IBF Dalen – Thoren (2-7): Utkastet, passningarna som slank förbi och volleystyrningen

Med veckans jobb avklarat skyndade jag mig till Umeå Energi Arena för att vara på plats när IBF Dalen tog emot gästande Team Thorengruppen i damernas allsvenskan norra. Matchen som var startskottet för helgens hela fyra hemmamatcher för de fyra respektive Dalen-lagen i allsvenskan norra och svenska superligan(!).

Derbyt slutade med vinst för bortalaget Thorengruppen och jag tänkte i dagens inlägg bjuda på några reflektioner från matchen. Dessvärre hade inte Maria möjlighet att följa med på kvällens match, vilket sålunda innebär att hennes topp-3 uteblir.

 

IBF Dalen – Team Thorengruppen (2-7)

Gästande Team Thorengruppen inledde första perioden starkt och Henny Hägglund gjorde matchens första mål redan efter tjugo sekunder. Fyramålsskytten Marie Häggström ökade på Thorengruppens ledning till 0-2, medan Dalen kämpade för att reducera utan framgång. Nämnde Häggström som för övrigt gjorde ett riktigt fint mål när hon gjorde Thorengruppens fjärde mål genom ett riktigt fint avslut som studsade via Dalens målvakt Maria Häggströms axel och in i målet.

Dalen var inte utan chanser, men känslan var att det ofta tog ett ögonblick för lång tid att (re)agera när lägena skapades och chanserna väl infann sig för hemmalaget. Ni vet sådana där tillfällen där bollmottagaren måste ta med sig bollen framåt direkt, eller skjuta utan att fundera så mycket, men det i stället hinner tänkas en tanke för mycket och motståndarna hinner ikapp och kan desarmera faran.

I andra perioden började Thorengruppen starkt igen och var väldigt nära på att göra mål i första bytet på nytt. Det var dock Dalen som inledde målskyttet genom Camilla Granström som petade in bollen förbi bortalagets målvakt. Glädjen varade dock inte länge.

Thorengruppen visade prov på fint passningsspel som letade sig förbi försvarande Dalenspelare vid åtskilliga tillfällen och det förvaltade gästerna även väl och utökade sin ledning till hela 1-7 innan Dalen lyckades göra sitt andra mål.

Förarbetet stod Jennifer Nygren för, när hon forecheckade och stressade sin motståndare som tappade bollen rakt framför Jonna Lidberg som kvickt utnyttjade detta med ett avslut som hittade nätet.

 

Utkastet

En riktigt sevärd händelse under matchen var det otroliga utkastet från Dalens målvakt Maria Häggström som bland annat helt friställde lagkamraten Samantha Khoo framför Thorengruppens mål i första perioden. Ja jisses, det gäller att vara vaksam när Häggström har bollen – hon tvekar nämligen inte att kasta iväg riktiga långbollar som kan skapa farliga lägen om de förvaltas rätt.

 

Volleystyrningen

En händelse som var nära på att bli riktigt glödhet var styrningsförsöket från Dalens… var det Jonna Lidberg? Jag skrev dessvärre så slarvigt att jag inte kan läsa mina anteckningar, men styrningsförsöket skedde i vart fall på volley – och var riktigt vackert! Om det även hade letat sig förbi Thorengruppens orubblige Johanna von Pawel-Rammingen i målet hade det som sagt varit glödhett! Jag tyckte dock att aktionen i sig var så pass fin att den är värd att nämnas ändå!

 

En fysisk närvaro

Jag nämnde ovan bland annat Team Thorengruppens fina passningsspel som var starkt bidragande till att gästerna vann kvällens match med övertygande siffror. En spelare i Dalen som dock gjorde ett antal viktiga brytningar av farliga passningar och även visade en stark fysisk närvaro på planen var Maja Marklund.

Tyvärr var det inte tillräckligt för att vända matchen för Dalen, men Marklund gjorde vad hon kunde för att stoppa Thorengruppens framfart!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.