Intervju: IBF Dalen #88 Jacob Mäkeläinen -”försöker bidra med energi, riva upp yta och vinna boll”

För den som varit och kikat på någon av IBF Dalens matcher i herrarnas allsvenskan norra har det nog varit svårt att undgå att lägga märke till denna helsköna spelare. Ja, det bokstavligen sprudlar om energifulle och tokladdade Jacob Mäkeläinen som blandar fart, vilja och teknik till att både vinna bollar, vräka omkull en och annan motståndare och även göra poäng för Umeålaget!

Jag och Maria sa det redan under Scandic Cup, lite likt citatet från en gammal tecknad klassiker: ”honom ska vi ha!” till bloggen – och nu kan vi äntligen med stor glädje presentera #88, Jacob Mäkeläinen!

 

Hej Jacob,

Hur gammal är du?

Jag är 21 år, alltså född 1996.

 

När började du spela innebandy?

Jag började nog spela innebandy vid 5-6 års åldern skulle jag tro.

 

Vilken är din moderklubb?

Sävast AIF. Sävast är en liten by i Boden kommun där jag kommer ifrån. Flyttade till Umeå först till gymnasiet.

 

När insåg du att du var duktig på innebandy?

Jag insåg väl att jag hade någorlunda talang i innebandy när jag kom in på Innebandy NIU (Nationell Idrottsutbildning) på Dragonskolan.

 

Hur länge har du spelat med Dalen?

Jag började i Dalen direkt när jag började på gymnasiet, vilket var i tre år. Sen efter gymnasiet var jag tvungen att flytta hem en sväng till Sävast där jag började en säsong med IBK Luleå och hade alla planer på att flytta tillbaka till Umeå så snart som möjligt.

Efter att halva säsongen gått gick flyttlasset tillbaka till Umeå, men jag spelade klart den halvan av säsongen i Umeå city. För att sen gå tillbaka till Dalen. Så för att svara på frågan – är inne på min femte säsong med Dalen.

 

Har du hållit på med några andra sporter, eller var det alltid självklart att det skulle bli just innebandy?

Jag kombinerade innebandyn med fotboll och golf ända tills jag flyttade till Umeå för att gå Innebandygymnasium. Men trots det så har jag alltid känt mig duktigare på innebandyn och på så vis var det roligare. Sprang mest runt och tacklades på fotbollsplanen.

Golf spelar jag fortfarande på somrarna. Är nere på 7.0 i hcp

 

Vilket nummer spelar du med och hur kommer det sig att du spelar med just detta nummer?

Jag spelar med nummer 88. Var väl mest för att retas lite med grabbarna. De tycker att jag är en brunkare som bara köttar på. Lite som Patric Hörnqvist i Pittsburgh och borde därför ha nummer 72. Just precis därför tog jag 88 som Patrick Kane i Chicago Blackhawks har, eftersom han är en riktig finlirare.

Men nu för tiden trivs jag bara med numret och har gjort det till mitt nummer, inte Kanes.

 

Hur är känslan i laget just nu?

Känslan i laget är riktigt bra. Det är ett riktigt roligt och skönt gäng. Är alltid go stämning med mycket skratt. Men samtidigt är vi även alla riktiga vinnarskallar i laget så det är högt i tak om hur vi ska gå till väga för att vinna matcher. Händer även att det blir lite hett på träningarna, vilket jag tycker att det ska bli. Det ska vara tävling och kamp även på träningarna. Men när träningen är slut är kampen slut och alla kör High fives med varandra och fyller på depåerna på Subway.

Rasmus Karlstén tycker jag ska ha en eloge för att ha sammansvetsat laget så pass bra som det är. Han är en riktig kulturbärare i ”Dirty” Dalen. En äkta kapten både på och utanför banan.

 

Hur upplever du att säsongen varit för din del?

Jag tycker säsongen har startat ganska bra för min del. Är inte direkt en riktig poängspelare. Även om jag har lovat mig själv att försöka bli ett större hot offensivt och inte bara försöka vara en defensiv tank, vilket jag själv tycker är min främsta styrka. Men några poäng har ändå rullat in för egen del, vilket såklart är kul. Även om det bara är en bonus.

Viktigaste är ju att det går bra för min femma och laget såklart. Men det är enklare att direkt påverka sin femma kanske än hela laget. Där har jag ju två poängmaskiner bredvid mig i kedjan, (Christoffer) Dahl och (Vidar) Mårtensson. Så jag försöker bidra med energi, riva upp yta och vinna boll så får dem stå för poängen, haha!

 

Har du några personliga mål du vill uppnå inom innebandyn?

Mitt personliga mål är väl ett mål som jag tror alla har. Att ha en betydelsefull roll i ett superligalag.

 

Är det någon spelare i laget som du upplever är extra jobbig att möta på träningarna? Varför?

Gustaf Rönnholm måste jag säga. Han har ju helt galna handleder. Han är så galet känslig och kylig med bollen. Går till och med rykten om att han tejpar handlederna för de inte ska vara så mjuka och rörliga. Om man ändå hade haft det problemet.

Sen är han ju en riktig vinnarskalle. Lyckas man någon gång ta bollen av honom är han inte den killen som stannar upp och suckar direkt. Nä, utan järnet tillbaka efter dig för att ta tillbaka bollen. Ja, Gustaf Rönnholm blir svaret.

 

Har du, eller har du haft någon förebild eller favoritspelare du sett upp till inom innebandyn?

Jag tycker Ketil Kronberg är en riktig kung. Han är vad jag vill bli som innebandyspelare. Både teknik och fys i världsklass.

 

Vilket är ditt bästa innebandyminne?

Måste nog säga när vi i Dirty Dalen gick upp till Allsvenskan. Det måste nog vara det coolaste jag varit med om i innebandyväg.

 

Om du skulle rymma från ett fängelse tillsammans med en spelare eller ledare från laget, vem skulle du välja och varför?

Jag skulle ha valt Alexander Berglund. Det är min brorsa. Bodde hos honom två första åren på gymnasiet tillsammans med hans familj. Vi tänker rätt lika, vi är nästan samma person. Skillnaderna är att jag är forward och han är back, jag är brunhårig och han är blond, jag är från Norrbotten och han från Västerbotten.

Hahah nä, men det är han jag litar mest på. Brodern jag aldrig fick.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.