedd, matchen drog igång snart nog.

Här hemma i soffan var vi laddade på en härlig lördagsmatch med kaffe och nocco, spelet kunde börja!

 

Örebro – IBK Dalen (4-3)

Dalens historik av att spela svagt mot nykomlingar fortsatte dessvärre med dagens förlust. Redan i första perioden kändes spelet oväntat svajigt och förutom ett par minuter i andra perioden där Dalen spelade mer samlat var det först i tredje perioden Umeålaget kändes som om de var med i matchen på riktigt.

Örebro utnyttjade luckorna i Dalens försvar och det kändes inte riktigt som om markeringarna var där – samtidigt lyckades hemmalaget få igenom krosspassar som faktiskt inte borde få gå igenom.

Örebros effektivitet avgjorde helt klart matchen: fyra mål av 20 skott på mål, att jämföra med Dalens tre mål av 32 skott på mål.

Det är svårt att blunda för hur tungt det blir för Dalen att vinna matcher när första formationen inte får till det framåt. Skott i täck, stolpe ut och något för svåra passningar, det ville sig tyvärr inte mot Örebro. Det blev en hel del skott på mål, men bollarna måste in också. Det saknades det där lilla extra som behövs i avsluten.

Jag hoppas att detta blir gnistan som tänder elden i första kedjan igen – Ketil Kronberg, Jonas Svahn och Patrik Rokka – gör denna klasstrio det för Dalen redan nästa match som spelas mot superdupermegadunderupphypadekommervinnaSMguld-Mullsjö den 22 oktober? Fan vad jag hoppas det!

 

Formationen som gör det

Samtidigt gör Dalens tredje formation ännu en bra match och är anledningen till att matchen ändå blev så pass jämn som den blev.

Vid underläge 3-0 gjorde Henrik Sjöström en fantastisk nedtagning och följde upp den med ett pricksäkert skott som satt i målet bakom Örebros Jens Arvidsson.

Anton Åkerlund gjorde Dalens andra mål i numerärt överläge när han högg på returen skapad av skottet från Patrik Rokka.

Dalens tredje och sista mål gjordes kyligt av Pär Forsman som tog vara på chansen han krigade till sig, fint assisterad av Alexander Hedlund som fortsätter visa att han håller SSL-klass. Starke Forsman som förresten bärgade ett av Dalens power play när han hårt ansatt vände runt med bollen och fick slag på sig från spelare i hemmalaget.

 

Potentialen och det oroväckande skadeläget

I övrigt upplevde jag att det finns fin potential på backsidan, där några justeringar vid behov kan förändra dynamiken och styrkorna i en hel formation beroende på matchbilden och vad som behövs. Det kanske inte lyckades helt idag, men att exempelvis para ihop Mattias Ljunggren med Henrik Sjöström skapar en intressant offensiv duo med två backar som är duktiga på att följa med upp från backplats och båda har pricksäkra och vassa skott.

Samtidigt kan Lukas Harnesk och Viktor Nystedt ge en god blandning av defensiv tyngd och spelvändande snabbhet – med en tydlig rollfördelning mellan offensiv/defensiv på backsidan.

Annars är jag fortsatt bekymrad över hur mycket skadeläget i Dalen hämmar den så kallade bredden och spetsen offensivt. Att Mattias Wallgren saknas är ingen tvekan, han har en närvaro på planen som få i svenska superligan kan matcha, men sett till de senaste två matcherna saknar jag verkligen Fredrik Edholms dragskott och Sebastian Degeryds målsinne vilka mycket väl skulle kunna vara det som behövs för att även få igång Dalens andra formation.

Nyckeln framöver blir att få igång Dalens första två formationer, samtidigt som den tredje formationen fortsätter trumma på. Då kan Dalen bli ett riktigt tungt lag att möta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.